SASLUŠANI SU RADNICI CENTRA ZA SOCIJALNI RAD: Dali dete na usvajanje iako nisu postojali uslovi za to!
Foto: RTS/Printscreen

propevali su

SASLUŠANI SU RADNICI CENTRA ZA SOCIJALNI RAD: Dali dete na usvajanje iako nisu postojali uslovi za to!

Malverzacija oko usvajanja desetogodišnjeg dečaka dešavala se prošle godine

Objavljeno:

Radnici Centra za socijalni rad u Vranju D. M. i D. T. saslušani su u Višem javnom tužilaštvu u Nišu, nakon čega je podnet predlog za određivanje prtvora. Njima se na teret stavljaju krivična dela zloupotreba službenog položaja i primanje mita, pošto se sumnja da su dozvolili usvajanje dečaka (10) kada za to nije bilo uslova.

Kako "Blic" saznaje, Više javno tužilaštvo u Nišu - Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije je nakon saslušanja, donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv D. M. zbog postojanja osnova sumnje da je izvrsila krivično delo delo primanje mita, dok ce se protiv okrivljene D. T. sprovoditi dokazne radnje zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Takođe, Višem sudu u Nišu je podnet predlog za određivanje pritvora protiv okrivljenih, kako ne bi ometali postupak uticanjem na svedoke.

Podsetimo, malverzacija oko usvajanja desetogodišnjeg dečaka dešavala se prošle godine. U junu 2019. osumnjičeni radnici Centra za socijalni rad doneli su rešenje kojim su dozvolili porodici iz Bujanovca da usvoji dečaka iako za to nisu ispunili nikakve uslove.

- Sulejmani R. i njegova supruga podneli su zahtev da usvoje dečaka i ušli u proces usvajanja. Kako bi se ispunili svi uslovi, dete je trebalo da prvo provede tri meseca na privikavanju, da se upozna sa članovima buduće porodice i vidi kako se usvojitelji ponašaju, da li mogu sa detetom. Međutim, čim je dečak došao u njihovu kuću, Sulejmani R. otišao je na privremeni rad u Švajcarsku - kaže izvor "Blica" upoznat sa slučajem.

Dečak je tako u porodici Sulejmanija R. proveo puna tri meseca, a da budućeg usvojitelja ne vidi nijednom!?

- Uslov da se odobri usvajanje jeste da dete provede vreme sa oba usvojitelja, a ne sa jednim - ukazuje naš sagovornik.

Iako nisu ispoštovali proceduru, Sulejmani i njegova žena na sve načine su pokušali da ostvare ono što su naumili. Tako su, kako saznajemo, sklopili dogovor sa voditeljem njihovog slučaja Dušankom M., inače radnicom Centra za socijalni rad u Vranju i članom tima za zaštitu dece i omladine da se njihov slučaj reši.

- Oni su njoj dali mito - mobilni telefon vredan 1.000 evra da im uprkos neispunjenim uslovima pomogne oko usvajanja. Njoj je u tome pomogao Dušan T. koji je napisao izveštaj u kojem je lažno napisao da je Sulejmani R. sve vreme bio sa detetom u Srbiji i da se dete priviklo na njega. Takođe, on je napisao da postoje uslovi da se usvoji dete, iako to nije bilo tačno. Švajcarsku ni na koji način nije pominjao - kaže naš sagovornik upoznat sa slučajem.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.