PRAVA META JE BIO KOŠTUNICA, ČEDA JE LAŽOV: Legija u završnoj reči pred specijalnim sudom
Foto: Profimedia

suđenje

PRAVA META JE BIO KOŠTUNICA, ČEDA JE LAŽOV: Legija u završnoj reči pred specijalnim sudom

Legija je govorio skoro četiri sata

Objavljeno: 16:05h

Optužnica je montirana i oružje političara za obračun sa neistomišljenicima. Cilj ovog procesa trebalo je da bude otkrivanje pozadine ubistva Zorana Đinđića.

Ali, već tokom istrage je utvrđeno da su svrha procesa bili izbori 2011. Meta ovog montiranog postupka bio je Vojislav Koštunica, a Jedinica je kolateralna šteta.

Vojislav Koštunica
Vojislav Koštunica foto: Beta / Miloš Miškov

Ovo je u četvrtak izjavio Milorad Ulemek Legija u Specijalnom sudu u Beogradu, iznoseći završnu reč na suđenju za organizovanje oružane pobune Jedinice za specijalne operacije u novembru 2001. godine.

On se tereti da je kao bivši komandant JSO, zajedno sa Zvezdanom Jovanovićem i još petoricom pripadnika ove jedinice, učestvovao u toj navodnoj pobuni.

Legija je govorio skoro četiri sata, a na početku je ponovo odbacio sve navode optužnice. Rekao je da nije navikao mnogo da priča jer je već duže vreme u samici.

- Dobro znam šta je istina i zato vas molim da mi verujete - rekao je Legija. - Prava zamisao ovog cirkusa i tendencija optužnice je kvalifikacija dela kao oružana pobuna. To daje jak pečat, ali do danas nisam video da je izveden ijedan dokaz, kao što nijedan svedok nije govorio o pobuni, već upravo o protestu. Zvezdan, Maričić i ja smo, navikao sam već na to, dežurni krivci za sve. Ali ova optužnica, koja ima za cilj da zadovolji nečije političke i druge apetite, upropastila je živote još pet ljudi i njihovih porodica.

Centralno mesto u optužnici zauzima Dušan Spasojević.

- Spasojević je “zvezda” optužnice, a u stvari, bio je partner pojedinih službenika Vlade - kazao je Legija.

Tokom svog izlaganja, optuženi Ulemek osvrnuo se na izjave koje su dali, kako je rekao, na “zanimljiv” način odabrani svedoci Tužilaštva - Goran Petrović, Zoran Mijatović, Dušan Mihajlović, Žarko Korać, Dragan Veselinov, Milorad Bracanović i Dragan Milovanović, kojeg je jedinog “pohvalio” za iskrenost i poštenje.

Na Čedomira Jovanovića, lidera LDP-a, Legija se posebno osvrnuo.

- Jovanović je “omiljeni” svedok tužilaštva. On je dokazani lažov i dramaturg. Verovatno su ga i u društvu zvali “kraljica drame” - prokomentarisao je Legija Jovanovića.

Govoreći o svedočenju Čedomira Jovanovića, koji uvek pokušava sebe da predstavi kao “centralnog junaka”, Ulemek je istakao da sve što je ovaj izgovorio na sudu nije ništa drugo no - laž:

- Mnogo je slagao, počev od toga da sam mu pretio preko telefona, da su njemu i premijeru gurane cevi u stomak, da je Spasojević ulazio u Centar u Kuli i da ga zna površno. Znaju se on i Spasojević odavno, posećivao ga je u zatvoru i dao mu obezbeđenje. Bio je čest gost u Šilerovoj, bili su najbolji prijatelji, a danas se Čeda odriče tog drugarstva. Šta reći o takvom čoveku? Čeda jeste po profesiji dramaturg i političar, ali - propali.

UVEK SLUŠALI NAREĐENjA

Ulemek je detaljno objasnio sastav JSO, njeno funkcionisanje i naklonost prema narodu, što je dokazala 5. oktobra:

- U JSO nije mogao da bude bilo ko. U Jedinici je vladala spartanska atmosfera, niko nije komentarisao naređenja, nego su se ona izvršavala. Da nije bilo tako, možda bi današnja istorija Srbije bila drugačija.

JELI, PILI, PA HAPSILI

Legija se prisetio i slave Jedinice i objasnio sudu:

- Zoran Đinđić i gotovo svi svedoci koji su saslušavani ovde u sudu, svojevremeno su, posle protesta, došli na slavu jedinice, u Centar u Kulu. Lepo su se naručkali i popili, upisali u knjigu utisaka... A kad dođu pred junaka, onda “prpa bato”... Setili se, zbog nekih ličnih razloga ili interesa, da krive duge, posle toliko godina pišu optužnicu, hapse i osuđuju ljude. I onda kažu pravda je ista za sve. E, nije!

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.