ZORAN, ALEKSANDAR, VLADIMIR, GORAN, DARKO, JOŽEF, DRAGAN I PETAR! Oni su muljali sa stanovima pokojnika
Stanovi / Ilustracija, Foto: Stock Shutterstock

užasno!

ZORAN, ALEKSANDAR, VLADIMIR, GORAN, DARKO, JOŽEF, DRAGAN I PETAR! Oni su muljali sa stanovima pokojnika

Znali su da su u opštinskim spisima iscepane pojedine stranice i tvrdili da su lažni ugovori zavedeni baš na njima

Objavljeno:

Mažnjavali stanove preminulih i oštetili državu za 30 miliona dinara! Desetak ljudi šacovalo je stanove preminulih, uglavnom onih koji nemaju naslednike, a onda su pravili lažnu dokumentaciju, prevodili ih na sebe i prodavali ih ispod tržišne cene!

Među uhapšenima je i radnik pogrebnog preduzeća, koji je sumnjiči da je bio glavni igrač i da je ekipi javljao informacije o pokojnicima.

Ova grupa harala je na području beogradskih opština Voždovac, Zvezdara i Novi Beograd, a sumnja se da su im službenici državnih ustanova javljali lokacije stanova i socijalnu kartu pokojnika.

- Ekipa je otkrivena jer je počela da bode oči učestalim zahtevima za knjiženje i prebacivanje vlasništva. Odalo ih je to što su prodavali stanove kao salatu! - otkriva naš izvor blizak istrazi.

Kako saznajemo, uhapšeno je osam osoba, dok se za jednom još traga, zbog sumnje da su se udružile radi prevara. Uhapšeni su Zoran Ranković (46), Aleksandar Lalić (41), Vladimir Milanović (40), Goran Đorđević (52), Darko Živković (31), Jožef Pavlov (57), Dragan Negovanović (43) i Petar Miščević (47). Zbog istog krivičnih dela, protiv dve osobe podneta je krivična prijava u redovnom postupku, dok se za jednom intenzivno traga.

- Uhapšeni Zoran Ranković se sumnjiči da je tokom 2017. organizovao kriminalnu grupu koja je koristila stanove na teritoriji grada Beograda, čiji su vlasnici preminuli i sa falš dokumentacijom ih knjižila u zemljišne knjige Republičkog geodetskog zavoda na nekog od pripadnika grupe ili na osobe povezane s njima, a potom ih prodavala ispod tržišne cene - navodi MUP i dodaje da su u stanovima osumnjičenih pronađeni falsifikovani ugovori o kupoprodaji, ugovori o otkupu stanova, potvrde da su u celosti isplaćeni stanovi i više desetina falsifikovanih pečata državnih institucija, kojima su overavali lažnu dokumentaciju.

Na ovaj način, osumnjičena ekipa je oštetila državu za vrtoglavih 30 miliona dinara, a među oštećenima su kupci stanova, zakonski naslednici preminulih i Grad Beograd.

Istragom se utvrđuje na koji način su osumnjičeni dolazili do podataka o stanovima umrlih i njihovom imovinskom stanju.

- Grupa je stupala u akciju posle saznanja da je neko preminuo! Tada su pravili kupoprodajne ugovore sa pokojnikom, a potom bi pokretali postupak da stan prepišu na nekog od svojih. Prilikom predaje dokumentacije, pozivali bi se na brojeve tih ugovora, koji nisu mogli da se provere. Tačno su znali da su u opštinskim spisima pojedine stranice iscepane, pa su navodili da je kupoprodajni ugovor tobože upisan baš na tim stranicama! Pozivali su se na spise koji su zakopani u podrumskoj arhivi, pa ih je bilo teško proveriti.

Interesantno je da su kopije ugovora na čudan način dospevale na sud baš kada je stan prepisivan neko od članova grupe. Stanove su knjižili sa lažnim papirima, a onda ih puštali u prodaju - kaže naš izvor blizak istrazi.

Prema njegovim rečima, vođa grupe Zoran Ranković dolazio je do podataka uz pomoć ostalih osumnjičenih, koji su imali uvid u podatke preminulih.

- Među uhapšenima je pogrebnik preduzeća u Beogradu, zbog čega se sumnja da su preko njega dobijali informacije o pokojnicima. Ekipi je bilo dojavljeno da pokojnik nema naslednika, kao i detalj da niko ne dolazi po telo i ne zakazuje sahranu, posle čega su stupali u akciju - kaže naš sagovornik. Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu. Posle saslušanja im određen je pritvor do 30 dana zbog opasnosti da će uticati na svedoke, a utvrđuje se da li postoji još oštećenih i da li je još stanova bilo na meti.

(Espreso.co.rs / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.