DARKO ŠARIĆ HOĆE DA MU SE PONOVO SUDI! Tužilac ima drugi plan, SMEŠI MU SE NAJDUŽA MOGUĆA ROBIJA
Darko Šarić, Foto: Dado Đilas

otkrivamo

DARKO ŠARIĆ HOĆE DA MU SE PONOVO SUDI! Tužilac ima drugi plan, SMEŠI MU SE NAJDUŽA MOGUĆA ROBIJA

Tužilac smatra da je Šarić dobio prenisku kaznu i traži povećanje

Objavljeno:

Tužilac za organizovani kriminal i advokati danas su pred većem Apelacionog suda obrazlagali žalbe na presudu kojom su Darko Šarić i njegovi saradnici prvostepeno osuđeni zbog međunarodnog šverca kokaina. Tužilac je tražio da se Šariću poveća zatvorska kazna, dok su njegovi advokati zatražili od sudskog veća da Šarića oslobodi optužbi ili da mu ponovo sudi.

Tužilac Saša Ivanić naveo je da je sudija Siniša Petrović dobro utvrdio činjenice i ustanovio da su Šarić i ostali učestvovali u švercu kokaina, ali da ih je osudio na niske kazne.

Tužilac smatra da je sudija Petrović napravio grešku kada je Šarića osudio po starom, blažem zakonu na 15, a ne na 20 godina kao nakon prvog postupka za šverc kokaina. Podsetimo, u periodu dok je ova grupa švercovala kokain, krivični zakon se promenio – 2009. je donet novi po kome su maksimalne kazne mnogo više. S obzirom da je zakon promenjen u vreme dok su optuženi švercovali drogu, trebalo je da im se sudi po novom zakonu, smatra Ivanić.

Za tužilaštvo je sporna i Petrovićeva odluka da članovima grupe izrekne kaznu samo za šverc kokaina, ali ne i za organizovanje kriminalne grupe.

Ivanić smatra i da bi sud trebalo da od njih oduzme gotovo 54 miliona evra – što je, po proceni, minimalan iznos novca koji su mogli da zarade prodajom droge.

Tužilac je podsetio i na otežavajuće okolnosti kao što je, između ostalog, to što je grupa bila aktivna na međunarodnom nivou i to da im je jedini cilj bio „sticanje enormne imovinske koristi“.

Šarićeva odbrana traži novo suđenje

Šarićev advokat Radoslav Baćović istakao je danas da su njegovi glavni zahtevi da sudije Apelacionog suda ili oslobode Šarića ili da održe suđenje na kome će se ponovo izvesti dokazi i saslušati svedoci.

On je rekao da je presuda nerazumljiva jer se u njoj nigde ne navodi kome je i kako Darko Šarić konkretno davao naloge, koga je, kako i sa koliko novca finansirao, kada je i gde smišljen plan, odnosno šta je konkretno bila njegova uloga u švercu kokaina.

Baćović je zatražio i da Šarić bude pušten iz pritvora u kome se nalazi od kada se predao srpskim organima 2014. godine.

Dejan Lazarević, drugi Šarićev advokat, svoju žalbu usmerio je na osporavanje onoga što je svedok saradnik Nebojša Joksović ispričao tokom suđenja. Joksović je, podsetimo, jedini ispričao da je direktno od Šarića dobijao informacije o švercu kokaina, pa je pobijanje njegovog svedočenja tokom suđenja za odbranu od najveće važnosti.

Lazarević je danas naširoko obrazlagao da Joksović ne bi smeo da ima status svedoka saradnika i da je u nekoliko navrata ustanovljeno da je govorio laži, što po zakonu ne sme da čini ukoliko ima ovakav status.

Advokat se osvrnuo i na to da je sudija Petrović u presudi napisao da „sve i da jeste lagao (Joksović), to narodski rečeno, govori o tome kakav je on čovek“ – uprkos tome što zakon to ne dopušta svedoku saradniku.

On je kazao i da je Draško Vuković, drugi svedok saradnik, na sudu ispričao da ga je Josković uveo u posao sa kokainom i da Šarić nije imao veze sa tim.

„Vuković tereti Joksovića da ga je uvukao u posao sa kokainom, a sud osuđuje Darka Šarića“, rekao je Lazarević i upitao: „kome će sud verovati Joksoviću ili Vukoviću“.

Lazarević je rekao da je Joksović lažni svedok koji je sarađivao sa tužilaštvom samo da bi povratio imovinu koja mu je bila oduzeta i zatražio od Apelacionog suda da razmotri da li može da zadrži ovaj status svedoka.

„Da li je moguće da takvo lice zadrži status svedoka saradnika posle ovoliko laži zarad imovine koja je kupljena novcem Darka Šarića“, upitao je Lazarević.

Obrazloženje svoje žalbe danas je izneo i treći Šarićev advokat, Danilo Šarić, koji je kazao da je presuda paušalna, odnosno da nije doneta na osnovu dokaza. Kazao je da su dokazi nezakonito pribavljeni i da su iskazi trojice svedoka saradnika kontradiktorni, kao i da su sva trojica uhvaćeni u laži.

„Dokazni postupak je kontaminiran nezakonitim dokazima. Mi smo tražili da oni budu izuzeti, međutim, to nikad nije učinjeno“, rekao je.

Šarić je rekao i da je sudija Petrović grubo prekršio zakon i tokom vođenja postupka, ali i u presudi. Petrović je, prema njegovim rečima, u presretnutu telefonsku komunikaciju osuđenih dodavao rečenice koje nisu izgovorene, a koje su ove razgovore stavljale u drugi kontekst.

„Sud pogrešno interpretira razgovore. Pokušali su da stvore privid da su normalni razgovori zapravo o krivičnim delima“, rekao je Šarić.

Advokat Šarić tvrdi i da je sudija presudom prekoračio optužnicu i samoinicijativno dodelio Šariću nadimak „drug“, iako se to ne pominje u optužnici.

„’Drug’ je generički pojam, ne možemo tvrditi da se odnosio na Darka Šarića“, rekao je advokat.

Podsetimo, Darku Šariću sudi se gotovo deceniju, a sredinom decembra 2018. nepravosnažno je osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina.

Na ovu presudu žalili su se tužilaštvo i odbrana, pa je od prošlog ponedeljka razmatraju sudije Apelacionog suda. Narednih dana svoje žalbe na presudu iznosiće advokati ostalih optuženih u ovom postupku. Sudije će potom, bez prisustva javnosti, odlučiti da li da presudu potvrde, promene kazne ili oslobode optužene. Osim toga, mogu i da odluče da ponovo izvode dokaze i saslušavaju svedoke.

Ovo je drugi put da se slučaj Šarić našao pred Apelacionim sudom. Prvi put je 2016. ukinuo presudu kojom je Šarić godinu dana ranije osuđen na 20 godina i naložio ponovno suđenje. Detaljnije pročitajte ovde.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Krik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.