PONAVLJA SE SUĐENJE LEGIJI ZA UBISTVO STAMBOLIĆA I ATENTAT NA VUKA DRAŠKOVIĆA?! On se žalio, sud TO RAZMATRA
Ustavni sud razmatra njegovu žalbu, Foto: Profimedia

ŠOK

PONAVLJA SE SUĐENJE LEGIJI ZA UBISTVO STAMBOLIĆA I ATENTAT NA VUKA DRAŠKOVIĆA?! On se žalio, sud TO RAZMATRA

Odbrana zahteva da Ustavni sud preinači odluku i primeni blaži zakon u slučaju bivšeg komandanta "Crvenih beretki"

Objavljeno:
  • 300

Milorad Ulemek Legija (52) uložio je žalbu Ustavnom sudu Srbije, kojom traži novo suđenje za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine.

 Ivan Stambolić
Ivan Stambolićfoto: Youtube printscreen

Prema saznanjima lista Alo, Ustavni sud trenutno razmatra njegovu žalbu.

Legijin advokat Aleksandar Kovačević izjavio je juče da traže ponavljanje suđenja, jer je presuda u trećem stepenu, pred tadašnjim Vrhovnim sudom, doneta nezakonito.

- Sud je u slučaju Milorada Ulemeka primenio stroži zakon i osudio ga na 40 godina, iako je trebao da primeni blaži, prema kojem je najveća zaprećena kazna 15 godina zatvora za delo za koje se tereti. Pored toga, suđenje treba da se ponovi jer su se pojavili novi dokazi -rekao je Kovačević za Alo.

Odbrana zahteva da Ustavni sud preinači odluku i primeni blaži zakon u slučaju bivšeg komandanta "Crvenih beretki".

- To ništa ne menja u slučaju mog klijenta, koji je osuđen u dva druga slučaja (ubistvo Zorana Đinđića i zločini zemunskog klana), ali treba da se ispoštuje zakon - navodi advokat Kovačević.

Legija je osuđen i za ubistvo Zorana Đinđića
Legija je osuđen i za ubistvo Zorana Đinđića foto: Beta/Milan Obradović

Novo suđenje traži i Branko Berček, bivši pripadnik "Crvenih beretki", koji je takođe osuđen na 40 godina za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine

Specijalni sud je prošle godine odbacio zahteve Legije i Berčeka, ali su se oni žalili najvišoj sudskoj instanci.

Berčekov advokat Zora Dobričanin Nikodinović tada je podnela zahtev za obnovu suđenja, u kojem je, između ostalog, navela da Berček ima drugačiju krvnu grupu od one koja je navedena među dokazima u slučaju atentata na Vuka Draškovića.

Ulemek i Berček su još pre 10 godina osuđeni na kazne od 40 godina zatvora zbog tih dela, a Zora Dobričanin Nikodinović u svom zahtevu za ponavljanje postupka pozivala se i na izjavu sudije Vrhovnog suda Milene Inić Drecun, koja je bila predsednik veća koje je odlučivalo u trećem stepenu.

Ona je kao dokaz priložila izjavu koju je sudija dala medijima još 2007. godine. Sudija je izjavila da je tokom većanja u ovom predmetu „dala ostavku na funkciju sudije Vrhovnog suda Srbije, jer se sudi samo po pretpostavkama, a ne utvrđivanjem materijalne istine".

To, prema oceni branilaca, znači da je presuda doneta nezakonito.

Zora Dobričanin Nikodinović je zbog tih dokaza tražila da se njenom klijentu, osim ponavljanja postupka, odmah prekine zatvorska kazna, ali je to odbijeno.

Ukoliko bi sud usvojio žalbe Milorada Ulemka i Branka Berčeka, suđenje za ubistvo Stambolića i pokušaj atentata na Vuka Draškovića bilo bi ponovljeno za sve osuđene.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media