ISPUNJENI USLOVI! Srpski hakeri biće izručeni Americi, trudna Filipinka za pranje para dobila samo NANOGICU
Ilustracija, Foto: AP

pala odluka

ISPUNJENI USLOVI! Srpski hakeri biće izručeni Americi, trudna Filipinka za pranje para dobila samo NANOGICU

Jedan osumnjičeni A.S. je ranije dao saglasnost za izručenje, pa je sud ranije utvrdio da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje po pojednostavljenoj proceduri

Objavljeno:

Specijalni sud u Beogradu utvrdio je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Sjedinjenim Američkim Državama desetoro osumnjičenih iz Srbije koje ta država traži zbog računarske prevare putem lažnih investicionih platformi, a koji su se protivili izručenju.

Jedan osumnjičeni A.S. je ranije dao saglasnost za izručenje, pa je sud ranije utvrdio da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje po pojednostavljenoj proceduri.

Današnjom odlukom sud je utvrdio da su ispunjene pretpostavke za izručenje Kristijana Krstića, njegove supruge Ksenije F.A.K, M.P, U.S, N.K, A.SE, M.M, N.D, B.R. i N.M radi vođenja postupka pred Okružnim sudom u Severnom okrugu Teksasa.

Teskaški sud ih tereti za "zaveru u izvrđenju prevare koja uključuje elektronsku komunikaciju" i zbog "zavere u pranju novca" prema zakonima SAD, saopštio je beogradski sud.

Na ovu odluku suda okrivljeni imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od prijema rešenja, a u svakom slučaju konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde Srbije.

Apelacioni sud u Beogradu je prošle sedmice ukinuo pritvor državljanki Filipina sa boravišem u Nišu, Kseniji F.A.K, jer je očekuje porođaj, pa joj je odredio kućni pritvor uz nanogicu.

Ostalih 10 okrivljenih je i dalje u pritvoru.

Sud je precizirao da je ovo rešenje donelo krivično vanpretresno veće suda 23. oktobra.

Rešenjem je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje pošto je veće zaključilo da je molba SAD za izručenje u potpunosti u skladu sa odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovorom o izručenju između Republike Srbije i SAD.

Sud podseća da je odredbama pomenutog Ugovora propisano da izručenje neće biti odbijeno na osnovu državljanstva lica čije se izručenje traži, zatim da se izručenje dozvoljava za krivično gonjenje zbog krivičnih dela za koje je kako prema pravu države molilje, tako i pravu zamoljene države, propisana kazna zatvora duže od jedne godine.

Molba SAD je takođe potkrepljena prilozima propisanim bilateralnim Ugovorom.

Sud je napomenuo da se na postupak odlučivanja o izručenju ovih okrivlejnih primarno primenjuju odredbe Ugovora, s obzirom da predstavlja potvrđeni međunarodni ugovor, dok se odredbe Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima premenjuju na sva pitanja, koja navedenim ugovorom o izručenju nisu regulisana.

Nakon njihovog hapšenja je saopšteno da se svih 11-oro sumnjiče da su kao organizovana kriminalana grupa od 2011. godine do jula ove godine, učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb stranicama, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

Ova grupa je, kako se sumnja, pronalazila investitore širom sveta, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije gde su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca kao i lažne potvrde o prebacivanju novca.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe su pristali da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule, putem email-a ili putem video-konferenciskih veza upućivali da prebace svoje "investicije" na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatorom ove grupe.

Nakon toga grupa je po nalogu organizatora zatvarala ove lažne investicione platfome i nakon nekog vremena ponovo otvarala nove sa istim već razrađenim metodom rada.

Sumnja se da su organizator i pripadnici ove grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 70 miliona dolara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.