LEGIJA JE BIO VOĐA ČOPORA, ORGANIZOVAO JE POBUNU BERETKI: Psihijatri su dali svoju procenu njega, ON TVRDI DA NIJE
Milorad Ulemek, Foto: EPA/SRDJAN SUKI

oštar odgovor legiji

LEGIJA JE BIO VOĐA ČOPORA, ORGANIZOVAO JE POBUNU BERETKI: Psihijatri su dali svoju procenu njega, ON TVRDI DA NIJE

Legiju taj odgovor nije zadovoljio, pa je nastavio da ih pita o zdravstvenom stanju Duška Maričića Gumara

Objavljeno:

Milorad Ulemek Legija (50) opovrgao je optužbe da je u novembru 2001. bio vođa pobune „crvenih beretki“, koja je bila uvertira za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

On je iskoristio prisustvo komisije veštaka neuropsihijatrijske struke, koje je upitao: „Šta znači imati neograničeni uticaj ili moć?”, s obzirom na to da je optužen da je u novembru 2001. organizovao pobunu „crvenih beretki“, iako je tada već bio smenjen sa mesta komandanta.

- Kažu da sam imao moć nad 300 pripadnika oružane formacije. Da li je to moguće? - upitao je Ulemek petočlanu komisiju veštaka neuropsihijatara i psihologa, koji su se izjašnjavali o psihičkom stanju okrivljenog Duška Maričića Gumara (47), nekadašnjeg komandanta „crvenih beretki”.

- Moje lično mišljenje je da može - kratko je rekao veštak.

Legiju taj odgovor nije zadovoljio, pa je nastavio da ih pita o zdravstvenom stanju Duška Maričića Gumara (47), koji je posle njega bio na čelu „crvenih beretki”. Zanimalo ga je koliko su puta veštaci razgovarali sa Maričićem, protiv koga je postupak izdvojen dok se ne utvrdi da li je psihički sposoban da prati suđenje.

- Nisam mnogo pametan i obrazovan, ali na osnovu svih tih nalaza, postaviću vam prosto narodsko pitanje: „Da li je Maričić normalna osoba? Da li je svestan, da li zna za šta mu se sudi i za šta je optužen?“ - pitao je Legija, a veštak neuropsihijatar mu je odgovorio da Maričić od prošle godine nije sposoban da psihički prati suđenje.

Legija je potom upitao da li je Maričić negde na lečenju i da li mu je ono preporučeno, ali su veštaci rekli da nemaju takve podatke.

Podršku u sudnici pružali su mu supruga Aleksandra Ivanović (44), koju Legija od milja zove Aleks, i njegov brat Saša, sa kojima je komunicirao mimikom kroz staklo. On se svako malo okretao prema publici i hvatao Aleksandrin pogled, koja je, kao i uvek, došla doterana i obučena u firmiranu garderobu. Interesovao se za njihove tri ćerke, klimao glavom i dižući palac ruke nagore pokazivao da je dobro.

Jedva je čekao da dođe na red i ispita veštake, a pošto se čekanje odužilo, počeo je revoltirano da piše nešto na samolepljive zelene papiriće, koje je pomalo ljutito lepio na klupu.

- Nešto zapisuje - komentarisao je njegov brat.

Brat ga je zezao zbog frizure na razdeljak i prstima mu je pokazivao „da su radile makaze”, na šta se Legija nasmešio i odmahnuo rukom.

Kada je Aleksandra nakon sat i po morala da krene, Legija se oneraspoložio. Nastavio je da komunicira sa optuženim Zvezdanom Jovanovićem Zvekijem (52) u vezi s tim ko će prvi izaći za govornicu, ali se videlo da mu je posle četiri sata suđenja dosadno.

Advokati: Gumar pričao nebuloze tokom suđenja

Veštaci su zaključili da Maričić od januara 2015. nije bio bolestan, ali da su prošle godine ustanovili da je postao psihotičan. Naveli su da je postao agresivan, da se ponaša zapovednički, da je depresivan i da trenutno nije sposoban da prati suđenje. Advokati odbrane su istakli da je kod Maričića još 2011. uočen duševni poremećaj, ali da sud na to nije obraćao pažnju i zapitali su komisiju veštaka zbog čega mu se u takvom stanju sudilo. Oni su ukazali na to da je Maričić od 2006. imao posttraumatski stresni sindrom i nesanicu, zbog čega je pio lekove, kao i da je na suđenjima govorio nebuloze. U prilog tome su naveli njegove izjave da je „za 10 miliona evra mora da prebaci rakete preko Makedonije na Kosovo“ i da je vređao sudiju „da mu smrdi kravata!“.

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.