ARKANOVOG UBICU ČUVA ENGLESKA MI6: Čine sve da SPREČE izručenje Srbiji, IMAJU RAZLOG ZA TO
Foto: Printscreen

VELIKA TAJNA

ARKANOVOG UBICU ČUVA ENGLESKA MI6: Čine sve da SPREČE izručenje Srbiji, IMAJU RAZLOG ZA TO

Bivši obaveštajac naglašava da je Gavriću sigurnije da bude u zatvoru u Južnoafričkoj Republici

Objavljeno:

Strane sližbe sprečavaju izručenje Dobrosava Gavrića (45) iz Južnoafričke Republike, tvrdi Božidar Spasić, bivši visoki funkcioner DB-a.

Spasić naglašava da su strane službe učestvovale u ubistvu Arkana i da ih je strah da Gavrić ne progovori.

- Te službe koje su bile umešane u Arkanovo ubistvo sprečavaju izručenje Gavrića. Razne službe su tražile Arkana pre ubistva, Engleska, Nemačka, bio je na poternici Interpola, trebalo je da ode u Hag, a kada ga se nisu dokopali oni su organizovali njegovo ubistvo. Sprečavanje ekstradicije samo pokazuje da iza Gavrića, vrlo verovatno, stoji engleska služba MI6 koja blokira odluke sudova iz JAR da se on izruči našoj zemlji. Nije u pitanju nikakva pravna procedura. Strah ih je da Gavrić može nešto da kaže. Praksa je da čuvaju svoje agente i koji su izvršili određene usluge. Vrlo je verovatno da je to obećano pre atentata na Arkana - ističe Spasić.

Bivši obaveštajac naglašava da je Gavriću sigurnije da bude u zatvoru u Južnoafričkoj Republici.

foto: Printscreen / Kurir TV

- Te službe su pratile šta se događa. Gavrićevo bekstvo tamo dokazuje da su one znale i da mu pružaju utočište. Neko je obećao i to se ispunjava. On je na volšeban način pušten tako da se postavlja pitanje motiva dosovskih vlasti koje su ga pustile iz zatvora. On ima tretman povlašćenog lica iako je obični ubica. Verovatno je neko iz DOS-a bio u dosluhu sa strancima ubicama. Strane službe su znale da im Arkan nije dostupan i da niko nije mogao da ga isporuči u Hag i zato su hteli da ga uklone - napominje Spasić.

foto: Marina Lopičić

- Glavnu ulogu imali su ljudi koji su tek tada došli u službu po nalozima raznih drugih službi. Arkan je smatrao da je mnogo jači od bilo koje službe bezbednosti. Uticaj naše službe je tada bio potpuno minoran. Tada su došli razni savetnici sa Zapada. Pustili su Gavrića, koji je sada u sigurnoj kući zapadnih službi - kaže Spasić.

Gavrić je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Arkana i dvojice njegovih prijatelja. On traži politički azil u Južnoafričkoj Republici i nalazi se u zatvoru "Heldestrum", koji važi za dobro čuvan kazamat, u zapadnom delu Kejptauna, u mestu Kaledon. U zatvoru je od 27. decembra 2011, posle ubistva afričkog bosa Sirila Bike, kada je otkriveno da je bio njegov telohranitelj. Od tada čeka odluku suda o dobijanju statusa izbeglice ili drugu vrstu zaštite, jer se, kako tvrdi, boji da će ga u Srbiji ubiti Arkanovi osvetnici.

(Espreso.co.rs / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.