UBICA STRAHINJE STOJANOVIĆA PEKAO ZANAT NA RATIŠTIMA BIVŠE SFRJ! Zbog OVOGA mu je MRTAV HLADAN podmetnuo bombu
Milovan je mladost proveo na ratištima, Foto: Privatna arhiva

IZMIČE ISTRAŽITELJIMA

UBICA STRAHINJE STOJANOVIĆA PEKAO ZANAT NA RATIŠTIMA BIVŠE SFRJ! Zbog OVOGA mu je MRTAV HLADAN podmetnuo bombu

Ubica Strahinje Stojanovića znao je i kako da pojača razorno dejstvo bombe stavljanjem matica

Objavljeno:

Milivoje Lovrenović (50), osumnjičen za likvidaciju Strahinje Stojanovića, još izmiče istražiteljima, ali njegovo angažovanje i način egzekucije pokazuje da su ubice koje su sticale iskustvo na ratištima u SFRJ i dalje na ceni.

Lovrenović, koji je rodom iz Hrvatske, a poslednjih decenija živi u Gradiški u Republici Srpskoj, mladost je proveo na ratištima gde je, kako se sumnja, naučio neke veštine koje su ga preporučile naručiocu ubistva Strahinje Stojanovića, 13. septembra ove godine u Novom Beogradu.

- Specijalisti za podmetanje eksploziva, bar većina njih, prošla je vojnu obuku. I većina ovakvih egzekucija u Beogradu povezuje se upravo sa bombašima iz Bosne i Hercegovine, koji su se kalili na ratištima. U Srbiji su skoro svi bombaši zanat pekli tako. Bio je samo jedan Novosađanin, civil kako bi rekli, koji nije tu veštinu naučio u vojsci, već sam. Bio je inženjer elektrostruke i pravio je eksplozivne naprave po narudžbini, ali ih nije on podmetao - kaže sagovornik iz bezbednosnog sistema.

Od ratova na tlu bivše SFRJ je prošlo više od dve decenije. U vojnim jedinicama upoznali su dobro dinamit, sva njegova svojstva, prošli obuku, i narednih godina imali su prilike da stečeno znanje unovče na kriminalnoj sceni Balkana.

- To nisu starci, sada su oni sredovečni ljudi. Imaju znanje u rukama, a tokom godina trebalo bi da su stekli i smirenost. Znaju kako da postave eksplozivnu napravu a da pri tom ne dovedu u opasnost svoj život, kao što je svojevremeno Strahinja Rašeta poginuo pokušavajući da digne u vazduh prijatelja. Oni nisu članovi klanova, kriminalnih grupa. Ti ljudi rade po principu - ko im plati. Naručilac ih angažuje da naprave eksplozivnu napravu, postave je i ubiju metu. To je zadatak, njih ne interesuje motiv egzekucije i dobro naplate ono što su odradili - objašnjava sagovornik.

Iako bombaši uglavnom rade samostalno, nesumnjivo je, međutim, da moraju da imaju logističku podršku.

- Ubica Strahinje Stojanovića znao je i kako da pojača razorno dejstvo bombe stavljanjem matica. S druge strane, čini mi se da je zatajila logistika neophodna u ovakvom ubistvu. Da li je odrađeno prebrzo, bez dobrog osmatranja terena i potencijalne žrtve? Nijedan ozbiljan profesionalni ubica ne bi dozvolio da ga snime kamere u blizini mesta likvidacije Stojanovića. Kamere su snimile bekstvo, a rekonstruisano je i njegovo kretanje pre zločina. Uprkos tome što ima "zanat" u rukama, svoje veštine nije prilagodio novim trendovima - sigurnosnim kamerama i kako ih obići. Sve to će ga, verujem, skupo koštati, jer ni naručilac egzekucije Stojanovića neće mirno reagovati na mogućnost da bombaš padne u ruke policije i oda ga - objašnjava sagovornik.

Podseća i na to da su za većinu onih rasvetljenih ubistava eksplozivom, osumnjičeni oni koji ranije nisu imali baš dodirnih tačaka sa postavljenim eksplozivnim napravama, kao što je, recimo, Darko Dulović, koji se tereti za likvidaciju Siniše Milića Bosketa. Ostavio je svoje biološke tragove na napravi i to je pomoglo istražiteljima u njegovoj identifikaciji. Oni “ozbiljni bombaši”, sa višegodišnjim ili, bolje rečeno, višedecenijskim iskustvom, otiske ili DNK profil ne ostavljaju na eksplozivnoj napravi. Ali svaka eksplozivna naprava ima "pečat" onoga ko ju je napravio i postavio, pa istražitelji mogu da po tome povežu likvidacije.

Eksploziv u ratu klanova

I u aktulenom ratu kotorskih klanova je korišćen eksploziv. Na taj način su ubijeni Đorđije Božović, Goran Biskupović, Miloš Bošnjak, Đorđe Sekulović, Milan Peković, Boško Božović, Dražen Čađenović, Predrag Pedo Pejović, Nikola Ćupić, Petar Muhadinović, dok su od aktiviranja eksploziva ranjeni Marko Martinović, Duško Roganović, Dragan Damjanović, Aleksandar Keković i Jelena Korać. Nijedan od ovih zločina nije rasvetljen, mada je svojevremeno svedok-saradnik, poznatiji kao Jadranko Jonski, rekao da je eksploziv podmetnut ispod automobila Duška Roganovića stigao iz Novog Sada.

Nestanak bombaša iz Bosne

I eksplozivnu napravu, podmetnutu ispod "škode" Gorana Mijatovića Mite, predsednika FK "Bežanija", sada već davne 2006. godine, postavila je ekipa iz BiH. Zanimljivo je da se bombašu Slaviši Bilincu gubi trag ubrzo posle postavljanja eksploziva i skoro 14 godina nema podataka o njemu.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.