Počela pretraga lokacije masovne grobnice Srba u Đakovici
U Đakovici je danas počela pretraga lokacije masovne grobnice, Foto: Printscreen/Youtube/Glasnaroda

NESTALA I KIDNAPOVANA LICA

Počela pretraga lokacije masovne grobnice Srba u Đakovici

Na spisku kidnapovanih i nestalih nalaze 1.654 imena od kojih 564 Srba i nealbanaca

Objavljeno: 08:33h

Danas je u Đakovici počela pretraga lokacije masovne grobnice zbog sumnje da se baš na toj lokaciji nalaze posmrtni ostaci više lica za koje se pretpostavlja da su Srbi ubijeni tokom sukoba 1998. i 1999. godine.

Lokaciju u Đakovici obezbeđuju pripadnici Kosovske policijske službe, a pretragu nadgledaju istražitelji iz kancelarije Euleksa, u prisustvu srpske i kosovske komisije za nestala i kidnapovana lica.

Predstavnik Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih Srba sa Kosova i Metohije Milorad Trifunović rekao je Srni da je danas počela pretraga lokacije u urbanom delu Đakovice koja je prošle sedmice raščišćena, kao i jednog bazena koji je bio zatrpan smećem.

"Danas smo počeli sa pretragom i kako je planirano do kraja ove sedmice ona će biti završena", rekao je Trifunović.

On je ponovio da su posmrtni ostaci tri osobe, kako se sumnja srpske nacionalnosti, pronađeni u oktobru 2017. godine, kada je obavljena prva pretraga ove lokacije, ali postoji sumnja da se na lokaciji nalazi još nekoliko tela, što će tokom ovonedeljne pretrage biti utvrđeno.

"DNK analizom koja je u toku, biće utvrđen identitet pronađenih posmrtnih ostataka", rekao je Trifunović koji u ime porodica nestalih i kidnapovanih, moli medije da ne preuveličavaju navodni broj posmrtnih ostataka na lokaciji koja se pretražuje.

On je naveo da se na spisku kidnapovanih i nestalih nalaze 1.654 imena od kojih 564 Srba i nealbanaca.

Trifunović kaže da će krajem sedmice i kosovska i srpska komisija za nestala i kidnapovana lica izdati zajedničko saopštenje povodom pretrage lokacije u Đakovici, i dogovoreno je da će tokom ove godine biti ubrzane pretrage i novih sumnjivih lokacija.

On je u ime porodica nestalih i kidnapovanih, a u okviru sedmice nestalih lica, pozvao domaće i međunarodne institucije da pomognu u rasvetljavanju sudbine nestalih i kidnapovanih.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.