NI SUD, NI PRESUDA... Mira Marković o optužbama i odluci suda!
Foto: Printscreen/Youtube/AP Archive

progovorila!

NI SUD, NI PRESUDA... Mira Marković o optužbama i odluci suda!

Istom presudom nekadašnja sekretarka Vlade Srbije Živka Cica Knežević osuđena je na godinu i po dana zatvora

Objavljeno:

Viši sud u Beogradu osudio je danas na godinu dana zatvora nekadašnju predsednicu JUL-a Mirjanu Marković povodom optužbi da je uticala na članove vladine komisije za izvrše nezakonitu dodelu državnih stanova 2000. godine.

Mira Marković je za Alo kratko izjavila:

-Ne zanima me ni sud, ni presuda, nemam nikakav komentar na to.

Istom presudom nekadašnja sekretarka Vlade Srbije Živka Cica Knežević osuđena je na godinu i po dana zatvora, a tadašnji direktor Dipos-a Miloš Lončar na godinu dana zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a Markovićeva jer ih je podstrekivala na izvršenje tog dela.

Markovićeva je osuđena u odsustvu jer je nedostupna pravosudnim organima Srbije i za njom je 2005. godine raspisana međunarodna poternica.

Sud je zbog toga ostavio na snazi rešenje o određivanju pritvora od 17. aprila 2003. godine.

Ovo prvostepena presuda objavljena je nakon skoro 15 godina od pokretanja krivičnog postupka. Osuđeni, njihovi branioci, kao i tužilaštvo imaju pravo da na ovu odluku suda ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Prema optužnici, kao predsednica direkcije JUL-a, pojedine, tadašnje članove Komisije Vlade Srbije za dodelu stanova, podstrekavala je da dodele stan dadilji svog unuka Iloni Pešić, iako ona nije ispunjavala zakonom predviđene uslove.

foto: Interpol.int printscreen

Suđenje Markovićevoj razdvojeno je početkom ove godine od procesa koji je 11. januara okončan presudom kojom su Branislav Ivković i direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes oslobođeni optužbi, dok je Živka Cica Knežević oslobođena dela optužbi, a za druge joj se sudi i u ovom u procesu sa Markovćevom.

U postupku pored njih dve, optužen je i Lončar, dok je postupak razdvojen prema Danilu Pantoviću koji je trenutno ambasador Srbije na Kubi.

Što se tiče Markovićeve, predstavnici Generalnog tužilaštva Ruske Federacije 2010. godine saopštili su da ona u toj državi uživa status političke izbeglice i da ne može da bude uhapšena po poternici srpskog Interpola, koja je raspisana za njom 2005. godine i još je na snazi.

Na ovoj optužnici je i nekadašnji šef Državne bezbednosti Jovica Stanišić, ali je sud doneo odluku o prekidu postupka protiv njega, zbog ponovljenog suđenja za ratne zločine koji se protiv njega vodi pred Mehaniznom u Hagu, koji je nastavio rad nedavno zatvorenog Haškog tribunala.

(Espreso.co.rs / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.