OBIJENA AMBULANTA U SRPSKOM SELU KOD PRIZRENA: Albanci hteli da zastraše Srbe!
Selo Novake, Foto: Filip Plavčić

UŽAS!

OBIJENA AMBULANTA U SRPSKOM SELU KOD PRIZRENA: Albanci hteli da zastraše Srbe!

Kancelarija za Kosovo i Metohiju oštro je osudila taj čin, upozoravajući da je u pitanju očigledni pokušaj zastrašivanja Srba

Objavljeno:

U srpskom selu Novake kod Prizrena sinoć je obijena ambulanta lokalnog zdravstvenog centra, pri čemu su počinioci polomili nekoliko prozora da bi provalili unutra, prenosi TV Most. Kancelarija za Kosovo i Metohiju oštro je osudila taj čin, upozoravajući da je u pitanju očigledni pokušaj zastrašivanja Srba.

Doktor Ljubiša Nedeljković rekao je da slučaj je odmah prijavljen kosovskoj policiji, ali on ne očekuje da će počinioci biti pronađeni.

- Ovo je još jedan u dugom nizu napada na srpsku imovinu u ovom kraju, sama ambulanta je već nekoliko puta obijana i pljačkana, ali mi nikada nismo saznali ko je to učinio. Ovoga puta u ambulanti nije bilo ništa vredno za krađu, jer poučeni prethodnim iskustvima sada sklanjamo sve što nam je važno za rad, pa razbojnici nisu imali šta da odnesu. Nalazimo se u okruženju dominantno naseljenom Albancima i pretpostavljam da je ovo zapravo dodatni vid njihovog pokušaja da izvrše pritisak na Srbe koji su ovde ostali da žive - kaže dr Nedeljković za TV Most.

U selu Novake trenutno ima oko 30 Srba i, kako ističe dr Nedeljković, ovakve stvari unose novu brigu za bezbednost porodica.

U prethodnom periodu u okolnim srpskim selima bilo je višše slučajeva krađa stoke, automobila i provala u kuće i nijedan slučaj do sada nije istražžen.

Kancelarija za KiM: Pokazatelj žestine mržnje prema Srbima

Kancelarija za KiM najoštrije je osudila napad na ambulantu u selu Novake kod Prizrena i upozorila je da je reč o očiglednom pokušaju zastrašivanja malobrojnih Srba koji su ostali da žive u Metohiji u nemogućim uslovima i uprkos svakodnevnim pritiscima.

"Zdravstveni objekti su u civilizovanom svetu pošteđeni razaranja čak i u ratnim uslovima, a ovaj vandalski napad pokazuje razmere albanskog šovinizma i svu žestinu mržnje prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji", ističe se u saopštenju.

Kancelarija za KiM očekuje da međunarodne institucije na Kosovu i Metohiji, s obzirom na eskalaciju neprijateljstva prema Srbima južžno od Ibra, naššem narodu hitno osiguraju bolju i efikasniju zašštitu, jer su na to obavezane i svojim mandatom i vrednostima koje deklarativno brane.

"Prištinu još jednom pozivamo da prestane da gradi društvenu klimu u kojoj će ovakvi napadi biti tolerisani, odobravani ili čak podsticani od strane najekstremnijih albanskih političkih struktura", napominje se u saopštenju.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.