ŠIJANA JE HAPSILO 200 POLICAJACA: Poznati su BAŠ SVI DETALJI misterioznog ubistva krimi kralja Surčina!
Zoran Šijan, Foto: Privatna arhiva

LEGENDE DEVEDESETIH

ŠIJANA JE HAPSILO 200 POLICAJACA: Poznati su BAŠ SVI DETALJI misterioznog ubistva krimi kralja Surčina!

Pola estrade mu je bilo na sahrani

Objavljeno:

Bivši šampion Evrope u kik-boksu Zoran Šijan (35) bio je vođa surčinske grupe, koja se bavila organizovanom krađom i preprodajom ukradenih automobila, kao i trgovinom narkoticima. U spektakularnoj akciji 12. aprila 1998. godine, kada je policija upala u njihovo surčinsko sedište, uhapšen je zajedno s tadašnjim prijateljima i saradnicima Dejanom Milenkovićem Bagzijem, Ljubišom Buhom Čumetom, Zvonkom Plećićem Plećom, Ljubomirom Jovanovićem Staklenim, Pericom i Slobodanom Jokićem i Milanom Narandžićem Limunom.

Kao naručioci Šijanovog ubistva pominjani su Zoran Uskoković Skole i grupa Željka Maksimovića Make, ali nije skupljeno dovoljno dokaza, niti je pokrenut postupak.

U ovoj akciji učestvovalo je oko 200 policajaca, pretres je trajao od ponoći do šest ujutru, a zaplenjen je 31 skupoceni automobil - "mercedes", BMV, "ferari"... Takođe, nađena je i velika količina nelegalnog oružja. Samo kod Šijana zaplenjen je revolver marke "smit i veson", automat "uzi", malokalibarska puška "hekler i koh" sa optičkim nišanom i karabin "crvena zastava"...

"Moji prijatelji iz Surčina, trude se, uostalom kao i ja, da nešto stvore, da sebi i svojima omoguće što bolji život“, rekao je Zoran Šijan u intervjuu Svedoku 12. maja 1998, odgovarajući na pitanje o surčinskom klanu. „Svi oni imaju firme, obimne poslove i partnere. Neki moji prijatelji rade sa inostranstvom, gde je, naravno, mogućnost zarade veća. Da li to treba odmah, bez argumenata, podvesti pod kriminal?"

foto: prtsc/rudar7

Novinar Milovan Brkić, tada zaposlen u Srpskoj reči, a sada vlasnik "Tabloida", tužio je Zorana Šijana i Ljubišu Buhu za nanošenje teških telesnih povreda. U privatnoj tužbi novinara navodi se da su Šijan i Buha 17. oktobra 1996. godine, predstavljajući se lažno kao pripadnici policije, izveli Brkića sa radnog mesta, primorali ga da uđe u kola i odvezli ga u Surčin. Tamo su ga u auto-servisu, čiji je vlasnik Buha, skinuli golog i izložili linču tukući ga crevom za vodu, bejzbol palicama, stavljali mu repetirani pištolj u usta i pretili mu da će ga ubiti. Sudski proces vukao se nekoliko godina, da bi Brkić na kraju odustao.

Zoran Šijan je sredinom 1996. godine u pucnjavi u hotelu "Putnik" bio lakše ranjen, a ukupno je u životu bio osuđivan zbog šest krivičnih dela.

Ubijen je u 27. novembra 1999. oko 1.30 ujutru u svom "mercedesu 600", na uglu ulica Nemanjine i Svetozara Markovića u centru Beograda. U trenutku kad je Šijan zaustavio vozilo na semaforu, s leve strane prišao mu je automobil sa napadačima koji su u njega ispalili smrtonosne rafale iz "škorpiona". "Mercedes" je krenuo niz ulicu, prešao tramvajske šine i zaustavio se udarivši u parkirano vozilo sa druge strane ulice.

Poslednjem ispraćaju kontroverznog Surčinca prisustvovalo je nekoliko hiljada prijatelja, članova porodice i meštana Surčina. Sahrani su prisustvovali folk pevači Miloš Bojanić, Vanesa Šokčić, Violeta Viki Miljković, Marina Živković, Zoran Kalezić, nekadašnji teniser Slobodan Boba Živojinović sa suprugom Lepom Brenom, Dragan Čović, član Izvršnog odbora Skupštine Beograda, ali i mnogi Šijanovi prijatelji s one strane zakona.

Pola estrade na sahrani

Kao naručioci Šijanovog ubistva pominjani su Zoran Uskoković Skole i grupa Željka Maksimovića Make, ali nikada nije skupljeno dovoljno dokaza, niti je pokrenut krivični postupak. Šijanova majka je pre nekoliko godina u izjavi za jedan tabloid rekla: „Mog sina je ubio neko mnogo moćan, a verovatno je u njegovo ubistvo umešana i bivša Služba državne bezbednosti. Ne mogu da uprem prstom ni u koga, ali znam samo da se dva-tri meseca pre smrti posvađao s Markom Miloševićem i da ga je tada ošamario."

Podsetimo, Zoran Šijan, šampion Evrope u kik-boksu i jedan od žestokih momaka beogradskog asfalta, ubijen je 27. novembra 1999. u Beogradu. Šijan je tada imao samo 35 godina, a njegovo ubistvo do danas nije razjašnjeno, dok se o motivima samo spekuliše.

Pevačica Goca Božinovska 1989. godine upoznala je kik-boksera i vođu tzv. Surčinskog klana Zorana Šijana. Sreli su se na plaži u Herceg Novom, a Goca je jednom prilikom ispričala da su posle susreta na plaži izašli na večeru, a ljubav se desila odmah.

Nakon susreta su se rastali, a da nisu razmenili brojeve. Jedino što je Zoran znao jeste da se pevačica vraća s odmora tri dana kasnije, pa je rešio da se ponovo sretnu i dočekao ju je na aerodromu. Nakon tek druge večeri koji su proveli zajedno zaprosio ju je i Goca Božinovska je pristala.

Folk zvezda je u jednom intervjuu priznala da se među njima desila "nenormalna ljubav", praćena velikom ljubomorom, a na kraju i patnjom.

Dobili su su ćerku Zoranu i sina Miroslava (Mirka). Godine 1996. Zoran je ostavio Gocu i decu zbog njihove komšinice Gorane, za koju je pevačica tvrdila da su jako dobre prijateljice. Gorana je Zoranu kasnije rodila sina Vukašina, a Božinovska je pričala:

- Ta žena mi je uništila porodicu. U stvari, uništila mi je ceo život. Bilo je teško, ali ne vraćam se na staro. Odlučila sam da više ne trošim vreme i živce na nepotrebne stvari. Treba se radovati, a ne tugovati i vraćati film u prošlost. Uvek sam bila tolerantna i praštala, pa tako i njoj. Oprostila sam, ali nisam zaboravila. Jedno je sigurno, moj Zoran je bio uz mene do kraja - rekla je Goca medijima svojevremeno.

ZORAN ŠIJAN

- bio je vođa surčinske grupe,

- ubijen posle ponoći 27. novembra 1999. u centru Beograda,

- hapsilo ga je 200 policajaca,

- sahrani prisustvovalo nekoliko hiljada prijatelja.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.