BEOGRAD I PRIŠTINA PREBACUJU ODGOVORNOST! Advokat i prijatelji OLIVERA IVANOVIĆA zahtevaju pomak u istrazi!
Foto: Profimedia

pet meseci bez rezultata

BEOGRAD I PRIŠTINA PREBACUJU ODGOVORNOST! Advokat i prijatelji OLIVERA IVANOVIĆA zahtevaju pomak u istrazi!

U Sutjeskoj ulici, na mestu gde je lider SDP-a ubijen, porodica, članovi stranke koju je vodio i građani tokom dana su palili sveće, ostavljali vence i cveće. Zahtevaju da se počinioci pronađu što pre.

Objavljeno:

Prošlo je pet meseci od ubistva Olivera Ivanovića.

Članovi njegove porodice, stranačke kolege i građani okupljeni na mestu gde je Ivanović ubijen, ponovo su zatražili od nadležnih da pronađu nalogodavce i izvršioce tog zločina.

Ivanovićev advokat za N1 kaže da pomaka u istrazi nema, jer Beograd i Priština međusobno prebacuju odgovornost.

- Za državu Srbiju je ovaj akt - terotristički akt, ko god da ga je izveo, bilo da je Srbin, Albanac, bilo da je stranac - ko god da ga je izveo, ovo je napad pre svega na porodicu Ivanović, na srpski narod na severu Kosova, ali i na državu Srbiju u celini - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Iako je, prema rečima predsednika države, tog 16. januara ujutru, ispred sedišta Građanske inicijative Srbija, demokratija pravda, pucnjima na Olivera Ivanovića bila napadnuta i Srbija, počinioci su ostali nepoznati i pet meseci kasnije.

Ko je i zbog čega čega ubio Ivanovića, ubrzo nakon atentata postalo je jedno od ključnih pitanja i za Prištinu i za Beograd. Ni jedna strana nema odgovore, ali za pet meseci nije izostalo ni "prepucavanje" ko usporava istragu.

- Ja mislim da su u ovom slučaju, baš zbog velikog interesa javnosti, i Beograd i Priština dužni da daju ono čime raspolažu, a ako ne raspolažu ničim - neka to i kažu. Mislim da su i Priština i Beograd srećni što u ovoj situaciji imaju jedni druge, jer mogu da prebacuju odgovornost na onog drugog. Priština može do besvesti da ponavlja kako se ključ za rešenje ovog ubistva krije u beogradu, a Beograd može da tvrdi kako Priština ne vodi ili opstruiše istragu- kaže advokat Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić.

U Sutjeskoj ulici, na mestu gde je lider SDP-a ubijen, porodica, članovi stranke koju je vodio i građani tokom dana su palili sveće, ostavljali vence i cveće. Zahtevaju da se počinioci pronađu što pre. Od Aleksandra Vučiča isto zahtevaju i članovi Pokreta slobodnih građana. Tačno u podne došli su na Andrićev venac noseći transparente sa pitanjem: Ko je ubio Olivera Ivanovića?

- Želimo da postavimo pitanje ne samo Aleksandru Vučiću, nego i svim državnim organima - dokle se stiglo sa istragom o ubistvu Olivera Ivanovića, da li naši državni organi učestvuju u istraži i da li rezultata nema zato što su nesposobni da to učine ili zato što ne žele to da učine -rekao je Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana.

Na to je odmah reagovao direktor kancelarije za KiM, Marko Đurić, rečima: "da Janković želi da doprinese rasvetljavanju ubistva, mitingovao bi u centru Prištine". Đurić je ranije izjavio da bi istraga o ubistvu morala da se vodi efikasnije i odgovornije. U tome će - prema njegovim rečima - pravosudni i policijski organi Srbije zatražiti pomoć najvećih bezbednosnih, obaveštajnih i pravosudnih institucija u svetu.

Da će se ubice otkriti, obećavali su i kosovski političari. Predsednik Kosova, Hašim Tači, poručio je da ubistvo nije etnički motivisano, te da sve ukazuje na, kako je rekao, kriminalne motive.

Do sada se zna samo da kamere nisu zabeležile trenutak ubistva, a da su dvojica policajaca bila privedena, a potom i puštena zbog navodnog manipulisanja dokazima na mestu ubistva. Pozadina ubistva, nalogodavci i izvršioci su, uprkos svemu, ostali nepoznati.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.