ŠIPTAR JE PRE*EBAO ČUMETA BAŠ JAKO! Duća mu je sve oteo, evo od čega je počeo
Foto: Facebook printscreen, Nebojša Mandić, Ilustracija

hronika podzemlja

ŠIPTAR JE PRE*EBAO ČUMETA BAŠ JAKO! Duća mu je sve oteo, evo od čega je počeo

Uporedo s jačanjem uticaja u srpskom podzemlju, Dušan Spasojević u sveže oformljenom klanu počinje da sprovodi „strogu disciplinu“.

Objavljeno:

Kada se prijateljstvo između Legije i Spasojevića učvrstilo, ambicije su im naglo porasle. Tada im Ljubiša Buha Čume, dojučerašnji Spasojevićev pokrovitelj i zaštitnik - postaje suvišan.

Jezgro takozvanog zemunskog klana, kakvog ga je javnost u Srbiji upoznala po proglašenju vanrednog stanja 12. marta 2003, formirano je tokom 1997. i 1998. godine.

Dve godine kasnije „zemunci“ kao samostalna družina naprasno postaju važan centar moći. Tada neprikosnoveni vođa Dušan Spasojević najbliže članove bande upoznaje s „prvim pucačem“ klana Sretkom Kalinićem, kojeg je godinama ranije krio. Od 2000. godine Spasojević po potrebi priključuje i kriminalce iz drugih gradova.

Legijin dolazak

Pre nego što im se u zajedničkim poslovima priključio Milorad Ulemek Legija, Spasojević je bio isključivi naredbodavac svih operacija. Sve što se činilo rađeno je samo po njegovom odobrenju. Kasnije, kada se prijateljstvo između Legije i Spasojevića učvrstilo, ambicije su im naglo porasle, a način donošenja odluka o akcijama je zavisio od saglasnosti novouspostavljenog šefovskog dvojca. Tada im Ljubiša Buha Čume, dojučerašnji Spasojevićev pokrovitelj i zaštitnik - postaje suvišan.

Prvi svedok-saradnik u istoriji srpskog pravosuđa, Čume je, prema svim policijskim saznanjima, nesumnjivo bio prava odskočna daska Spasojevićeve družine. „Postojao je samo jedan mafijaški bos, a to svakako do 2000. nije bio Spasojević. Postojao je samo jedan važan kriminalni centar - ne Zemun nego Surčin. Postojao je samo jedan čovek koji je povezivao kriminalce, privrednike, policajce, sudije i političare - Čume. To su znali svi u ovoj zemlji, ali su se pravili blesavi“, tvrdi Biljana Radovanović, tužilac Četvrtog opštinskog suda u Beogradu.

Stroga disciplina

Uporedo s jačanjem uticaja u srpskom podzemlju, Dušan Spasojević u sveže oformljenom klanu počinje da sprovodi „strogu disciplinu“. Suprotno idiličnoj slici o nekakvom jedinstvu u bandi, stvarnost je bila potpuno drugačija. Svojim podređenima Spasojević je određivao zaduženja na dnevnom nivou, praktično su imali radno vreme, a između ostalog im je zabranjivao da odlaze s porodicom na more, da najbližima poklanjaju skupe poklone, neprestano ih je nadzirao, kontrolisao kontakte, međusobno ih svađao, pretio im, surovo ih kažnjavao...

Neverica surčinskog bosa

DA SE OKRENU PROTIV MENE?!

Prema svedočenju članova klana, od 1996. godine Spasojević je s najbližim članovima bande svakodnevno dolazio u Čumetovu „Kotobanju“ u Surčinu. Tokom vremena Spasojević je preuzeo sve kriminalne kontakte koje je Čume imao i zadržao ih za sebe. ˝

Neposredno pred objavljivanje međusobnog rata krajem 2002, Spasojević je od Buhe već preoteo i veze u pravosuđu, policiji i politici. Krijući se u Slovačkoj posle pokušaja Legije i Spasojevića da ga likvidiraju, Čume, u neverici zbog svega što mu se događa, pred policajcima kojima daje iskaz često ponavlja: „Ja sam njima sve učinio, sve sam im obezbedio, sve sam im u životu dao... Da se okrenu protiv mene?!“

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.