DETALJI BIZARNE SAHRANE U BEČEJU! Dušica prišla sanduku da zapali sveću, a onda je pala oblivena krvlju
Sanduk / Ilustarcija, Foto: EPA / Quique Garcia / POOL

BIZARAN SLUČAJ

DETALJI BIZARNE SAHRANE U BEČEJU! Dušica prišla sanduku da zapali sveću, a onda je pala oblivena krvlju

Nesreća se dogodila jer su grobari u kovčeg postavili boce sa suvim ledom kako se leš ne bi osećao, ali vrućina je učinila svoje, pa je usled velikog pritiska gasa došlo do eksplozije

Objavljeno:

Mrtvački sanduk eksplodirao je juče u kapeli groblja u Bečeju, tokom opela, a delovi raznetog kovčega pogodili su u lice i teško povredili Dušicu Acić (71), koja je stajala pored odra!

Nesreća se dogodila jer su grobari u kovčeg postavili boce sa suvim ledom kako se leš ne bi osećao, ali vrućina je učinila svoje, pa je usled velikog pritiska gasa došlo do eksplozije!

Prebačena u bolnicu

Nezapamćena nesreća dogodila se nešto pre 12 sati, u trenutku kada su rođaci i prijatelji preminule Draginje Gligorić (72) ulazili u kapelu da izjave saučešće njenoj porodici.

- U kapeli je bio otkriven kovčeg sa Draginjinim telom, a radnici "Komunalnog" su prethodno u sanduk stavili četiri boce sa suvim ledom kako bi koliko-toliko snizili temperaturu tela i sprečili širenje neprijatnog mirisa u kapeli - objasnio je jedan od zaposlenih na groblju.

On dodaje da je neko od Draginjinih rođaka napravio grešku i potpuno zatvorio boce sa suvim ledom. U bocama je, zbog vrućine, suvi led počeo da se pretvara u gas, pritisak je brzo rastao i bilo je pitanje trenutka kada će doći do eksplozije.

- Uoči nesreće u kapelu je ušla i Draginjina rođaka Dušica Acić. Ostavila je buket cveća na sanduk i zapalila sveću, kada je grunula eksplozija. Dve flaše sa suvim ledom su eksplodirale i delovi bočne strane kovčega su se razleteli. Jedan komad drveta pogodio je Dušicu pravo u lice, ispod oka, i ona je pala oblivena krvlju. Jedan od prisutnih ju je odmah stavio u automobil i odvezao u Klinički centar Vojvodine - ispričao nam je zaposleni na groblju.

U međuvremenu, grobar je zgrabio iz kovčega preostale dve boce sa suvim ledom i izbacio ih iz kapele, a ubrzo zatim su i one eksplodirale.

- Parčići od boce su se razleteli, ali više niko nije povređen. Pokojnicu su zatim morali da stave u drugi sanduk i ona je potom sahranjena - rekao je on.

Inače, suvi led je zapravo ugljen-dioksid u čvrstom agregatnom stanju, na temperaturi od -79 stepeni Celzijusa. U normalnim atmosferskim uslovima, on prelazi u gasovito stanje, pri čemu se ne topi kao običan led, već isparava, zbog čega je i dobio naziv suvi led.

Može biti opasan

On nije opasan ako se pravilno skladišti i koristi. Međutim, suvi led prilikom prelaska iz čvrstog u gasovito stanje oslobađa veliku količinu ugljen-dioksida. Ako se nađe u malom zatvorenom prostoru, poput flaše, eksplozija je neminovna i tako glasna da osobi koja se nađe u blizini može probiti bubnu opnu. Takođe, ukoliko se veća količina ugljen-dioksida nađe u zatvorenoj prostoriji, u kući ili u stanu, može doći i do trovanja (pogledajte okvir). Ipak, ukoliko suvi led isparava u dobro provetrenoj i otvorenoj prostoriji, on nije opasan.

Suvi led se, naime, najčešće upotrebljava za hlađenje hrane i pića u keteringu, pogotovo u avio-industriji, ali i prilikom transporta krvi i organa. Pored toga, koristi se i za stvaranje scenskih efekata, odnosno bele magle koja se zadržava na podu, što se može videti u poslednje vreme u diskotekama, ali i na venčanjima.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.