UBISTVO OGNJANOVIĆA NIJE SAMO UDAR NA ADVOKATURU VEĆ I NA PRAVNU DRŽAVU: Advokati jednoglasni, traže pravdu!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Filip Plavčić

konferencija u advokatskoj komori

UBISTVO OGNJANOVIĆA NIJE SAMO UDAR NA ADVOKATURU VEĆ I NA PRAVNU DRŽAVU: Advokati jednoglasni, traže pravdu!

Predstavnici Advokatskih komora rekli su da je suština njihovog sedmodnevnog protesta zločin - ubistvo njihovog kolege

Objavljeno: 15:39h
Milica Božinović

U prostorijama Advokatske komore Srbije održana je konferencija za novinare povodom ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića.

Jugoslav Tintor, predsednik Advokatske komore Beograda, Goran Pantić, predsednik Advokatske komore Niša, Dragan Živković, predsednik Advokatske komore Požarevca, na konferenciji su rekli da je suština njihovog protesta zločin, odnosno ubistvo njihovog kolege Dragoslava Miše Ognjanovića.

Predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac, rekao je da ovo nije samo udar na advokaturu, već udar na pravnu državu, jer je advokatura jedan od stubova pravne države.

Viktor Gostiljac
Viktor Gostiljac foto: Filip Plavčić

- Advokatura je profesija koja ima društveni značaj i krajnje je vreme da to svi shvatimo i da se percepcija profesije u javnosti promeni. Ovo nas je zateklo, ali smo razmišljali hladne glave. Smatramo da su naši predlozi primereni i da su neophodni. Upravni odbor Advokatske komore Srbije, odnosno svi advokati na teritoriji Srbije stupaju i jednonedeljnu obustavu rada i time želimo da pošaljemo jednu jasnu poruku. Naša profesija je pogođena ovim što se desilo, ali nikako nije zastrašena, jer prosto, advokati nemaju pravo na strah u tom smislu. Pozivamo sve državne organe da stave sve svoje resurse u pogon kako bi se učinioci ovog krivičnog dela brzo pronašli. U utorak ćemo imati sastanak sa ministrom pravde, a narednih dana i sa ministrom policije, koji je veoma bitan jer ćemo na tom sastanku razmatrati sve moguće teme i korake koji se mogu preduzeti - rekao je Gostiljac.

Prema njegovim rečima, institiraće se na formiranju istražnog tima koji će biti sastavljen od predstavnika tužilastva, policije i advokature, kako bi na jedan koordinisan način moglo da se prati ne samo rasvetljavanje ovog slučaja nego i svih ostalih slučajeva napada na advokate, jer je takvih u prethodnih 10 godina bilo 50.

- Nekoliko njih je završeno smrtnim ishodom, ali bilo je i onih gde su advokati imali telesne povrede. Ovaj protest je različit od onog iz 2014. iz prostog razloga sto je uzrok drugačiji i cilj je drugačiji. Tokom protesta, kolege ce postupati po prijemu rešenja o zadržavanju, povodom određivanja pritvora, kao i zaštiti maloletnikau u slučajevima nasilja.

Štrajk se takođe ne odnosi na predmete zbog kojih bi gradjani izmedju ostalog propustili prekluzivne rokove.

Povodom smrti Ognjanovića, za sutra u 14 časova je zakazan skup advokata ispred zgrade Višeg suda i Višeg tužilaštva u Katanićevoj ulici.

- Želimo da i sa tog mesta pošaljemo poruku o jedinstvu i rešenostu advokature da se počinioci ovog zločina što pre privedu pravdi - rekao je predsednik Gostiljac.

Jugoslav Tintor, predsednik Advokatske komore Beograda, rekao je da je ovaj protest način da se ukaže na problem, koji je po njihovom mišljenju od javnog interesa.

Jugoslav Tintor
Jugoslav Tintor foto: Filip Plavčić

- Za državu je od suštinskog značaja da advokatura u jednom pravosudnom sistemu funkcioniše nesmetano, jer je advokatura deo pravosuđa. Iz naše perspektive ova situacija je jednaka kao da je ubijen sudija ili tužilac. Ukoliko se ne reaguje na ovu situaciju, možemo očekivati da će u narednom periodu neko isto tako pomisliti da može da ubije sudiju Višeg suda ili tužioca i do toga bi moglo da dođe ukoliko država ne reaguje i ne rasvetli poslednje ubistvo. Zato zvonimo na uzbunu kao društveno odgovorna profesija i smatramo da ovo jeste povod za to. U proteklom periodu veliki broj napada i smrti advokata je ostao nerazajašnjen, te očekujemo da statistika bude promenjena i da dobijemo neke rezultate - rekao je Tintor.

- Pucanj u Mišu Ognjanovića je pucanj u sve advokate u Srbiji, a jedononedeljnim štrajkom advokati želimo da skrenemo pažnju javnosti na okolnosti u kojima advokati rade i da se sa likvidacijama advokata ne sme nastaviti - rekao je on.

On je dodao da postoje razne spekulacije novinara i javnosti koji je razlog ubistva, ali, da je iz perspektive Ognjanovićevih kolega, značajna samo jedna stvar - ubijen je advokat.

Predsatvnici Advokatske komore Srbije
Predsatvnici Advokatske komore Srbije foto: Filip Plavčić

- Ne može da se ubije advokat i ne može to da prođe nekažnjeno. Rasprave ko bi to mogao biti i zbog čega, treba prepustiti nadležnim organima da se time bave. Mi želimo da se utvrdi i odgovara za ovaj zločin, jer našeg kolege nema. O svemu ovome i našim aktivnostima smo obavestili i međunarodne advokatske komore - rekao je Tintor.

Upitani da li su imali informacije o tome da je advokat Ognjenović bio ugrožen, to jest da li je dobijao pretnje ili prijavljivao policiji, Tintor i Gostiljac su naveli da nisu imali takve informacije. Takodje, dodali su da stepen osećaja ugroženosti i pretnji zavisi od čoveka do čoveka.

Podršku Advokatskoj komori Srbije pružio je svojim dolaskom i Duško Tomić, advokat iz Sarajeva, koji je došao u ime predsednika Advokatske komore Sarajeva Senada Kreha, koji je prema rečima Tomića bio u sličnoj situaciji i da je ostao živ samo zašto što je ubici zakazao pištolj, te da se već dve godine vodi istraga, da su osumnjičeni pronađeni, ali da suđenja i dalje nema.

On je dodao da je rasvetljavanje ubistva Miše Ognjanovića, "hrabrog advokata koji se dokazao i u Hagu", bila prilika za novo zbližavanje komora regiona, ali i za borbu da advokati dobiju status službenog lica.

Miša Tomić
Miša Tomić foto: Filip Plavčić

- Samo u Hrvatskoj je u poslednje vreme ubijemo šest advokata, u BIH dva, a 27 je teško povređeno - rekao je Tomić.

Advokatkinja Zora Dobričanin Nikodinović apelovala je na pripadnike kriminalnih klanova da prestanu sa ubijanjem, ali i na medije da iznose činjenice i da se kako je rekla, "ostave pisanja o porodici i njegovog sina, jer mu se tako svesno stavlja meta na čelo".

Između ostalog, oni su naveli da Advokatura Srbije traži formiranje Komisije za istraživanje ubistava i napada na advokate, po uzoru na Komisiju koja se bavi israživanjem ubistava novinara.

Podsetimo, Ognjanović (57) je ubijen u subotu uveče na Novom Beogradu, u bloku 23, a njegov sin (26) je ranjen u ruku.

(M.Božinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.