DUŠAN JOVANOVIĆ IMAO JE SAMO 13 GODINA, A UBILI SU GA SKINHEDSI JER JE BIO ROM: Zašto ubice nikad nisu pronađene?
Dušan Jovanović, Foto: Aleksandar Stojanović

stop rasizmu

DUŠAN JOVANOVIĆ IMAO JE SAMO 13 GODINA, A UBILI SU GA SKINHEDSI JER JE BIO ROM: Zašto ubice nikad nisu pronađene?

Dušanovi napadači svirepo su mi oduzeli život u samom centru Beograda

Objavljeno: 14:28h
Sara Belobrković

Dušan Jovanović, trinaestogodišnji dečak, tragično je izgubio život na današnji dan, 18. oktobra 1997. godine. On je na školskom odmoru otišao do prodavnice da kupi sok, ali na žalost, nikada se više nije vratio u školu, a ni svojim roditeljima.

Život su mu oduzeli zato što je bio pripadnik romske nacionalnosti, a presudili su mu dva momka, straija svega nekoliko godina od njega. Dušanovi napadači bili su "Skinhedi" koji su ga svirepo ubili u samom centru Beograda.

Tukli su ga, šutirali, gazili, sve dok maleni Dušan nije izdahnuo na asfaltu. Milan Čujić i Ištvan Fendrik, napadači koji su presudili Dušanu, bili su osuđeni na deset godina maloletničkog zatvora.

Ipak, oni su sada na slobodi, a Dušanov život je nepovratno oduzet.

foto: Aleksandar Stojanović

Ekipa Espresa otišla ja ne lice mesta gde je Dušan nastradao, odnoso u Beogradsku ulicu, gde je u znak sećanja na njegovu smrt podignuta spomen-ploča i gde mu se obeležava godišnjica već dvadeset godina.

Ipak, na godišnjici skoro da nikoga nije bilo, ni onih najbližih, oca i majke.

Razlog tome je što je ubrzo nakon Dušanove smrti, njegova majka izvršila samoubistvo, a otac odmah zatim preminuo.

foto: Aleksandar Stojanović

Naša ekipa, danas je ispred spomen-ploče zatekla i predstavnike Romske inicijative za održivi razvoj, Sinišu Mittrovića i Milorada Popovića, a koji su zajedno sa Unijom Roma Srbije još 2007. godine postavili spomen-ploču u znak sećanja na malog Dušana.

foto: Aleksandar Stojanović

Milorad Popović, predstavnik inicijative romske zajednice za naš portal je rekao da je ovo što se dogodilo tragedija koja se ne sme zaboraviti:

- Ovo je sve naša inicijativa, a sve u znak sećanja na nastradalog Dušana, na nedužno dete. Ovom rasizmu i nepravdi bi trebalo da se stane na put, svi treba da imamo ista i jednaka prava, rekao je Milorad Popović.

Na godišnjici su bili i predstavnici združene akcije Krova nad glavom, koji su takođe, došli da odaju počast Dušanu Jovanoviću.

Inicijativa romske zajednice se bori sportom protiv rasizma, oni su čak godinama ranije organizovali i sportski turnir u znak sećanja na Dušana, a koji se odigravao u maju mesecu.

Na žalost, iz inicijative kažu da više nemaju podršu Srbije, te da zbog toga ovaj turnir više neće biti održavan.

foto: Aleksandar Stojanović

Da je rasizam u Srbiji još uvek prisutan, potvrdili su nam i svi pristigli koji su se prisetili događaja od pre samo tri dana, kada je porodica Seladin, takođe romske nacionalnosti, ostala bez doma.

- To što se Muhi, koji je moj prijatelj dogodilo, stvarno je nečuveno. Nije problem da neko ostane bez kuće, ali da ga izbacite na onakav način, da vi bolesnu ženu maltretirate, pa to nema nigde, rekao je Milorad.

Podsećamo da je Dušan Jovanović nastradao samo zbog boje svoje kože, samo zato što nije izgledao kao njegovi napadači.

foto: Aleksandar Stojanović

Problem rasizma je tema kojom bi u Srbiji mnogi trebalo da se pozabave.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sara Belobrković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.