KAJEM SE! PROMENITE TON! Na poslednjem suđenju Darku Šariću UMALO DA LETI PERJE, SUDIJA I ADVOKAT U KLINČU
Darko Šarić, Foto: Dado Đilas

POSTUPAK BEZ KRAJA

KAJEM SE! PROMENITE TON! Na poslednjem suđenju Darku Šariću UMALO DA LETI PERJE, SUDIJA I ADVOKAT U KLINČU

Iako je iznošenje završnih reči bilo zakazano za septembar prošle godine, suđenja se od tada odlažu

Objavljeno:

Na suđenju Darku Šariću i grupi optuženih za pranje 22 miliona evra kokainskog novca koje je pre nekoliko dana održano u Višem sudu u Beogradu advokati su se prepirali sa sudijom Sinišom Petrovićem, između ostalog, i oko toga da li su neki dokazi koje je predložilo tužilaštvo zakoniti.

Pred početak suđenja u sud je stigao nalaz i mišljenje veštaka koji su procenjivali zdravstveno stanje optuženog Nebojše Jestrovića i njegovu sposobnost da prati suđenja zbog bolesti.

Veštaci su ocenili da je Jestrović „u potpunosti procesno sposoban“, ali je njegov advokat Dejan Lazarević zatražio od sudije da im se omogući da ispitaju veštake. Sudsko veće je to prihvatilo, pa će veštaci biti saslušani u ponedeljak, za kada je zakazan nastavak suđenja.

Ipak, suđenje nije se tako brzo završilo. Nakon što je konstatovano da je poslovna dokumentacija koju su predložili advokati prikazana na suđenju, javio se advokat Darka Šarića Oliver Dojčinović.

Dojčinović, koji je Šariću dodeljen po službenoj dužnosti nakon što je otkazao svoje advokate, zatražio je da se suđenje još ne privodi kraju i da se ne prelazi u fazu završnih reči, jer mu nije bilo dovoljno četiri meseca da se upozna sa sudskim predmetom i eventualno predloži nove dokaze. On je dodao i da mu je Šarić najavio da ima nove dokaze pa je to razlog više.

„Sudsko veće smatra da je bilo apsolutno dovoljno vremena“, odgovorio je sudija Petrović i rekao da su on i ostale sudije iz veća više puta diskutovali o tome.

Nakon što se nekoliko advokata odbrane saglasilo sa Dojčinovićem da nije bilo dovoljno vremena da se pripremi, on se još jednom javio za reč.

„Možete i da me razrešite i da me prijavite advokatskoj komori, ali ne možete Vi meni da govorite da je manje od četiri meseca dovoljno. Ja ne mogu da dopustim da se radi na štetu mog klijenta“, žustro je rekao Dojčinović.

„Ton kojim se obraćate sudu nije primeren. Meni lično ne smeta, ali nije primeren i nije neophodan“, kazao je Petrović. Rekao je da sud može Dojčinoviću da izađe u susret i dozvoli da poslednji od advokata iznosi završne reči.

Ovo nije bila jedina prepirka advokata i sudije Petrovića.

Rasprava se povela i oko dokaza tužilaštva – audio i video-snimaka sastanaka Mileta Jerkovića, svedoka u ovom postupku, i optuženog advokata Radovana Štrpca. Jerković je, podsetimo, ispričao da je upao u finansijske probleme i rešio da proda firme koje je kupio u postupku privatizacije. Kupac je, tvrdi Jerković, bio Darko Šarić jer je on bio stvarni vlasnik preduzeća koja su se u zvaničnim papirima vodila na Radovana Štrbca.

Advokati Dragan Plazinić i Marko Kljajević upustili su se u žustre rasprave sa sudijom Petrovićem tvrdeći da su ovi snimci nazakoniti dokazi. Advokati su kazali da su isti razgovori izbačeni iz dokaza u postupku protiv Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića, kome se sudilo da je Šarićevoj grupi odavao podatke iz istrage. Lazarević je oslobođen optužbi u kontroverznom postupku.

Sudija Petrović rekao je advokatima da nema potrebe da pominju drugi predmet, na šta su još burnije reagovali, navodeći da se sam sudija pozivao na taj postupak tokom ovog slučaja. Rasprava je trajala neko vreme, a sudija je više puta opominjao advokate i upozoravao ih da se neprimereno ponašaju.

„Pokajao sam se po ko zna koji put što sam dozvolio kolegi Kljajeviću da govori“, rekao je Petrović i odredio pauzu od 40 minuta kako bi veće odlučilo o dokazima koje su advokati ranije predložili. Nakon pauze suđenje je trajalo još svega desetak minuta.

Iako je iznošenje završnih reči bilo zakazano za septembar prošle godine, suđenja se od tada odlažu.

Šarićevoj grupi sudi se zbog sumnje da su 22 miliona evra kokainskog novca ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji i tako oprali novac. Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da je novac ubacivan najčešće kupovinom preduzeća u privatizaciji i davanjem pozajmica ili kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora.

Prvostepenom presudom za šverc kokaina iz decembra 2018. godine Šarić je osuđen na 15 godina zatvora. Krajem februara ove godine očekuje se sednica Apelacionog suda na kojoj će biti odlučeno o žalbama koje su izjavljene na presudu.

(Espreso.co.rs / KRIK)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.