NOVE SMRTI U STARAČKOM DOMU U SRBIJI: Testirani su i novi korisnici, stigli su i rezultati
ilustracija, Foto: Youtube printscreen

otkrivamo

NOVE SMRTI U STARAČKOM DOMU U SRBIJI: Testirani su i novi korisnici, stigli su i rezultati

Do sada 27 korisnika pozitivno na virus korona. Čeka se još 50 nalaza

Objavljeno:

SMEDEREVO – Broj smrtnih slučajeva u Domu za stare u Smederevu raste. Prema poslednjim podacima, preminulo je šest korisnika, a kod troje nalaz na kovid 19 bio je pozitivan. Prema do sada obrađenim testovima, 27 osoba iz ove ustanove pozitivnio je na virus korona.

U poslednja 24 sata još dvoje korisnika Doma za stare preminulo je u Opštoj bolnici „ Sveti Luka“ u Smederevu, što je ukupno šest smrti u poslednjih nekoliko dana. Kod tri pacijenta utvrđeno je prisustvo virusa, potvrđeno nam je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Iako je prošle subote, prilikom posete Domu za stare, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorrđević, najavio da će biti testirani svi korisnici i zaposleni Doma za stare, prema informacijama iz Zavoda za javno zdravlje, testirani su samo sumnjivi slučajevi. Reč je o skoro 80 osoba.

Prema do sada obrađenim rezultatima, 27 osoba pozitivno na infekciju. Reč je o testovima koji su uzeti do 9.aprila, izjavila je direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac, dr Ana Jovanović.

Više od 50 testova, uzetih prošlog vikenda, još nije obrađeno.

U smederevskoj bolnici broj hospitalizovanih je nepromenjen- 25. Oni su smešteni u tri jedinice za kovid 19. Na respiratoru je jedna osoba. Stanje pacijenata je teško, ali, za sada, većina nije životno ugrožena.

Zvaničnih informacija o zarazi u smederevskom geronotloškom centru gotovo da nema.

Gradski Štab za vanredne situacije se danima ne oglašava, kao ni Dom za stare. Iz Bolnice takođe nema zvaničnih izjava. Jedini podaci, o broju testiranih i pozitivnih, stižu iz Zavoda za javno zdravlje.

Kako funckioniše Dom za stare, koji je četvrti dan u karantinu, nije saošteno.

Čak nema ni zvaničnih infromacija o tačnom broju korisnika na smeštaju. Prema podacima sa sajta Doma za stare, kapacitet ustanove je 190 postelja. Navodno, broj korisnika je 170. Broj zaposlenih je 46, od čega je 14 medicinskih radnika.

Zatražili smo pojašnjenja iz Ministarstva za rad, ali još uvek ih nismo dobili.

Kako je vurus ušao u gerontloški centar, nije poznato. Posete su zabranjene internim aktom 19. februara, a naredbom resornog ministarstva 13.marta.

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.