JELICA (25) JE PRE 10 GODINA UMRLA POSLE RUTINSKE OPERACIJE: Sad je umro čovek koji joj je DAO ANESTEZIJU
Majka Jelice Panić, Foto: Printscreen

ISPOVEST MAJKE

JELICA (25) JE PRE 10 GODINA UMRLA POSLE RUTINSKE OPERACIJE: Sad je umro čovek koji joj je DAO ANESTEZIJU

Jelica je preminula 18.juna devet dana nakon intervencije.

Objavljeno:

Jelica Panić (25) iz Paraćina, preminula je pre tačno deset godina od komplikacija nastalih tokom anestezije. Kako je i zbog čega ona prilikom operacije upala u komu i da li je neko odgovoran za to, nikada se neće razjasniti, jer je jedini optuženi, anesteziolog Bratislav Stamenković, protiv koga je Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu nastavilo da vodi postupak, nedavno preminuo.

foto: Večernje novosti

Marta 2013. godine Prvo tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Stamenkovića, kao i interniste Dragana Stanojevića i ginekologa Miodraga Stanića, zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi. Tu optužnicu je zbog mesne nadležnosti preuzelo Drugo tužilaštvo, i narednih sedam godina, ovaj maratonski proces vodio se pred Drugim sudom. Sredinom marta ove godine u sud je stigla odluka Tužilaštva da odustaju od krivičnog gonjenja Stanojevića i Stanića, ali da nastavljaju postupak protiv Stamenkovića. Međutim, samo dve nedelje kasnije, anesteziolog je preminuo, pa je time stavljena tačka na proces.

Jelica je 25. aprila 2010. napunila 25 godina, a istog dana je diplomirala sa desetkom na Učiteljskom fakultetu. Nedugo zatim, prilikom rutinskog pregleda kod ginekologa u Paraćinu, konstatovana joj je ranica na grliću materice. Kako bi se ona sanirala, Jelica je odlučila da dođe u Beograd, a intervencija je bila zakazana za 9. jun 2010. u Opštoj bolnici "Beoklinika", pod totalnom anestezijom. Međutim, tokom intervencije, Jelica je upala u komu, zbog čega su je premestili na VMA. Primljena je bez spontanog disanja, zbog čega su je odmah priključili na aparat za veštačko disanje. I pored preduzetih mera, njeno stanje se pogoršavalo. Preminula je nakon devet dana, 18. juna.

Kako su mediji nedavno objavili, Drugo tužilaštvo je odustalo od gonjenja Stanojevića i Stanića na osnovu dokaza izvedenih tokom sudskog postupka, a naročito uzimajući u obzir nalaz i mišljenje sudsko--medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Nišu.

- Iz nalaza i mišljenja proizlazi da u postupanju Stanića nije bilo elemenata nestručnog rada i uopšte nesavesnog postupanja. U odnosu na Stanojevića je navedeno da preoperativna procena zdravstvenog stanja nije bila od značaja za izbor anestezije, niti nastanak smrtnog ishoda. U prilog ovoj tvrdnji, navodi se da nalaz utvrđen tokom obdukcije ukazuje da nisu postojala ranija oboljenja koja bi se mogla dovesti u vezu sa naglim pogoršanjem zdravstvenog stanja tokom hirurške intervencije - rekla je svojevremeno je izjavio zamenik tužioca i portparol tužilaštva Milica Ljubičić.

Sa druge strane, kako je istaknuto, navedenim nalazom i mišljenjem, utvrđeni su propusti u radu Stamenkovića. Zbog toga je i urađena izmena optužnice, koja je dostavljena Drugom osnovnom sudu radi daljeg vođenja krivičnog postupka protiv njega.

IZVINJAVAM SE JELICI

Moja Jelica nije mogla da se brani. Umesto nje sam se borila da dokažem ono što je svima jasno. Ali, za ovih deset godina baš ništa nisam uspela, i izvinjavam se mojoj Jelici za sve... Najviše zato što sam je po preporuci odvela baš kod Stanića. Eto, to nam je bio kraj. Ne likujem što je anesteziolog preminuo, čak mi je krivo što je žrtvovan, mrtva usta ne govore - kaže Jeličina majka, Snežana Panić.

Inače, porodica nije preuzela krivično gonjenje i zastupanje optužbe protiv Stanojevića i Stanića.

- Ako država i sistem za deset godina nisu ništa hteli ili mogli da urade, šta ja mogu sada? Mnogo je sudija promenjeno, brojala sam do sedam i to je jako čudno - zaključuje Snežana.

Bonus video

(Espreso.co.rs /Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.