DOBIO JE AZIL U NAŠOJ ZEMLJI! Srbija neće izručiti rumunskog biznismena optuženog za ucenu, davanje mita i pranje novca
Foto: Printscreen/ YouTube

Apelacioni sud potvrdio

DOBIO JE AZIL U NAŠOJ ZEMLJI! Srbija neće izručiti rumunskog biznismena optuženog za ucenu, davanje mita i pranje novca

Gica je uhapšen 14. aprila prošle godine zbog sumnji za nelegalan ulazak u Srbiju, ali je u maju pušten

Objavljeno:

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je odluku Višeg suda i odbio zahtev Rumunije Srbiji za izručivanje biznismena Sebastijana Gice, piše dnevni list Danas. Gica je u Rumuniji optužen za ucenu, davanja mita, pranje novca i odavanje poverljivih informacija.

Rumunski biznismen je nedavno dobio politički azil u Srbiji, na osnovu čega je Viši sud i doneo rešenje kojim je odbio molbu Ministarstva pravde Rumunije da Gica, koji je osumnjičen da je izvršio osam krivičnih dela, bude izručen. I Apelacioni sud je potvrdio ovu odluku takođe se pozivajući na činjenicu da je Gica dobio azil u Srbiji, i to „zbog pretnje progona u zemlji porekla usled političkog mišljenja“.

Apelacioni sud je konstatovao da je Viši sud doneo „pravilan zaključak“ da bi Gicin položaj bio „pogoršan“ ukoliko bi bio izručen Rumuniji, zemlji članici Evropske unije.

- Prema pravilnom zaključku prvostepenog suda, sa razlogom zasnovano mišljenje da je izdavanje okrivljenog zatraženo zbog krivičnog dela iz opšteg prava radi gonjenja istog zbog političkih ubeđenja pri čemu bi, takođe, položaj okrivljenog usled postojanja svih navedenih okolnosti, u slučaju izručenja Rumuniji, bio pogoršan - navodi Apelacioni sud za Danas.

Optužen za nelegalan ulazak u Srbiju, a dobio azil

Gica je u Srbiji optužen za nelegalan ulazak i falsifikovanje slovenačkog pasoša, na osnovu kojeg je i ušao u Srbiju 2017. Taj postupak se, prema pisanju Danasa, vodi u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, a nije prekinut iako mu je Srbija dala politički azil.

Gica je uhapšen 14. aprila prošle godine zbog sumnji za nelegalan ulazak u Srbiju, ali je u maju pušten, pošto je njegov advokat Radomir Backović platio 200.000 evra jemstva.

Prilikom hapšenja, prema pisanju medija, Gica je bio u društvu brata, a sa sobom je imao falsifikovana slovenačka dokumenta na ime Aleksandar Ivanović, čime je počinio krivično delo na teritoriji Srbije.

Kako je Gicin advokat Radoslav Baćović rekao za Danas, Gici je vraćen pasoš i on sada može da putuje gde god želi, „pošto je slobodan čovek“.

Gica je, prema navodima rumunskih medija, pod istragom zbog "korupcijskog slučaja povezanog sa posetom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera Rumuniji 2012. godine". On je u Rumuniji optužen za ucenu, davanja mita, pranje novca i odavanje poverljivih informacija, a 19. decembra 2016. napustio je zemlju, nakon čega je za njim raspisana međunarodna poternica.

Takođe, Gica je jedan od osnivača desno orijentisane Ujedinjene partije Rumunije i, kako pišu rumunski mediji, blizak je prijatelj bivšeg premijera Viktora Ponte. Gica je bio poslanik u rumunskom parlamentu i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Ovaj rumunski biznismen u Srbiji je imao firmu Asesoft-international doo Beograd. Ova firma, koju je Gica vodio sa Vladimirom Arnautovićem, poslovala je od 2004. do 2012. godine, kada je otišla u stečaj. Osnovna delatnost firme bila je proizvodnja računara i periferne opreme.

Prema pisanju rumunskih medija, povezan je sa nekoliko kompanija koje posluju u oblasti informacionih tehnologija, među kojima je Teamnet International.

Kako je ranije pisao Insajder, Teamnet International je poslovala sa raznim državnim organima Rumunije, a kako se može videti na sajtu ove firme, poslove su joj davali i državni organi Srbije – Direktorat granične policije, Komisija za hartije od vrednosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Sebastijan Gica vlasnik je i privatne televizije u Rumuniji.

Zatraženo izručenje i biznismena optuženog za najveću bankarsku krizu u Bugarskoj

Još jedan biznismen čije je izručenje zatraženo od Srbije je Cvetan Vasilev iz Bugarske. Vasilev živi u Srbiji od 2014, a protiv njega se u Bugarskoj vodi postupak zbog sumnje da je proneverio novac i doprineo najvećoj bankarskoj krizi u toj zemlji.

Ministarstvo pravde Bugarske je još u septembru 2014. uputilo srpskom Ministarstvu pravde zahtev za izručenje Vasileva. Taj postupak do danas nije okončan, a neobično je i to što mu nije određen ekstradicioni pritvor, već mu je samo oduzet pasoš uz zabranu napuštanja Srbije. Na postupak nije uticalo ni to što se bugarski tužilac početkom godine žalio Savetu Evrope zbog nedostatka povratnih informacija iz Srbije u vezi s postupkom izručenja.

U Ministarstvu pravde za Insajder su nedavno naveli da „nisu ispunjene pretpostavke“ da Ministarstvo pravde odlučuje o zahtevu za ekstradiciju Cvetana Vasileva, s obzirom na to da „nadležni sud nije odlučio da li su ispunjeni uslovi za izručenje ili ne“.

- Tek nakon prijema obaveštenja nadležnog suda, ministar pravde može da odluči i odgovori na zahtev bugarskog Ministarstva pravde - navedeno je u odgovoru Ministarstva Insajderu.

Razlozi zbog kojih se Vasilev krije u Srbiji mnogi vide u njegovim poslovnim i političkim vezama. Cvetan Vasilev je 2012. godine, pre nego što je za njim raspisana poternica, kupio Srpsku fabriku stakla u Paraćinu. Iako je u Srbiji najavljivan kao veliki investitor i spas za Staklaru, od njegovog preuzimanja fabrike dugovi ovog preduzeća su uvećani 70 puta. Ova fabrika je od ove godine u stečaju, a protiv Vasileva je podneta i krivična prijava zbog navodnog namernog guranja fabrike u stečaj.

Bugarski bankar i biznismen je 2014. uplatio fondaciji Dragice Nikolić, supruge tadašnjeg predsednika Srbije, donaciju od 1,2 miliona dinara. Istovremeno je Srpska fabrika stakla beležila sve veća dugovanja, pre svega prema Javnom preduzeću Srbijagas za neplaćen gas.

(Espreso.co.rs / Izvor: Danas, Insajder)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.