CARINIK U NS JE PROPUSTIO KRIJUMČARA GARDEROBE: Fasovao je toliku robiju da mu više tako nešto neće pasti na pamet
Carinik osuđen, Foto: Profimedia

USLOVNA KAZNA

CARINIK U NS JE PROPUSTIO KRIJUMČARA GARDEROBE: Fasovao je toliku robiju da mu više tako nešto neće pasti na pamet

Njima je oduzeta roba koja je predmet izvršenja krivicnog dela kao i vozila upotrebljena za njegovo izvršenje

Objavljeno:

Carinski službenik I. G. osuđen je na uslovnu kaznu od godinu i po dana zatvora, sa rokom provere od četiri godine, jer u oktobru 2018. godine krijumčarima garderobe i slatkiša omogućio nesmetan prolaz preko graničnog prelaza Kelebija, bez prijavljivanja robe i carinjenja.

Osuđen je zbog produženog krivicnog dela zloupotreba službenog položaja u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu, koji mu je izrekao i zabranu vršenja poziva carinskog nadzornika i zabrana vršenja dužžnosti vezanih za sprovodenje carinskog nadzora i kontrole u putničkom prometu od godinu dana.

Ukoliko prekrši zabranu, izrecena uslovna osuda ce se opozvati, navodi se u saopštenju suda.

Zbog krijumčarenja robe osuđeni su P. T. i okrivljena S. K.

P. T. je uslovno osuđen na osam meseci zatvora s rokom provede od dve godine i novčanu kaznu od 30.000 dinara, a S. K. na uslovno 10 meseci zatvora s rokom provere od tri godine i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Njima je oduzeta roba koja je predmet izvršenja krivicnog dela kao i vozila upotrebljena za njegovo izvršenje.

Okrivljeni I. G, je kao carinski služžbenik na granicnom prelazu "Kelebija", prema presudi, 16. oktobra 2018. godine, po prethodnom dogovoru sa okrivljenim T. P. i B.K, suprugom okrivljene S.K. pribavio korist okrivljenima T. P. i K. S.

Oni su se, kako navodi sud, bavili prenošenjem robe i to 26 velikih najlonskih kesa i devet kartonskih kutija u kojima se nalazila garderoba ukupne vrednosti oko 350.000 dinara i 150 kutija bombona proizvodaca "Pez", 135 kutija cokolada proizvodaca "Snikers", 135 kutija cokolada proizvodača "Milka", i 19 kutija žvaka proizvodača "Orbit", ukupne vrednosti oko milion dinara, preko carinske linije izbegavajući mere carinskog nadzora.

“I.G. tako nije izvršio službene radnje carinskog nadzora i kontrole robe, prevoznog sredstva i prtljaga, niti preduzeo bilo koju službenu radnju vezanu za carinjenje robe, čime im je pribavio korist obezbedivši im nesmetan prolaz preko navedenog graničnog prelaza bez prijavljivanja robe i carinjenja”, navodi se u saopštenju suda.

Ovo je prvostepena presuda na koju postoji pravo žalbe.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.