SILOVALI SMO IH, NEKE ŽENE SU BILE GODINA MOJE MAJKE: Jenki je srpski vojnik koji se srami zločina koje je počinio
Jenki je srpski vojnik koji se srami zločina koje je počinio, Foto: Printscreen/youtube

na današnji dan

SILOVALI SMO IH, NEKE ŽENE SU BILE GODINA MOJE MAJKE: Jenki je srpski vojnik koji se srami zločina koje je počinio

Lično je ubio devet ljudi

Objavljeno: 13:33h
  • 7

Haški tribunal godine 2003. na današnji dan osudio je bosanskog Srbina Dragana Nikolića, zvanog Jenki, na 23 godine zatvora.

On je priznao krivicu za ratne zločine počinjene nad muslimanskim zarobljenicima u logoru Sušica kod Vlasenice, čiji je komandant bio u leto 1992.

Nikolić je bio upravnik zatočeničkog logora Sušica u istočnoj Bosni i Hercegovini, od početka juna 1992. do njegovog zatvaranja krajem septembra 1992. godine. Kroz logor je za to vreme prošlo oko 8.000 ljudi.

U vreme kada je bio komandant logora Dragan Nikolić je učestvovao u stvaranju i održavanju atmosfere terora i obaveznog mučenja za muslimanske i druge nesrpske zatočenike.

Lično je ubio devet ljudi, zatočenike je u nekim slučajevima pretukao na smrt, a druge je mučio tokom njihovog zatočenja. Pod njegovim vodstvom, žene svih starosnih doba silovane su i na drugi način seksualno ponižavane. Njegovo izjašnjavanje o krivici odražava njegovo prihvaćanje odgovornosti za te zločine.

Optužnica protiv Nikolića, podignuta je inače 1994. godine. Optužnica protiv njega prva je koju je Hag podigao za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

Nikolić je uhapšen u aprilu 2000. godine u okolini Smedereva, a prilikom prvog pojavljivanja u sudnici izjavio je da se ne oseća krivim ni po jednoj tački optužnice.

Kasnije je priznao krivicu, složio se s navodima optužnice po kojoj su u aprilu 1992. godine pripadnici JNA, odnosno Novosadskog korpusa, paravojne jedinice i lokalni Srbi zauzeli Vlasenicu, a po zauzimanju grada muškarci su premlaćivani i ubijani, a žene silovane. Muslimani su morali da potpišu izjavu da odlaze dobrovoljno i da se odriču svoje imovine.

Nikolić je, u dogovoru sa Tužiteljstvom priznao krivicu za progon nesrpskog stanovništva na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, za mučenje, silovanje i ubistvo.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media