UBICAMA ŽENA MANJE KAZNE, AKO SU GA POČINILI IZ STRASTI! Ovo je mit ili zabluda?  ODGOVOR SU NAM DALI STRUČNJACI!
Iza rešetaka / Ilustarcija, Foto: Profimedia, Ilustracija

otklonjena dilema

UBICAMA ŽENA MANJE KAZNE, AKO SU GA POČINILI IZ STRASTI! Ovo je mit ili zabluda? ODGOVOR SU NAM DALI STRUČNJACI!

Stručnjaci izneli svoj sud

Objavljeno:

Zaljubljenost može da bude olakšavajuća oloknost za ubicu samo ako je dovela optuženog u stanje jakog afekta i smanjene uračunljivosti u trenutku izvršenja zločina, a to je stvar subjektivne procene suda, piše Politika, a prenosi portal 021.rs. Ipak, da li je tako i u praksi. Pitali smo stučnjake, koji su nam napokon otklonili dilemu.

Primera radi, beogradski advokat Dragiša Kecojević (69), osuđen je na devet godina zatvora zbog ubistva bivše partnerke Vladanke Vučeljić (54), i istog dana je pušten iz pritvora.

Konkretno, kada govorimo o ovom slučaju, advokati kažu da je to "zločin iz strasti" , koji procenju neuropsihijatri.

Što se zaljubljenosti tiče takva stavka ne stoji u zakonu, dakle, ne postoji u Krivičnom zakoniku. To je pre svega psihički subjektivan osećaj. Da li će to biiti olakšavajuća okolnost to pre svega procenju neuropsihijatri. Primera radi, ako je ubistvo iz strasti onda takvu okolnost procenjuju veštaci psihijatri. Dakle, te procene zavise od slučaja do slučaja. Skoro sam radio jedan slučaj gde je okrivljeni doveden u stanje jake nadraženosti, ali uprkos tome, stručno mišljenje svakako na kraju daje lekar", kaže advokat Svetozar Vujačić.

U svakom slučaju, saglasni su u jednom, a to je da zaljubljenost ne sme da bude olakšavajuća okolnost za ubistvo žene.

Zaljubljenost ne može da bude olakšavajuća okolnost, ona može da bude ispoljena kao psiho-patološki sindrom. Dakle, u pitanju je patološka vezanost, u jednom momentu dolazi do proganjanja, mržnje, a potom ubistva, uglavnom, to se tretira kao bolest koja ima konsekvence", kaže psiholog Aleksandra Janković.

Takođe, ukoliko su tom gnusnom činu prisustvovala deca, to se svakako može veoma odraziti na njihov dalji mentalni razvoj, tvrde psihijatri.

Podsetimo na slučaj iz Pančeva gde je Viši sud u Pančevu, Sinišu Radovančeva oglasio je krivim za ubistvo Biljane Mijatović i osudio ga na kaznu zatvora od 12 godina.

Ubistvo se dogodilo u trenucima kada je Biljanina maloletna ćerka bila u istoj prostoriji te sve videla, a u trenucima hapšenja Radovančev je izjavio kako navodno nije bio svestan da je ubio Biljanu Mijatović.

Više o tome, čitajte u linkovima ispod:

Jankovićeva podseća da ovako traumatični događaji mogu ostaviti psihičke posledice po decu.

U svakom slučaju posledice su prisutne zbog izloženosti toj agresiji. što može da postane centralna nit u životu te osobe, i da im trasiraju puteve. Međutim, ako se sa detetom radi onda postoji šansa da se to prevaziđe", objašnjava Jankovićeva.

Isto tako, osvrnula se i na alkoholizam, koji takođe može biti okidač za "zločin iz strasti".

Budući da je alkoholizam bolest svakako da može ostaviti psihičke posledice po ubice. Često čujemo kako se pravdaju kada kažu, da nisu bili pijani ili drogirani, ne bi počinili tako nešto. Inače, u svim navedenim situacijama, veštaci vrše procenu. Dakle, alkoholizam je dodatna provokacija koja se negde u mozgu otkači", tvrdi Jankovićeva.

Podsetimo, za teško ubistvo zakon predviđa kaznu do 40 godina, a za obično ubistvo do 15 godina zatvora, što se tiče ostalih okolnosti, veštaci iznose svoje stručno mišljenje.

Takođe, veoma važna stavka je emotivno stanje optuženog jer je odlučujuće za odluku suda o visini kazne, ali u praksi se pokazalo da sve zavisi od toga, da li će ubistvo biti kvalifikovano kao "teško" ili "obično".

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.