RODITELJI, PAZITE SVOJU DECU! 15 novih droga na ulicama Srbije
15 novih droga na ulicama Srbije, Foto: MUP Srbije

OPASNE SU!

RODITELJI, PAZITE SVOJU DECU! 15 novih droga na ulicama Srbije

Kada je reč o trenutnoj situaciji u našoj zemlji najrasprostranjenija droga je marihuana.

Objavljeno:

Zabeležena je sagnacija heroina, a razlog je ekspanzija sintetičkih droga i kokaina.

Jedan od problema je i povećanje mase tableta, a samim tim i njihovo dejstvo.

Najrasprostranjenije nove droge koje se najčešće mogu pronaći na ulicama ili pak "šopovima za prodaju duvanskih proizvoda" jesu sintetički kanabioidi.

"Šarp bluberi", "biljni tamjan", "beli slez", "crna trava" - ulični nazivi opojnih droga koje služe kao zamena za kanabis - opasniji su nego što na prvi pogled izgledaju.

Proizvode se u hemijskim kompanijama u Kini, odakle se isporučuju u Evropu, a mladi ih najčešće kupuju preko interneta.

CRNA MAMBA

Na listi 15 zastupljenijih novih droga izdvaja se "crna mamba" - ulični naziv za novu drogu MDMB_CHMICA koja se najčešće koristi kao biljna mešavina za pušenje ili ručno valjana cigareta.

Takođe, može se naći i u uređajima za isparavanje, odnosno osveživačima prostora.

Neki korisnici prijavljuju da su efekti pušenja biljne mešavine koje sadrži "crna mamba" više izraženi u odnosi na efekte pušenja marihuane.

Najčešće prijavljeni efekti su bili euforija, vizuelne halucinacije, uznemirenost, paranoja, amnezija, zvučne halucinacije.

Takođe, javlja se osećaj topline, bezrazložni smeh, dezorjentacija, konfuzija, nedostatak koncentracije, vrtoglavica, strah, panika, psihoza, agresivnost...

- Upotrebom ovih supstanci nastaje veliki rizik od akutnog trovanja i smrtnog ishoda - objašnjava dr Jelena Janković iz Ministarstva zdravlja.

800 PUTA JAČA OD MARIHUANE

Po svojoj strukturi sintetički kanabioid, psihoaktivna supstanca laboratorijskog naziva 5F - MDMB-PINACA, još jedna od otkrivenih na ulicama Srbije.

Reč je o supstanci koja može izazvati teško oštećenje zdravlja ljudi.

Sintetički kanabioidi imaju 100 do 800 puta jače delovanje od kanabisa i javljaju se u obliku smole, belog praha, krisala, ulja, biljne mešavine.

Simptomi koji prete nakon uzimanja sintetičkih kanabioida sub vrtoglavica, lupanje srca, povišen pritisak, paranoja.

Problem sa sintetičkim kanabinoidima je taj što proizvođači samo malo promene formolu i dobiju novu supstancu koja se u tom trenutku ne nalazi na listi droga. A sve dok nije na toj listi, može da se prodaje bez krivičnog gonjenja.

PRVI KONTAKT

Mladi ljudi počinju da eksperimentišu sa drogom u proseku sa 16 godina starosti, dok je prosečna starost prve intravenske upotrebe droge sa 24 godine.

Sa uzimanjem opioida počinju sa 21 godinom, dok je prosečna starost tretiranih zavisnika od opijata 31 godina.

- Prema podacima iz registra opšteg mortaliteta u 2015. godini zabeležen je 41 smrtni slučaj koji se dovodi u vezu sa konzumiranjem droge u 2015. godini, dok je većina smrti povezana sa opijatima - kaže dr Jelena Janković rukovodilac Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim supstancama u Ministarstvu zdravlja.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.