OVO SU NAŠI HEROJI KOJE JE UBILA KORONA! Dali su svoje živote spašavajući tuđe! (FOTO)
Srbija je krenula u preumornu borbu protiv, još uvek, nepoznatog virusa za čovečanstvo, Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ/printscreen

VEČNA SLAVA

OVO SU NAŠI HEROJI KOJE JE UBILA KORONA! Dali su svoje živote spašavajući tuđe! (FOTO)

Srbija je krenula u preumornu borbu protiv, još uvek, nepoznatog virusa za čovečanstvo

Objavljeno:

Gotovo pola godine Srbija se bori sa koronavirusom. Zahvaljujući stručnim lekarima i neumornim medicinskom osobljem, sa velikim uspehom uspevamo da odolimo naletima nepoznatog virusa koji kosi ljudske živote žirom sveta.

Šestog jula navršava se pet meseci od kada je potvrđen prvi slučaj korona virusa u našoj zemlji. Oboleo je muškarac iz Bačke Topole, a kako se pretpostavlja on je tada doputovao iz Budimpešte gde je boravio kod sestre koja je imala respiratorne tegobe i temperaturu.

Kako se vratio u Srbiju, osetio je tegobe i odmah savesno postupio, izolovao se od ostalih članova porodice a potom je podvrgnut lekarskom ispitivanju koji su samo potvrdili prisustvo virusa.

Od tog momenta, Srbija je krenula u preumornu borbu protiv, još uvek, nepoznatog virusa za čovečanstvo.

Odmah su zaseli članovi državnog vrha, formiran je krizni štab, medicinsko osoblje mobilisano i stavljeno u situaciju opšte pripravnosti.

U toj borbi, do sada, Srbija beleži 14.836 pozitivnih slučajeva, 281 sa smrtnim ishodom.

U tih 281 nalaze se i heroji u belim mantilima koji su svoje živote dali, boreći se sa ovim virusom 24 asa dnevno.

Miodrag Lazić

Doktor i hirurg Miodrag Lazić, prvi je od lekara koji je izgubio bitku za život u borbi sa korona virusom.

foto: Printscreen Youtube

Doktor Lazić bio direktor Urgentnog centra Niš, a za vreme rata u Republici Srpskoj, učestvovao je kao dobrovoljac gde se istakao hrabrošću i špožrtvovanošću.

1991. godine je napustio udoban život lekara u Nišu, kako bi se pod paljbom neprijateljskih granata i rafala, časno borio za živote hiljade ranjenika, žena i dece.

To isto je ponovio i 2020.godine, ali protiv neprijatelja o kome se ništa ne zna.

Cela država a i region, odali su počast "diskretnom heroju" koji je svoj život dao spašavajući tuđe. Ostaće upamćen kao čovek velikog srca.

Podsetimo da je pokrenuta inicijativa, da se KC Niš, preimenuje u dr Miodrag Lazić, kao i da je naš list apelovao da se Lazić posthumano odlikuje.

Radan Džodić

Druga žrtva korona virusa bio je i poznati endokrini hirurg prof. dr Radan Džodić.

foto: Printscreen

Bio je redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i nekadašnji direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Nosilac je više nagrada u oblasti medicinskih dostignuća. Poznato je da je dr Džodić spasao preko 10.000 života. Rezove na štišnoj žlezdi i dojci koje je on izvodio bili su savršeni.

Brojni lekari širom zemlje i inostranstva skrhani su bolom, kada su saznali za smrt svog kolega. Oni su u oproštajnim pismima izjavljivali kao je otišao najbolji među njima, da je otišao jedan od najvećih i najboljih hirurga.

Smarta se da je bio veoma zaslužan za napredak onkologije, a pacijenti koje je lečio, mnogo su ga voleli jer je bio izuzetan čovek.

Rođen je 1952. godine na Goliji. Medicinski fakultet završio je 1978. godine, a redovni profesor onkološke hirurgije postao je 2005.

Snežana Veljković

Treća žrtva korona virusa, bila je i doktorka Snežana Veljković. Ona je borbu sa koronom izgubila 30.maja

foto: Happy

Osoba koja svoj veliki doprinos nije dala samo medicini već i istorji.

Dr Snežana Veljković rođena je u Nišu, a studije medicine završila je na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Po završetku studija radila je u Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu. Sudska medicina ju je bila privlačila na jedan poseban način i logično je bilo da upravo i završi specijalizaciju iz sudske medicine.

Od doktorke Snežane oprostili su se mnogi ostavljajući tužne poruke. Iza sebe je ostavila dvoje dece i unuka.

Bila je izuzetno posvećena svom poslu kao i studentima kojima je predavala.

Milan Mileusnić

Četvrta, a nadamo se i poslednja žrtva ovog virusa bio je doktor Milan Mileusnić.

foto: Printscreen

Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, doktor Mileusnić, bio je član Američkog udruženja fizijatara, Fimsa, Srpske asocijacije fizijatara i UMSS. Bio je predsednik i jedan od osnivača Udruženja za regenerativnu medicinu i proloterapiju Republike Srbije, kao i direktor klinike za rehabilitaciju u Harareu, Zimbabve.

Jedan od omiljenih lekara naših sportista, glumaca i pevača.

Veliki deo poznatih ličnosti koje je lečio svojim metodama doktor Mileusnić pretrpelo je ogroman gubitak. A na samoj sahrani potresnom oproštajnom porukom oprostila se i srpska glumica Milica Milša.

(Espreso.co.rs / Republika.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.