PRESUDA JE PRAVOSNAŽNA: Bivšem direktoru JP Putevi Srbije Branku Jociću pet godina zatvora zbog mita i zloupotrebe
Pravosnažno 5 godina zatvora, Foto: printscreen

DONETA ODLUKA

PRESUDA JE PRAVOSNAŽNA: Bivšem direktoru JP Putevi Srbije Branku Jociću pet godina zatvora zbog mita i zloupotrebe

Potvrđenom presudom Jociću, takođe je izrečena mera zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti vezanih za raspolaganje, korišćenje, upravljanje ili rukovođenje tuđom imovinom ili čuvanje te imovine u trajanju od tri godine

Objavljeno: 19:03h

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na jedinstvenu kaznu od pet godina zatvora nekadašnjeg direktora JP "Puteva Srbije" Branka Jocića za primanje mita i zloupotrebu službenog položaja tokom 2006. i 2007 godine u vezi sa sanacijom klizišta.

Ovom odlukom potvrđen je deo prvostepene presude kojom je u maju 2019. godine osuđen Jocić, kao i još dvojica privrednika iz preduzeća "Rotijer", Dragan Pavlović i Milan Josipović, na zatvorske kazne od pet,, odnosno tri godine zatvora zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.

Deo presude kojom je Predrag Todosić bio je osuđen na dve godine zatvora, Apelacioni sud je ukinuo, jer smatra da je u tom delu presudom prekoračena optužba, pa je naložio da mu se suđenje ponovi, objavljeno je danas na sajtu Apelacionog suda.

Potvrđenom presudom Jociću, takođe je izrečena mera zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti vezanih za raspolaganje, korišćenje, upravljanje ili rukovođenje tuđom imovinom ili čuvanje te imovine u trajanju od tri godine.

Mera će se primeniti nakon pravnosnažnosti presude, s tim što se vreme provedeno u zatvoru ne uračunava u vreme trajanja ove mere.

Oko 14 meseci koliko je Jocić proveo u pritvoru, uračunava mu se u zatvorsku kaznu, kao i ostalim osuđenima u ovom slučaju.

Takođe, protiv Jocićeve majke, Radmile Jocić, optužnica je ranije odbačena jer je trajno neuračunljiva, ali joj je sud oduzeo stan površine 63 metra kvadratna u ulici Pašićevoj broj 5/4, u Loznici.

foto: Stock/Shutterstock

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je radi ostvarivanja imovinsko pravnog zahteva, povodom ovog slučaja, upućeno na parnicu.

Jocić je proglašen krivim po više tačaka optužnice.

U obrazloženju presude Apelacionog suda se, između ostalog, navodi da je prvostepeni sud pravilno zaključio da između službene radnje koju je preduzeo Jocić i primljenog poklona za njegovu majku, koji je plaćen sa računa privrednog društva ,,Rotijer'', postoji uzročno-posledična veza, te da je Jocić znao da parafiranjem ugovora stvara privid da će javno preduzeće čiji je bio generalni direktor, navodno upravljati projektima.

Što se tice krivičnog dela koje se odnosi na lokaciju Loznica i Krupanj, Apelacioni sud navodi da je prvostepeni sud ispravno zaključio da je Jocić kriv, imajući u vidu da je "životno i logično da je isti kao generalni direktor JP 'Putevi Srbije' i lice sa stečenim visokim obrazovanjem imao jasna saznanja da ugovori koje parafira sadrže nedostatke koji onemogućavaju bilo kakvu tehničku implemetaciju projekata koji se u njima pominju, odnosno znao je koje je lice ovlašćeno za izradu tehničke dokumentacije".

Prema viđenju Apelacionog suda Jocić, Pavlović i Josipović su preduzimali radnje koje nisu bile u skladu sa tada važećim zakonskim i podzakonskim aktima.

Oni su kako se dalje navodi u odluci, imali veoma neformalan i proizvoljan pristup, koji se ispoljavao parafiranjem ugovora koji nisu zavedeni, izvođenjem radova koji ne predstavljaju sanaciju klizišta, nevođenjem građevinskog dnevnika na gradilištima na kojima su izvodeni radovi.

Takođe, građevinski dnevnik nije overen propisanim pečatom odgovornog izvodača radova, jer odgovorni izvodač radova nije ni bio određen, shodno Zakonu o planiranju izgradnji, pa nisu svakodnevno ni unošeni navodi koje je to lice bilo ovlašćeno da unosi u građevinski dnevnik.

Sud je u odnosu na Pavlovića pravosnažno odbio optužbu da je izvršio krivično delo davanje mita.

Ranije je na zahtev tužilaštva, sud odlučio da se Jociću i članovima njegove porodice privremeno oduzme sedam nekretnina u Srbiji i Crnoj Gori, kao i 12 ručnih satova jer postoji sumnja da su stečeni nelegalnim putem. Nakon osuđenjuje pravosnažne presude, sada bi trebalo da bude pokrenut postupak za trajno oduzimanje pomenuteimovine.

Jocić i još 15 optuženih imaju još jedan postupak koji se vodi pred Specijalnim sudom po drugoj optužnici za zloupotrebe u preduzeću "Putevi Srbije".

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.