DESETINE IMENA NA LISTI ZA ODSTREL CRNOGORACA: Od ovoga se ledi krv u žilama
Na saslušanju je u priču uvezao i svoje ljubavne avanture, a koje su ga uvukle u sukob sa šefom grupe., Foto: Print Screen Youtube

klanovi

DESETINE IMENA NA LISTI ZA ODSTREL CRNOGORACA: Od ovoga se ledi krv u žilama

Osim Kankaraša, piše "Ekspres", kao pripadnici Mrvaljevićeve grupe označeni su i Krsta Vujić Kićo, koji je u bekstvu kao osumnjičeni za ubistvo Šćepana Roganovića, i Slobodan Vica

Objavljeno:

"Nakon ubistva Vladimira Roganovića, rečeno mi je da će hercegnovska policija pojačati kontrole i da na neko vreme obustavljamo aktivnosti na pripremi ubistva Šćepana Roganovića. Još 2017. godine nakon pokušaja ubistva Duška Roganovića i Roganovići su smišljali kako da ubiju Mrvaljevića".

Ovim rečima, Milan Kankaraš poslednji u nizu optuženih pripadnika zaraćenih kotorskih klanova koji je odlučio da sarađuje sa crnogorskim tužilaštvom i razotkrije zločine saradnik, opisao je aktivnosti "kolega" iz klana. U zamenu za informacije, dobio je status svedoka saradnika, te samim tim i manju kaznu.

Pre njega, na ovaj potez odlučili su se i Srđan Pavlović u slučaju "Manjifiko", podoficir Miloš Kulić u slučaju "Jadran", kao i škaljarci Miloš Đuričković i Dejan Vujović.

Zahvaljujući svedočenjima svedoka-saradnika policija sada mnogo jasnije zna kako crnogorski klanovi funkcionišu, ko su im mete, kako se likvidacije pripremaju, kao i ko igra koju ulogu u brutalnim obračunima.

Radio i za kavački i za škaljarski klan

Milan Kankaraš je najpre bio pod istragom Specijalnog tužilaštva Crne Gore koje ga je 30. marta ove godine osumnjičilo da je deo kriminalne grupe kojom rukovodi Zoran Mrvaljević iz Herceg Novog, označen kao bliski saradnik škaljarskog klana.

Osim Kankaraša, piše "Ekspres", kao pripadnici Mrvaljevićeve grupe označeni su i Krsta Vujić Kićo, koji je u bekstvu kao osumnjičeni za ubistvo Šćepana Roganovića, i Slobodan Vica.

U momentu pokretanja istrage ova grupa teretila se za stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, dok se Mrvaljević sumnjičio i za podstrekavanja na ubistvo. Mrvaljević se tada nalazio u na izdržavanju zatvorske kazne u Beogradu, gde je u julu prošle godine uhapšen zbog lažnih dokumenata i osuđen na godinu dana zatvora.

Po isteku kazne, on je po poternici Crne Gore najpre prebačen u ekstradicioni pritvor, a zatim izručen Crnoj Gori, čije sudstvo je sada protiv njega i njegovih saradnika podiglo optužnicu, a na kojoj nema imena ranije osumnjičenog Kankaraša.

On je u međuvremenu odlučio da progovori, a njegova izjava tužilaštvu razotkrila je podatke o nekoliko ubistava koja do sada nisu bila poznata ni policiji, ni tužilaštvu.

Kankaraš je priznao da je bio član dve kriminalne organizacije. Kako je izjavio, prvo je radio za pokojnog Vladimira Roganovića, pripadnika kavačkog klana, a potom za Zorana Mrvaljevića Mrvu, koji je tražio da ima sve informacije o kretanju članova porodice Roganović.

On tvrdi da je Vujić naredio da se prati kretanje Šćepana Roganovića, a praćeni su i Vladimir i Niko Roganović.

- Mrvaljeviću i Vujiću sam javljao gde se nalaze Roganovići u periodu kada je Vladimir trebalo da izađe iz beogradskog zatvora. Kićo je kazao da Vlada, kad izađe iz zatvora, čekaju minimum trojica ubice. Nakon zadovoljstva zbog Vladovog ubistva, rečeno mi je da će hercegnovska policija pojačati kontrole i da na neko vreme obustavljamo aktivnosti na pripremi ubistva Šćepana Roganovića - rekao je Kankaraš navodeći da su nakon pokušaja ubistva Duška Roganovića 2017, i Roganovići smišljali kako da ubiju Mrvaljevića i Vujića, kazao je svedok saradnik tužiocu.

