MOJA ĆERKA JE MRTVA, A SPAŠAVA ŽIVOTE: Otac devojke umrle od EKSTAZIJA odlučio da donira njene ORGANE
Devojka koja je umrla od ekstazija, Foto: Kurir.rs / Privatna arhiva

ODLUKA!

MOJA ĆERKA JE MRTVA, A SPAŠAVA ŽIVOTE: Otac devojke umrle od EKSTAZIJA odlučio da donira njene ORGANE

- Nemam dovoljno reči kojima bih apelovao na mlade da ne uzimaju drogu, kaže Boris Siljanski, otac devojčice umrle od ekstazija

Objavljeno:

- Posle smrti moje ćerke Sofije, njene organe smo donirali. Odmah su urađene transplantacije bolesnim ljudima. Već su presađena četiri organa, rekao je juče Boris Siljanoski, otac Sofije Siljanoski (15) iz Aranđelovca, koja je preminula nakon što je uzela tabletu ekstazija, prvi put u životu.

- Nje više nema. Nemam dovoljno reči kojima bih apelovao na mlade da ne uzimaju drogu, ova tragedija to govori sama. Sahrana će biti u petak u pola jedan na groblju Risovača u Aranđelovcu - kazao je bolom skrhani Boris. Nakon što je porodica dala saglasnost, devojčicini organi su donirani. Transplantacije su urađene ne samo pacijentima Vojnomedicinske akademije već su organi prosleđeni i u druge zdravstvene institucije. Zahvaljujući tome, ukupno četiri osobe su dobile novu šansu za život.

Sofija nikad ranije nije konzumirala drogu, a prvi put se završilo kobno: teškim moždanim udarom i smrću. Na žurku na kojoj je bila nesrećna devojka došao je diler N. B. (21) i izvadio je sedam tableta ekstazija. Sofija je uzela jednu i odreagovala zastrašujuće. Nastao je haos. Kući je došla u svesnom, ali kritičnom stanju. Tokom noći joj je pozlilo, pa su je roditelji hitno odveli na toksikologiju VMA.

- Otišla je na privatnu žurku. Bila je maloletna, a njeni drugari punoletni. Većinu tog društva sam poznavao, ali ne i N. B. Lekari na VMA su se lavovski borili za njen život, dugujem im večnu zahvalnost. Moje dete nikad nije probalo drogu. Prvi put kad je probala, desilo se šta se desilo... Neka ovo bude upozorenje svima da se ovakve stvari više nikom ne dogode - rekao je otac ranije za Kurir.

N. B. (21) u tužilaštvu

Diler priznao da je doneo drogu

Lokalnom dileru N. B. (21) određen je policijski pritvor od 48 sati i nakon zadržavanja u policiji sproveden je u tužilaštvo u Aranđelovcu. Kako saznajemo, on je priznao da je tablete ekstazija doneo na žurku, a dalja istraga će utvrditi od koga je smrtonosnu drogu nabavio za preprodaju.

Pekić: Odlučna bitka protiv narkomanije

Milan Pekić, direktor Kancelarije za borbu protiv droga, kaže za Kurir da u borbi protiv narkomanije najveći akcenat mora biti na edukaciji i prevenciji.

- Veoma je tužna vest što se ovako mlad život ugasio. Vladina komisija je vrlo odlučno krenula u borbu protiv narkomanije. Oformljeno je 48 timova za obuku nastavnika i školskih radnika, kao i informisanje roditelja i dece o opasnostima koje vrebaju od droge. To radimo na nivou cele Srbije. Radi se s decom od petog razreda i uvek je dobro da se sa edukacijom krene što ranije. Mi roditelji treba da budemo prvi u razgovoru s decom, ali prethodno i sami moramo biti edukovani. Narkomanija može da se pobedi samo znanjem, informisanošću i prevencijom i na tome ne treba štedeti vreme - kaže Pekić.

Hronologija:

Mladi preminuli od narkotika u 2018.

17. jun - Jovan Paunović (17) preminuo je na VMA nakon što je uneo u sebe smrtonosnu količinu droge ekstazi 20. jun - Nemanja Šafarik (18) umro je u stanu u Bačkoj Palanci, veruje se da je umro od predoziranja 24. jun - Marija Marković (17) iz Kragujevca, učenica Politehničke škole, umrla je u stanu svog druga u Šumaricama, zbog prekomerne doze sintetičke droge 5. jul - Mirjana Milić (21) umrla je u jednom stanu posle žurke u centru Beograda, javno pre smrti na Fejsbuku priznala da je koristila ekstazi

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.