LUDAČKE MERE OPREZA! Joca Amsterdam doveden iz Zabele u sud sa sve FANTOMKOM na glavi!
Foto: Dado Đilas

počelo suđenje

LUDAČKE MERE OPREZA! Joca Amsterdam doveden iz Zabele u sud sa sve FANTOMKOM na glavi!

Zatvorenik je tužio Srbiju zbog toga što je bio neosnovano uhapšen..

Objavljeno:
  • 57

Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, koji u zatvoru Zabela služi kaznu od 13 i po godina zatvora, danas je uz neviđene mere obezbeđenja, u pratnji naoružanih pripadnika Žandarmerije, sproveden iz Požarevca u Viši sud u Timočkoj ulici u Beogradu.

Zatvorenik je tužio Srbiju zbog toga što je bio neosnovano uhapšen i držan skoro 1.300 dana u pritvoru, u postupku za ubistvo Ive Pukanića, na kraju kog je pravosnažno oslobođen.

Specijalci Jociću, kako saznajemo, ni na trenutak nisu skidali pancir, koji je mu je stavljen pre izlaska iz zatvora, a do sudnice je sproveden s fantomkom na glavi.

Juče počelo suđenje

Jocić je doveden u parnično odeljenje Višeg suda, kako bi bio saslušan po tužbi koju je podneo protiv države Srbije. Tužbu je podneo preko zastupnika, advokata Zdenka Tomanovića, zbog neosnovanog boravka u pritvoru u "slučaju Pukanić". U njoj na ime odštete zahteva naknadu štete od 60 miliona dinara - objašnjava sagovornik Kurira.

Sreten Jocić poznatiji kao Joca Amsterdam
Sreten Jocić poznatiji kao Joca Amsterdam foto: Dado Đilas

On navodi da je tužba podneta 2016, godinu dana pošto je Jocić pravosnažno oslobođen za učestvovanje u ubistvu vlasnika hrvatskog Nacionala Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, u Zagrebu 23. oktobra 2008.

Preko svojih zastupnika Jocić je najpre podneo zahtev za vansudsko poravnanje, ali kako nikakav dogovor nije postignut, juče je počelo suđenje državi Srbiji po njegovoj tužbi - objašnjava naš izvor.

On kaže i da je po predmetu za ubistvo hrvatskog novinara Jocić u pritvoru proveo 1.300 dana.

Robija zbog Goksija Bombaša

Sreten Jocić, podsetimo, uhapšen je 27. aprila 2009. i u pritvoru je bio do 28. decembra 2012. Pritvor mu je tada ukinut, međutim, on nije pušten na slobodu, već je iz Centralnog zatvora prebačen u Zabelu, na izdržavanje kazne od 15 godina zatvora za podstrekavanje na ubistvo Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš, 1995. godine.

- Prvobitni Jocićev predlog je bio da mu se vreme koje je neosnovano proveo u pritvoru, pošto je u sudskom postupku pravosnažno oslobođen optužbi, uračuna u kaznu koju služi. Međutim, srpski zakon ne predviđa mogućnost da se pritvor za jedno krivično delo uračuna u kaznu za drugo - kaže sagovornik Kurira i podseća da mu je zakonom o amnestiji kazna smanjena na 13 i po godina.

Za nekoliko meseci on stiče pravo na uslovni otpust i mogao bi da bude pušten na slobodu - kaže sagovornik Kurira.

(Espreso.co.rs / Kurir.rs / Jelena Spasić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media