Zbog ljubavne afere ostao bez kilograma kokaina

Optužnica koju je specijalni državni tužilac podigla protiv jedanaest članova međunarodnog narko-kartela, koji su uhapšeni u akciji "Manjifiko" zbog sumnje da su učestvovali u švercu 18 kilograma kokaina iz Kolumbije, a na čijem se čelu nalazio optuženi Danilo Đurović, iznedrila je još jednog svedoka saradnika - Srđana Pavlovića iz Tivta.

Prema optužnici, organizovana kriminalna grupa iz Tivta kokain je švercovala iz Kolumbije preko kruzera „MSC Manjifiko“. Kokain je u Tivat stizao iz grada Kartagena, koji je glavni i najveći grad departmana Bolivar na Karipskoj obali Kolumbije, a osim Đurovića, koji je u bekstvu, i Pavlovića, na optužnici su i Toni Petković, Miloš Petrić, Đuro i Miloš Perović, Rade Samardžić i Božidar Božović.

Pavlović je priznao krivicu u zemenu za status svedoka saradnika i do detalja je opisao ulogu svih članova krimi-grupe, tvrdeći da su u više navrata iz Kolumbije nabavljali kokain u manjim količinama kako ne bi izazvali sumnju.

Na saslušanju je u priču uvezao i svoje ljubavne avanture, a koje su ga uvukle u sukob sa šefom grupe.

- Dana 20. decembra 2018. godine sreo sam se sa Danilom Đurovićem u Tivtu. Rekao mi je da ga pratim do njegove zgrade jer ima nešto da mu kaže. Kad smo došli tamo, rekao mi je da mu je ponuđeno 150.000 evra da me ubije i da bi ja trebalo da uradim nešto za njega kako bih sačuvao sebe - rekao je Pavlović tužiocu.

Tih 150.000 evra Đuroviću je navodno ponudio muškarac sa čijom ženom je Pavlović bio u ljubavnoj romansi. No, to nije jedina ljubavna drama koja se vezuje za Pavlovića. On je kazao da je bio i u tajnoj vezi sa suprugom šefa kriminalne grupe i da je ta veza trajala do 1. juna 2019. godine.

Upravo zbog te veze Pavlović, kako tvrdi, nije dobio kilogram kokaina.

- Prvog avgusta 2019. godine Đurović, Vladimir Bajčeta i Darko Pajović su me ubacili u automobil "porše" i krenuli smo u pravcu Donje Lastve. Đurović je vozio i sve vreme vožnje mi je pretio da će mi "zabiti nož u koleno". I Bajčeta mi je pretio nožem. Sve to sam potom prijavio policiji, ali mi je Đurović i nakon toga upućivao pretnje preko Radeta Samardžića a zatim je zapaljen automobil moje majke. Sumnjam da je to uradio upravo Đurović - pričao je svedok Pavlović.

Kada su u pitanju kriminalne aktivnosti, on je u tužilaštvu ispričao da se 2. juna 2019. godine našao sa sada optuženim Milošem Petrićem.

- On mi je rekao da je uzeo 5,5 kilograma kokaina, a da će meni dati dva kilograma, a sve ostalo Danilu, i da ja imam još jedan kilogram kod njega. Dan kasnije meni je Petrić vozilom "škoda" dovezao moja dva kilograma kokaina, i ja sam ih spremio u garažu moje porodične kuće. Tu je kokain stajao duže vreme, sve dok nisam kontaktirao Tonija Petkovića, za koga sam znao da se bavi prodajom kokaina. On mi je ponudio "audi S8", motor "piagio MP3" i ručni sat "kartije" za dva kilograma kokaina. I ja sam pristao - pričao je Pavlović.

Školskim brodom švercovali kokain i heroin

Status svedoka saradnika, nakon što je priznao da je bio deo grupe a čijem su čelu bili Nikšićanin Dejan Rovčanin i srpski državljanin Vladimir Račić optuženi za šverc 56 kilograma kokaina, dobio je i vodnik Miloš Kulić.

Kokain je zaplenjen na školskom brodu "Jadran" u Tivtu, a Kulić je ispričao detalje susreta sa Rovčaninom i Rčaićem i kako su ugovorili isporuku kokaina - za svaki kilogram kokaina koji "Jadranom" stigne do Istanbula i svaki kilogram heroina koji bude prokrijumčaren u povratku isplati 800 evra.

Policija na školskom brodu "Jadran"

Ispričao je i da je njegov kolega, podoficir Dejan Radenović bio upoznat sa detaljima i prihvatio da učestvuje u krijumčarenju droge i da deli novac.

