PINK PANTERI ZGRABILI DRAGULJE, SUD REŠIO DA IH POČASTI! Milioni im prošli kroz ruke, a osuđeni samo na OVOLIKO!
Jedna od akcija Pink Pantera, Foto: Printscreen Youtube

epilog krađe

PINK PANTERI ZGRABILI DRAGULJE, SUD REŠIO DA IH POČASTI! Milioni im prošli kroz ruke, a osuđeni samo na OVOLIKO!

Objavljeno:

Svet i dalje pamti krađu organizacije "Pink Panter" koja se dogodila u Duždevoj palati u Veneciji, a delu osumnjičenih, koji su uspešno privedeni pravdi, zatvorske kazne umanjene su kao da su krivično delo počinili u supermarketu, a ne ukrali dragulje vredne tri miliona dolara iz simbola italijanske kulture.

Nakon krađe nakita iz kolekcije katarskog šeika Abdulaha al-Tanija koji se nalazio u okviru izložbe "Blaga mogula i maharadža", sudija Enriko Kampalija osudio je Vinka Tomića, koji se smatra vođom bande od šest hrvatskih i srpskih lopova, na kaznu od pet godina i četiri meseca zatvora, dok je drugi begunac, Dragan Mladenović, dobio šest godina zatvora, uprkos tome što su se obojica odlučili za skraćeni sudski postupak, u okviru kog je kazna trebalo da im bude skraćena za trećinu, piše italijanski "Corriere del Veneto".

Vest o ovom "puču veka", koji se dogodio 3. Januara 2018. godine obišla je svet i sudija je naglasio da "ekstremna težina spornih činjenica i izrazita sposobnost izvršenja krivičnog dela zaslužuju razumnu kaznu". Takođe, to što se krađa dogodila u "simbolu italijanske kulture, istorije i civilizacije, za posledicu ima veliku javnu uzbunu i sramotu" za italijansku državu i njenu sliku u svetu.

Zeleno svetlo za mnogo blaže kazne

Godinu dana kasnije, kada se afera primirila, Apelacioni sud je dao zeleno svetlo za mnogo blaže kazne, koje su u ravni sa "krađom u supermarketu": tri godine za 62-godišnjeg Tomića i tri godine i četiri meseca za 56-godišnjeg Mladenovića.

S druge strane, njihovi advokati pristigli su u "Palaco Grimani", gde se održavaju saslušanja Apelacionog suda, podigavši belu zastavu - odrekli su se svih razloga za žalbu, ukazujući na "pregovore o priznanju krivice na ročištu", koje je sada praksa u drugom stepenu suđenja.

Kamere zabeležile sve

Muzejske kamere za video nadzor snimile su kako Tomić provaljuje u sobu 154 i uzima broš i par minđuša vredne skoro tri miliona evra, ali osigurane za osam miliona. Mladenović je za to vreme bio "stub" koji je imao zadatak da ga zakloni od oka kamere.

Tomićeva odbrana je prvobitno osporavala optužbu Đovanija Gasparija, koji pokušajem krađe smatra i njihove "pripremne inspekcije", odnosno posete muzeju 30. decembra i 2. januara, ističući da je "optuženi samo želeo da proveri stanje mesta, nepropusnost vitrina i karakteristike sistema bezbednosti".

Zahtev je stoga bio samo za smanjenje kazne i sud ga je prihvatio nakon zelenog svetla zamenice državnog tužioca Marine Karmele Barbare Ingoglie.

Jedan osumnjičeni pobegao

Sudije podvlače "ispovedne izjave" Tomića i "manji krivični protagonizam" Mladenovića, koji nikada nije završio pred sudijom jer je pobegao iz bezbednosne ćelije na granici sa Hrvatskom odmah nakon hapšenja 7. novembra 2018. godine, bežeći u Srbiju gde ne postoje sporazumi o izručenju sa Italijom.

Postoje dve verzije njegovog bekstva u Srbiju. Hrvatski mediji preneli su da je Mladenović na dan hapšenja napao policajca u službenim prostorijama na graničnom prelazu Tovarnik, da bi potom prešao granicu. Italijanski mediji imaju nešto drugačiju priču, prema kojoj je Mladenović policajce nasamario rekavši im da mora u toalet, da bi potom pobegao kroz prozor dok je policajac stajao ispred vrata.

Sudija Kampalia je odbacio olakšavajuće okolnosti, ističući da se krađa dogodila "po svoj prilici, po nalogu" i kritikovao činjenicu da banditi nisu rekli gde i kod koga su dragulji završili, "u jasnoj nameri da obezbede celoj zločinačkoj grupi ogroman profit".

U ovoj bandi bili su Želimir Grbavec (50), Zvonko Grgić (45), Vladimir Đurkin (48) i Goran Perović (56). Prvi, vozač, cenkao se za tri godine i 10 meseci zatvora, nakon što je sudija odbacio prvu hipotezu o godinu dana kraćoj kazni, što je u ovom trenutku više nego što je dobio šef operacije.

Grkić i Durkin osuđeni su na dve godine i 10 meseci, ali su učestvovali samo u pokušajima krađe. Protekle godine, sud je odbio njihove sporazume o priznanju krivice jer ih je smatrao neadekvatnima u odnosu na počinjenu štetu.

Perović, koji je izašao iz muzeja sa draguljima u ruci, nakon što ih je dobio od Tomića, nikada nije uhapšen i za njim se i dalje traga. On se prošle godine nalazio u Srbiji te tako bio nedostupan italijanskom pravosuđu, a njegov advokat je istakao da njegov branjenik "ne može da se smatra beguncem jer ne postoje konkretni dokazi da on ima saznanja da mu je u Italiji određen pritvor".

Podsećamo, dragulje su prvi put pokušali da ukradu 30. decembra 2017, kad su na izložbu ušli sa ulaznicama, ali ih je omelo obezbeđenje. Opet su došli u palatu 2. januara 2018, ali ni tada nisu uspeli da ukradu nakit jer nisu mogli da otvore vitrinu zbog posetilaca. Tek su sutradan uspeli iz vitrine da ukradu par naušnica i broš od platine, kao i dijamante. Nakon toga su išetali na ulicu neprimetno se stopivši s masom, da bi pobegli u Grbavčevom automobilu.

U krađi im je najverovatnije pomagala još jedna nepoznata osoba, verovatno žena koja ima direktne veze s Duždevom palatom, ostavivši otvorena vratašca staklene izložbene kutije u kojoj je bio skupoceni nakit. U džep su stavili zlatni broš, te par platinastih naušnica s dragim kamenjem.

Istraga je pokazala da se alarm u palati aktivirao s minutom zakašnjenja. Zanimljivo je da su lopovi ostavili deset puta skuplju ogrlicu, a istražitelji pretpostavljaju da su time hteli da onemoguće da se odmah nakon paljenja alarma uoči gde je i šta je ukradeno.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.