NIJE HTELA NA BOLOVANJE DA JOJ NE BI SMANJILI PLATU! Potresna ispovest prijatelja devojke koja je UMRLA od GRIPA
Tijana Gardić (29), Foto: Profimedia

IŠLA SA GRIPOM NA POSAO

NIJE HTELA NA BOLOVANJE DA JOJ NE BI SMANJILI PLATU! Potresna ispovest prijatelja devojke koja je UMRLA od GRIPA

Epidemija gripa u punom je jeku, a broj preminulih povećava se iz dana u dan

Objavljeno: 13:20h

Grip nastavlja da odnosi živote širom regiona, a među umrlima ima puno mladih. Dok je u Hrvatskoj saopšteno kako je devojka (20) preminula od respiratornih problema i gripa, Srbiju su potresle vesti o tragičnim smrtima trudnice (29) i majke (42) jedne sedmogodišnje devojčice.

GRIP UBIO TRUDNICU I NJENU NEROĐENU BEBU

Epidemija gripa u punom je jeku, a broj preminulih povećava se iz dana u dan. Među poslednjim žrtvama u Srbiji je trudnica Tijana Gardić (29) iz užičkog kraja. Prema navodima prijatelja, Tijana je usled komplikacija izazvanih gripom preminula 18. februara u bolnici u Beogradu. Tijana nije imala hronične bolesti.

foto: Printscreen

Ona je bila u osmom mesecu trudnoće, kada je usled komplikacija prebačena u Beograd. Prema rečima poznanika, prvo je preminula beba u stomaku, a nakon toga i nesrećan Tijana.

TANJA IŠLA NA POSAO SA TEMPERATUROM, NA BOLOVANJE NIJE HTELA JER BI PRIMILA MANJU PLATU

Drugi strašan slučaj smrti povezane sa gripom dogodio se 6. februara, u istom kraju, kada je preminula Tanja Arsenijević (42), majka jedne devojčice. Ona je imala sve simptome gripa i u veoma teškom stanju primljena je u užičku bolnicu, gde je posle dva dana preminula. Ni ona, kao ni trudnica Tijana, nije imala hronične bolesti.

Kako su nezvanično rekli u užičkoj bolnici, Tanja je primljena u jako lošem stanju i odmah je stavljena na veštačka pluća.

- Kod nje nije rađena analiza na prisustvo virusa gripa - naveli su u bolnici.

Prema rečima njenih prijatelja, Tanja, koja je udata i ima ćerku koja ide u prvi razred, skoro je počela da radi u jednoj firmi, a na posao je išla sa temperaturom, jer je znala da će joj plata biti znatno manja ako ode na bolovanje.

foto: Printscreen

- Ona i njena porodica nisu bili u nekoj finansijskoj situaciji jer je muž skoro operisan i ne radi, a imaju ćerkicu koja ide u prvi razred. Nije htela na bolovanje jer je znala da će joj plata, ako to uradi, biti znatno manja. U međuvremenu je išla kod lekara i oni su joj rekli da dođe u bolnicu da leži jer su joj pluća bila u lošem stanju. Međutim, ona nije htela zbog posla. Kad je bolest potpuno savladala, tada je otišla u bolnicu ali je bilo kasno - rekli su Tanjini prijatelji.

PREMINULA NIŠLIJKA (27) ZBOG GRIPA

Početkom februara grip je odneo još jedan mladi život, a u pitanju je devojka (27) iz Niša. Ona je preminula na niškoj Infektivnoj klinici nakon što su joj otkazala pluća kao posledica infekcije gripom.

- Devojka je primljena dve nedelje ranije, sa izuzetno teškom kliničkom slikom, dominiralo je oštećenje pluća, bila je na mašini za disanje ali je i pored intenzivnog lečenja podlegla bolesti. Nije bila hronični bolesnik, laboratorijski je potvrđeno da je bila zaražena virusom gripa tipa AH1N1 - saopštio je Miodrag Vrbić, direktor niške Infektivne klinike.

DVADESETOGODIŠNJU DEVOJKU U HRVATSKOJ POKOSIO VIRUS

Uprkos nastojanjima ekipe Jedinice intenzivnog lečenja u OB Gospić da spase jedan mladi život,preminula je 20-godišnja devojka iz Korenice od respiratornih problema i gripa!

Sezona je pri kraju, ali broj smrtnih slučajeva u Hrvatskoj još raste. Sada ih je čak 85.

U CRNOJ GORI 11 SMRTNIH SLUČAJEVA

Od početka sezone, u Crnoj Gori ukupno je evidentirano 11 smrtnih slučajeva, žrtava virusa gripa. Najveći broj obolelih od bolesti sličnih gripu je registrovan u uzrastu od 20 do 64 godine 458 obolelih, dok je najviša incidencija registrovana u uzrastu od pet do 14 godine i u uzrastu mališana do četiri godine.

Četrdeset osoba preminulo je u Bosni i Hercegovini od zdravstvenih komplikacija nastalih od virusa gripa, od čega je 37 žrtava s područja Republike Srpske.

KOJI SU BLAGI, A KOJI OZBILJNI SIMPTOMI

Kod lekara treba otići kada simptomi iz blažih pređu u teže.

Blagi simptomi: osećaj grebanja u grlu, suv nadražajni kašalj, curenje iz nosa, kijavica, lako do umereno povišena temperatura, malaksalost.

Teži simptomi: Temperatura preko 38 stepeni koja traje duže od tri dana, suv nadražajni kašalj, gušobolja, izražena malaksalost, glavobolja, kijavica, bolovi u mišićima i zglobovima, dijareja, otežano disanje.

(Espreso.co.rs / Novilist.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.