PREGLEDANA BEBA KOJA JE OSTAVLJENA U KONTEJNERU: Tek rođeni dečak sa posteljicom bio u PLASTIČNOJ KESI
Kontejneri, Foto: Kurirov čitalac

izeštaj lekara

PREGLEDANA BEBA KOJA JE OSTAVLJENA U KONTEJNERU: Tek rođeni dečak sa posteljicom bio u PLASTIČNOJ KESI

Direktor Tiršove Siniša Dučić rekao je da je beba odmah po prijemu detaljno pregledana od strane pedijatra, ortopeda i neurohirurga

Objavljeno:

Beba, koja je jutros pronađena u beogradskom naselju Žarkovo, nalazila se u plastičnoj kesi u kontejneru, a nađena je sa posteljicom. Dete je trenutno u univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova, odakle kažu da je maleni pacijent u dobrom opštem stanju i da nema nikakvih povreda.

Direktor Tiršove Siniša Dučić rekao je da je beba odmah po prijemu detaljno pregledana od strane pedijatra, ortopeda i neurohirurga.

- Beba je u dobrom opštem stanju, vitalna i nema nikakvih povreda i do kraja dana izvršiće se i sva ostala ispitivanja - naveo je Dučić.

- Prema informacijama koje sam dobio iz Centra za socijalni rad, beba je sa posteljicom ostavljena u plastičnoj kesi u kontejneru u Žarkovu. Ovo zaista nije način na koji se deca ostavljaju ukoliko ih roditelji ne žele. Neshvatljivo je da bilo koji roditelj može da učini ovako nešto, ali ne želim da zalazim u razloge za ovo krivično delo. Ukoliko majka ne želi svoje dete, njena obaveza je da ga barem preda određenoj zdravstvenoj ili socijalnoj ustanovi, kao što je Zvečanska, jer tako detetu ne ugrožava život - istakao je ministar za socijalna pitanja, Zoran Đorđević.

Ministar je rekao da je ostavljanje dece, pogotovo na ovako nehuman način, nešto što ne sme da se ponavlja u našoj zemlji i da će resorno ministarstvo učiniti sve da to spreči.

„Preuzećemo sve mere da decu koju zadesi ovakva tužna sudbina, zaštitimo na najbolji mogući način i pružimo im svu neophodnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu“, naglasio je Đorđević.

Peta ostavljena beba od početka godine

Posebni savetnik ministra Dragan Vulević rekao je da je od početka godine ovo peta beba koja je napuštena od strane roditelja i dodao da će nakon zdravstvenog zbrinjavanja deteta, deo odgovornosti preuzeti i Centar za socijalni rad.

- Veoma smo zabrinuti zbog ovakvog načina ostavljanja deteta, jer time joj je ugrožen život, što zaista ne sme da se dešava. Eventualni način za rešavanje ovakvog problema mogao bi da bude donošenje zakona koji će podrazumevati anonimni porođaj u toplim sobama - naglasio je Vulević.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.