On je naveo da je krajem februara ili početkom marta 2019. godine slučajno u Nikšiću sreo Rovčanina, za kojeg je rekao da ga poznaje odranije i pitao ga da li ima neki posao da se odradi, kazavši mu da brodom putuje za Pirej i Istanbul, na šta mu je Rovčanin rekao da će mu se javiti za nekoliko dana.

Drugi susret je bio u Nikšiću ispred jednog lokala i tada je Rovčanin ponudio Kuliću da preveze kokain za Tursku, a ponovno okupljanje zakazali su u Tivtu, kada je precizirano i da iz Istanbula treba da se dopremi heroin.

Trećem sastanku u Tivtu prisustvovao je Račić kojeg je Kulić, kako je naveo, poznavao odranije jer su pre 10 godina radili kao obezbeđenje u jednom ugostiteljskom objektu i tada je dogovorena cena transporta droge od 800 evra po kilogramu.

Međutim, uoči kretanja broda na njega je upala policija i otkrila pošiljku.

Krivičnom prijavom koja je zatim podignuta kao organizatori grupe označeni su Rovčanin i Račić, inače blizak saradnik Darka Šarića, a kao članovi Kulić, njegov kolega podoficir Duško Radenović i Tivćani Radomir Osmajić i Vojin Stupar.

"Spremao sam likvidaciju specijalnog tužioca Crne Gore"

Svedok kodnog imena Jadranko Jonski detaljno je ispričao svoju ulogu u kriminalnim grupama koje se terete za najteža krivična dela u Crnoj Gori, a otkrio je i uloge ostalih osumnjičenih. On je u svojim iskazima označio tri osobe koje su se nalazile na čelu kriminalnih grupa organizovanih za izvršenje različitih krivičnih dela - Ranka Radulovića iz Nikšića, Igora Vukotića iz Kotora i Erogena Brajovića iz Skadra.

Na spisku za odstrel ovih grupa našla su se zvučna imena iz samog vrha crnogorskog sudstva, policije i bivših službenika ANB, a među njima i specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Zaštićeni svedok ispričao je da je pratio kretanje specijalnog tužioca Katnića, da je posmatrao njegovu kuću u Klikovačama u blizini Danilovgrada sa obližnjeg brda, odakle je imao najbolji pregled. Pratio je njegovo kretanje, učio navike...

Jonski je rekao da je za Katnićevu likvidaciju bilo predviđeno pola miliona evra i da su za praćenje angažovali njega i još dve osobe koje su na spisku osumnjičenih u ovoj istrazi.

Jonski i još dve osobe, kako je naveo, sastale su se sa Nikšićaninom Rankom Radulovićem u Srbiji, u blizini jedne atraktivne turističke destinacije, gde im je obećano, kako tvrdi zaštićeni svedok, da će za sve likvidacije biti na raspolaganju pet miliona evra.

Otkrio je i da mu je Erogen Brajović platio da ubije Vjekoslava Lambulića i da su mu dve osobe, čija imena je naveo, bile logistika. Kada su mu osobe zadužene za praćenje javile da je Lambulić izašao iz "Hiltona" i u kom pravcu je krenuo. Jonski ga je sačekao u zasedi i kada je ovaj parkirao automobil, prišao je i zapucao. Planirao je da ga pogodi u glavu jer je znao da ovaj nosi pancir. Ova likvidacija nije uspela.

Ispričao je da je ovaj napad naručio albanski državljanin Erogen Brajović zato što je bio siguran da su mu braća Lambulić ubili brata Aleksandra Brajo Vića, 2015. godine na Zabjelu.

Prema rečima ključnog svedoka Tužilaštva, Brajović mu je dao 50 kilograma skanka i novi džip land rover za posao koji je trebalo da izvrši.

Vukotić se oglasio pismom medijima

Nakon što su obnarodovane informacije koje su se ticale rada ovih grupa, Igor Vukotić, stariji brat Jovice Vukotića, obratio se pismom medijima u Crnoj Gori tvrdeći da su optužbe protiv njega "gnusne laži".

- Jedino ovako mogu demantovati gnusne laži koje nam bez ijednog dokaza podmeće crnogorsko pravosuđe u saradnji sa ljudima iz tajne i javne policije za koje sva Crna Gora zna na čijoj su strani i ko je s kim u rodbinskim vezama. Ne znam razlog takve mržnje prema našoj porodici, jer s naše strane je nema, osim da je ogroman novac u igri, a nalazi se u njihovim rukama - napisao je Vukotić koji je do danas ostao ispod radara evropskih policija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.