EVO ŠTA ĆE BITI SA MAJKOM KOJA JE BACALA BEBU NA NOVOM BEOGRADU: Poznata je njena SUDBINA, cela Srbija UZNEMIRENA
Poznata je njena sudbina, Foto: Printscreen

UŽAS

EVO ŠTA ĆE BITI SA MAJKOM KOJA JE BACALA BEBU NA NOVOM BEOGRADU: Poznata je njena SUDBINA, cela Srbija UZNEMIRENA

Ukoliko građani primete ili zateknu dete koje prosi, ili radi druge poslove koji nisu u skladu sa njegovim uzrastom, najjednostavniji i najefikasniji način je da o tome obaveste policiju ili komunalnu policiju

Objavljeno:

Prizor žene koja na Novom Beogradu zlostavlja bebu zgrozila je svakog ko ga je video i izazvao burne reakcije u javnosti. Stravična scena žene kako bacaka bebu snimljena je u Bulevaru Zorana Đinđića na Novom Beogradu oko 14 časova.

Portal Objektiv.rs je o ovom slučaju obavestio Gradski sekretarijat za socijalnu zaštitu kako bi nadležni što pre reagovali, a dete što pre dobilo adekvatnu zaštitu i negu.

Gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je u izjavi za Objektiv istakla da je hitno dat nalog Gradskom centru za socijalni rad da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

“U toku jučerašnjeg dana, odmah nakon saznanja za slučaj, stručni radnici mesno nadležnog odeljenja Gradskog centra za socijalni rad su izašli na teren kako bi preduzeli mere iz svoje nadležnosti u cilju uspostavljanja bezbednosti za dete. Na navedenoj adresi i okolini stručni radnici nisu zatekli navedeno lice ni dete.

Na osnovu saznanja koja ima, fotografija i video snimka koji su se pojavili u medijima organ starateljstva je uputio dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova radi preduzimanja aktivnosti iz domena njihove nadležnosti – utvrđivanja identiteta lica koji se pojavljuje na snimku kako bi mogli da preduzimamo mere iz svoje nadležnosti u odnosu na zaštitu maloletnog deteta. Takođe, podneta je i krivična prijava protiv N.N. lica zbog sumnje na zlostavljanje i zanemarivanje deteta”, rekla je Stanisavljević.

Kako se ovakvi slučajevi procesuiraju

Na pitanje kako se ovakvi slučajevi procesuiraju, i šta bi građani trebalo da urade ukoliko vide sličn scenu na ulicama grada iz Sekretarijata kažu da po “pitanju zloupotrebe dece u smislu prisile na rad i prošnje na ulicama Centar za socijalni rad postupa po službenoj dužnosti po obaveštenju drugih institucija- policije, pravosudnih organa, ili po obaveštenju građanja koje može biti i anonimno”.

“Nakon prijave takvog slučaja centru za socijalni rad, stručni radnici centra po hitnom postupku pokreću proceduru neodložne ili hitne intervencije sa ciljem uspostavljanja bezbednosti za dete. Nakon što sklone dete sa ulice, stručni radnici najpre pokušavaju da pronađu roditelje ili najbliže srodnike. Ukoliko se pronađu roditelji proveravaju se i procenju uslovi u kojima dete živi, razlozi zbog kojih se našlo na ulici”.

Ukoliko su se deca našla na ulici zbog zanemarivanja i nebrige roditelja Gradski centar za socijalni rad preduzima mere iz svoje nadležnosti. To znači da dete može da se izdvoji iz primarne porodice ako se proceni da je životno ugroženo, ili kada postoji razuman povod da se veruje da bi nepreduzimanjem ove mere dete bilo izloženo daljem ozbiljnom ugrožavanju. Zaštita dece je uvek na prvom mestu i uvek se procenjuje šta je najbolje za njih”, kaže Stanisavljević.

Šta da urade građani kada vide zanemarivanje dece

Ukoliko građani primete ili zateknu dete koje prosi, ili radi druge poslove koji nisu u skladu sa njegovim uzrastom, najjednostavniji i najefikasniji način je da o tome obaveste policiju ili komunalnu policiju koja će ukoliko ima potrebe dalje obavestiti nadležni centar za socijalni rad.

“Građani svakako mogu obavestiti i nadležni centar za socijalni rad koji će u saradnji sa ostalim institucijama sistema preduzeti mere iz svoje nadležnosti u odnosu na okolnosti i konkretan slučaj”, navela je gradska sekretarka.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.