PRVO TREBA DA SE UTVRDI DA LI JE BILO POLNIH RADNJI: Psiholog Jovan Marić otkriva šta sad čeka malenu Moniku
Ilustracija, Foto: Printscreen, Filip Plavčić, Profimedia

REDOSLED KORAKA

PRVO TREBA DA SE UTVRDI DA LI JE BILO POLNIH RADNJI: Psiholog Jovan Marić otkriva šta sad čeka malenu Moniku

Devojčica je prošlog petka napusila porodični dom, a samo osam minuta nakon toga, na putu do škole gubi joj se svaki trag

Objavljeno: 19:03h
Jovana Korica

Monika Karimanović (12) pronađena je živa i zdrava posle višednevne potrage u koju je bilo uključeno više od 600 ljudi, pripadnika policije, Žandarmerije, lovačkih udruženja i meštana dobrovoljaca.

Devojčica je prošlog petka napusila porodični dom, a samo osam minuta nakon toga, na putu do škole gubi joj se svaki trag. Kamera sa jedne trgovine na tom putu snimila je nju, ali i kola za koja se sumnja da je u njima bio Jovanović, te da je upravo njima oteo maloletnu Moniku.

Udružene snage polcije, Žandarmerije, lovaca i meštana dobrovoljaca pretraživali su selo oko Knjaževca, kako bi pronašli devojčicu. Ona je posle deset dana pronađena u selu Pasjača, gde Jovanović navodno ima kuću.

Devojčica je prevezena u Klinički centar Niš, a o tome kakvi će koraci da uslede i na koji način će dalje da se postupa u ovom slučaju za Espreso.co.rs govori Jovan Marić psihijatar i sudski veštak.

- Najpre će biti neophodno da se izvrše pregledi, kako bi se utvrdilo da li su postojale nasilne seksualne radnje. Potom je potrebno da se utvrdi sve vezano za to, u ovom slučaju simptomatično, šišanje kose, zatim da li je devojčica maltretirana, povređena. Da li je pobegla ili je puštena? Da li su tokom otmice slušali vesti i sve što se dešavalo u vreme dok je bila sa otmičarom? - priča on.

Dodaje kako je nezahvalno pričati o bilo kakvim konsekvencama dok ne bude poznato više detalja o stanju devojčice. Ipak, u ovom slučaju, prema rečima psihijatra Marića verovatno će se raditi o dužem oporavku, a devojčici će biti potrebna sturačna pomoć

- U ovom slučaju radi se o produženoj, desetodnevnoj torturi. Dakle, tortura nije trajala sat, nekoliko sati ili jedan dan, već deset dana. Mi to stručno zovemo "uklješteni afekat", odnosno sećanje koje je neizbrisivo. Devojčica će verovatno dugo da se seća torture koju je preživela. Čovek ima moć da se natera da nešto zapamti, ali nema sposobnost da se natera da zaboravi. Tako utisnuta sećanja, kao kod žrtava silovanja za vreme rata u Bosni i Hercegovini ili generalno kod žrtava zlostavljanja, često se vraća u sećanje, pa čak i u snove. U ovom slučaju posebno je specifično to što se radi o detetu, kom se stvari intenzivnije urezuju u sećanje - kaže Marić za Espreso.co.rs

Na pitanje o tome koliko dugo će devojčici trebati da se oporavi, ovaj psihijatar tvrdi kako to nije moguće precizno reći, te kako sve zavisi od okruženja u kome će devojčica da se nađe nakon proživljene traume - porodice, prijatelja, braće, sestara... Posebno podvlači kako je u godinama u kojim se nalazi Monika deci najpotrebnija zaštita i ljubav.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.