ZORANU MARJANOVIĆU PRETI DOŽIVOTNA ROBIJA ZBOG UBISTVA? Stručnjaci su dali odgovor koji NIKO NIJE OČEKIVAO
Da li Zoranu Marjanoviću preti doživotna?, Foto: Damir Dervišagić

čeka se...

ZORANU MARJANOVIĆU PRETI DOŽIVOTNA ROBIJA ZBOG UBISTVA? Stručnjaci su dali odgovor koji NIKO NIJE OČEKIVAO

Pitali smo advokate da li Marjanoviću preti doživotna kazna zatvora zbog usvojenih izmena Krivičnog zakonika

Objavljeno:
Milica Božinović

Viši sud u Beogradu je pre nekoliko dana potvrdio optužnicu protiv Zorana Marjanovića zbog ubistva supruge Jelene Marjanović. Portparol suda Tatjana Tešić precizirala je da je krivično vapretresno veće suda donelo rešenje kojim 30. aprila je potvrdilo optužnicu od 17. aprila protiv Zorana Marjanovića.

Podsetimo, branioci Zorana Marjanovića ulažili su Apelacionom sudu u Beogradu žalbe zbog potvrđivanja treće po redu optužnice kojom se njihov klijent tereti za ubistvo supruge Jelene, 2. aprila 2016. u Borči. Marijanovićevi branioci od Apelacionog suda žalbom traže da, zbog nedostatka dokaza, ovaj sud obustavi postupak protiv Marjanovića ili da ukine rešenje o potvrđivanju optužnice.

foto: Damir Dervišagić, Privatna arhiva

Pored toga, Apelacioni sud može i da odbije žalbe i potvrdi rešenje o potvrđivanju optužnice, a onda bi nakon toga Marjanoviću moglo da počne suđenje.

S obzirom da su poslanici Skupštine Srbije odlučili da se u Srbiji uvede doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela (usvojene su izmene Krivičnog zakonika kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela), zanimalo nas je, da li to znači da Zoranu Marjanoviću možda preti doživotna robija?

Advokat Borivoje Borović kaže za Espreso.co.rs da nije moguće da Marjanović dobije doživotnu robiju.

Borivoje Borović
Borivoje Borović foto: Dado Đilas

- Pošto zakon doživotne kazne počinje da važi od decembra ove godine, tako da je njemu sada zaprećena kazna od 40 godina zatvora. Dakle, od decembra kazna od 40 godina zatvora smatraće se blažom, od kazne doživotnog zatvora. Pošto neće biti kazne od 40 godina, već doživotnog zatvora, onda će najveća kazna biti 20 godina zatvora. Ne mogu sve kazne. Sada je 40 godina, pošto će od decembra biti doživotna, ona je teža od ove, i zamena je. Po mom stavu, tad je najveća kazna zatvora 20 godina. U vreme kada je on optužen, nije važila kazna doživtnog zatvora, tako da mu ona ne preti, dakle optužen je po starom zaknu - kaže Borović.

S njim se slaže i Toma Fila, koji dodaje i da lično smatra da nema dokaza da je Marjanović ubio suprugu.

Toma Fila
Toma Fila foto: Zorana Jevtić

- Svi zakoni koji postoje se primenjuju od momenta kada su doneti. Ne postoji retroaktivna primena Krivičnog zakona. Kada je navodno izvršeno krivično delo, taj zakon koji je tad važio je zakon po kome će se suditi. Dakle, Marjanović ako bi bio osuđen, mogao bi da dobije kaznu zatvora koja je predviđena u vreme kada je optužen za krivično delo - objašnjava Fila za Espreso.co.rs

Jedan od branioca Zorana Marjanovića Stefan Jokić, u razgovoru za naš portal rekao takođe je potvrdio da ne postoji šanasa da Marjanović dobije doživotnu kaznu zatvora, ukoliko bude osuđen.

Srefan Jokić i Zoran Marjanović
Srefan Jokić i Zoran Marjanović foto: Marina Lopičić

- Izmene i dopune koje se tiču zakona stupaju na snagu u decembru, a on se tereti za krivično delo od pre tri godine, tako da se za njega koristi blaži zakon. Odnosno onaj po kojem mu je zaprećena kazna od 40 godina zatvora - rekao je Jokić i dodao da ne zna šta će biti sa trećom optužnicom:

- Sačekaćemo odluku suda, pa ćemo videti šta će biti - zaključuje Jokić.

Podsetimo, optužnica Marjanoviću stavlja na teret da je 2. aprila 2016. godine ubio suprugu Jelenu na nasipu u Borči. U neposrednoj blizini mesta zločina bila je njihova maloletna ćerka Jana, koja je kobnog dana sa roditeljima došla na nasip Crvenka u Borči, stoji u optužnici.

Marjanović je uhapšen 15. septembra 2017. godine, gotovo godinu i po od ubistva. On se od 12. juna 2018. brani sa slobode, pošto mu je tog dana Apelacioni sud ukinuo pritvor, u kojem je bio 10 meseci.

On je i pre toga bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.

Na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, Marjanović je negirao da je ubio suprugu i ponovio sve što je i ranije govorio na saslušanjima u policiji.

Pre hapšenja Marjanović je u više navrata u medijima govorio o ubistvu, a učestvovao je u jednom televizijskom rijaliti programu.

Njemu je sud nedavno vratio puno starateljstvo nad detetom, koje mu je oduzeto posle smrti supruge.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.