ZA DVA UBODA U SRCE MORA DA POSTOJI OGROMNA SNAGA: Profesor Radovanović izneo šok detalje o smrti doktorke Violete!
Violeta Skorobać Ašanin, Foto: Printscreen

pitanje

ZA DVA UBODA U SRCE MORA DA POSTOJI OGROMNA SNAGA: Profesor Radovanović izneo šok detalje o smrti doktorke Violete!

Mnogo je nelogičnosti!

Objavljeno:

Violeta Skorobać Ašanin (50), doktorka plastične hirurgije koja je 14. juna nađena mrtva u svom stanu, verovatno nije digla ruku na sebe, smatraju poznati srpski kriminolozi i stručnjaci. Oni navode da su takva samoubistva retka i da je veoma čudno što se doktorka ubila nožem, a ne na primer žiletom.

- Meni skoro da nisu poznati takvi slučajevi u sudskoj praksi. Ali ako obducenti kažu da je to ipak teorijski moguće, onda to mora da se sve dobro proveri. Ako razgovaramo o verovatnoći, vrlo je verovatno da se radi o ubistvu, a malo verovatno da je reč o samoubistvu. Zato što je vrlo malo verovatno da osoba sebi zada dva uboda nožem. Meni to liči na slučaj ubistva, ali se mora isključiti slučaj samoubistva. U praksi nisam imao takvo iskustvo, da osoba dva puta puca u sebe ili se ubode u srce dva puta. Nije jednostavno udarcem nožem dopreti do svog srca. Mora da postoji snaga - kaže za „Alo!“ Dobrivoje Radovanović, profesor kriminologije i nekadašnji dugogodišnji direktor Instituta za sociološko-kriminološka istraživanja.

On napominje i da ova situacija podseća na slučaj ubijene novinarke Dade Vujasinović, za koju je veštačenjem utvrđeno da se ubila sa dva hica iz puške.

Poznati psihijatar i sudski veštak Jovan Marić takođe sumnja u verziju po kojoj se radi o samoubistvu doktorke.

- Znam doktorku Violetu. Polagala je kod mene ispit i operisala je neke meni vrlo bliske osobe. Takođe smo išli na neke kongrese. U sudskoj praksi nije bilo takvih slučajeva samoubistva. Mogla je ona teoretski to da uradi, ali to se vrlo retko dešava. Nož je za nju imao sasvim drugo značenje u odnosu na druge ljude zato što je ona svaki dan kao hirurg obavljala operacije. Možda je sebi dala neku anesteziju, lokalno, da prvi ubod prođe. Ali njeno samoubistvo je veoma čudno. Zbog čega se, na primer, nije ubila žiletom? - pita se profesor Marić.

On ističe da veštaci sudske medicine tačno mogu da utvrde o čemu se radi.

- Na osnovu sečiva i rane, jasno mogu da se utvrde pokreti i ustanovi da li je to učinila sama ili je to uradilo neko drugo lice. Zbog priča da je patila od depresije moraju se detaljno ispitati članovi porodice, prijatelji, kolege, poznanici… Neretko članovi porodice imaju osećanje krivice da su preduzeli sve, ali ipak nedovoljno. Članovi porodice su možda uočili neke promene, neku promenu ponašanja kod nje, ali to nisu ozbiljno shvatili. Ako je nekom pričala: „Težak je život, mučim se, baš mi se ne živi“, sve su to rečenice koje mi u psihijatriji zovemo „apel fenomen“. Na taj način pacijent na neki način signalizira da je u teškom psihičkom stanju - naglašava iskusni psihijatar.

On ima samo reči hvale za doktorku Violetu.

- Bila je divna osoba, odmerena. Uvek je razgovarala sa pacijentima. Pitala bi ih zašto žele estetsku operaciju, šta su motivi. Nije razmišljala u stilu „šta me briga, platiće mi, zaradiću“. Nikad nije pristajala na neke čudne zahteve. Poslednjih pet-šest godina nisam bio u kontaktu sa njom, ali me je sve ovo zateklo - kaže profesor Marić.

(Espreso.co.rs/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.