SIMONOVIĆU SE SUDI ZA PODSTREKIVANJE PALJENJA KUĆE NOVINARA JOVANOVIĆA: Sad mu je suđenje odloženo, ali ne zadugo
Dragoljub Simonović, Foto: Marina Lopičić

EVO ŠTA JE RAZLOG

SIMONOVIĆU SE SUDI ZA PODSTREKIVANJE PALJENJA KUĆE NOVINARA JOVANOVIĆA: Sad mu je suđenje odloženo, ali ne zadugo

Suđenje je odloženo zbog izostanka branilaca optuženih, koji su obavestili sud da se nalaze u samoizolaciji, zbog kontakta sa zaraženima korona virusom

Objavljeno:

Suđenje bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, zbog sumnje da je druge optužene podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu nekadašnjeg policajca, a sada novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića 12. decembra 2018. godine, odloženo je danas za kraj avgusta.

Suđenje je odloženo zbog izostanka branilaca optuženih, koji su obavestili sud da se nalaze u samoizolaciji, zbog kontakta sa zaraženima korona virusom.

Sledeća ročišta u avgustu planirana su i za 25, 26. i 27. avgust kada bi trebalo da budu ispitani veštaci koji su utvrđivali uzrok požara i štetu na imovini, kao i svedoci.

Simonović je ranije u svojoj odbrani u celosti negirao izvršenje krivičnog dela i opisao svoj stav prema Jovanovićevom novinarstvu i portalu za koji radi.

U ovom slučaju optuženi su i Igor Novaković i Vladimir Mihailović, koji se terete za krivično delo "teško delo protiv opšte sigurnosti", a Simonović se tereti da ih je na to podrstrekao.

Aleksandar Marinković tereti se kao direktni izvršilac krivičnog dela, ali je od zimus u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica, a postupak je razdvojen.

Drugo osnovno tužilaštvo optužnicom tereti Simonovića zbog podstrekavanja ovo troje optuženih da zapale imovinu Milana Jovanovića.

Tužilaštvo tvrdi da je Simonović podstrekao Mihajlovića da pronade osobu od poverenja koja bi u vidu opomene Jovanoviću zapalila automobil, dajući mu precizne podatke o automobilu i gde se on nalazi.

Prema optužnici, Simonović je za to ponudio novčanu nadoknadu, nakon čega je Mihajlović podstrekao Novakovića, a on za to angažovao Marinkovića, koji je pristao da to ucini kako bi mu Novaković otpisao dug.

U optužnici piše da Marinković 12. decembra 2018. godine, oko 03.20, u ulici Grobljanska 21 došao do garaže oštećenog gde se nalazilo putnicko vozilo, ciglom razbio prozor ulaznih vrata garaže i u nju ubacio molotovljev koktel, u predelu zadnjeg dela vozila, pri cemu se po podu prolio benzin, što je izazvalo požar u unutrašnjosti garaže i automobila.

Požar se potom proširio i na povezani stambeni objekat u nastavku (kuću), "izazivajuci opasnost po život i telo oštećenih".

Na taj način im je pričinjena i šteta velikih razmera od 5.648.299,63 dinara, navodi tužilaštvo u optužnom predlogu Za Simonovića tužilaštvo je u optužnici predložilo sudu da mu izrekne kaznu od osam godina zatvora, za Mihajlovića i Novakovića, kao saučesnike, kaznu od pet godina zatvora.

Tužilaštvo je optužnicom takode predložilo da se svoj četvorici izrekne i mera bezbednosti zabrane približavanja i komunikacije sa oštećenim Milanom Jovanovićem i Jelom Deljanin.

Bojana Cvetković pijacki je ranije priznala je da je pomogla u paljenju kuće novinara, a posle zaključivanja sporazuma o priznanju krivičnog dela s Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, osuđena je na šest meseci kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Jovanović je od početka tvrdio da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine, koji je inače bio i član Glavnog odbora SNS-a.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.