ŠTA ZNAČI TIJANIN ZAKON ZA SILOVATELJE I UBICE DECE? Iza rešetaka doživotno, a jedna kazna MENJA SMRTNU
Iza rešetaka doživotno, a jedna kazna MENJA SMRTNU, Foto: Printscreen/Facebook/Jurić Igor

Predlog zakona o izmenama i dopunama krivičnog zakonika

ŠTA ZNAČI TIJANIN ZAKON ZA SILOVATELJE I UBICE DECE? Iza rešetaka doživotno, a jedna kazna MENJA SMRTNU

Pokazalo se da za neka najteža krivična dela u odnosu na učionice vremenska kazna lišavanje slobode se ne pokazuje adekvatnom - navela je Kuburović

Objavljeno: 15:54h

Propisivanjem kazne doživotnog zatvora, koji predviđa inicijativa Fondacije "Tijane Jurić", umesto kazne od 30 do 40 godina, dobilo bi se jasnije razgraničenje između doživotnog zatvora i onog sa vremenskim trajanjem, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ministarka je obrazlažući predlog izmena i dopuna krivičnog zakona u Skupštini Srbije rekla da kazna doživotnog zatvora može adekvatno da izrazi težinu nekih krivičnih dela i podstakne prevenciju izvršioca.

Prema njenim rečima, prvi razlog za Predlog zakona o izmenama i dopunama krivičnog zakonika je prihvatanje inicijative porodice Tijane Jurić.

- Kazna doživotnog zakona zameniće dosadašnju najtežu kaznu od 30 do 40 godina zatvora, jer nema razloga da obe postoje istovremeno - navela je ministarka.

Kuburović kaže da predlog inicijative Fondacije "Tijane Jurić" predviđa propisivanje kazne doživotnog zatvora za najteže oblike krivičnog dela kao što su teško ubistvo, silovanje, obljuba nad nemoćnim licem i obljuba nad detetom, maloletnim licem, bremenitoj ženi, nemoćnim licem.

Dodaje da je doživotna kazna zatvora proširena i na sva druga krivična dela za koja je, prema važećem zakonu, predviđena kazna od 30 do 40 godina, a ta dela su ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizam.

- Opravdanje doživotne kazne je i u tome što ona treba da zameni smrtnu kaznu. Pokazalo se da za neka najteža krivična dela u odnosu na učionice vremenska kazna lišavanje slobode se ne pokazuje adekvatnom - navela je ona.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.