SEĆATE SE HELIKOPTERA KOJI JE PAO DOK JE PREVOZIO BEBU I LEKARE? To je samo jedna u nizu NESREĆA VOJNIH LETELICA U SRBIJI (VIDEO)
Foto: Zorana Jevtić

da se ne ponovi

SEĆATE SE HELIKOPTERA KOJI JE PAO DOK JE PREVOZIO BEBU I LEKARE? To je samo jedna u nizu NESREĆA VOJNIH LETELICA U SRBIJI (VIDEO)

Crni niz

Objavljeno: 10:19h

Pad vojnog aviona u Kovačici jedna je u nizu nesreća sa vojnim letelicama u Srbiji.

Podsećamo se ranijih:

*Vojni avion srušio se aprila 2017. u selu Slatina kod Šapca. Tada su poginuli potpukovnik Nenad Ćulibrka i kapetan Dejan Pandurović.

*13. marta 2015. godine, u blizini surčinskog aerodroma srušio se vojni helikopter i u toj nesreći poginulo je čak sedam osoba, među kojima je i beba. Do ove strašne nesreće došlo je posle akcije spašavanja jedne bebe iz Novog Pazara, čije drumsko prevoženje nije bilo moguće zbog odrona na putevima.

Helikopter se srušio nadomak cilja, u blizini aerodroma Nikola Tesla, usled loših vremenskih uslova. Tužilaštvo je odlučilo da u tom slučaju ne pokreće krivični postupak, jer je smatralo da za tu tragediju niko nije odgovoran.

*Prilikom tehničke probe aviona "lasta" u Novoj Pazovi 2013. godine poginuo je major Goran Savić.

*Na aerodromu “Ečka” kod Zrenjanina, prilikom trenažnog leta, 27. marta 2010, pilot helikoptera “hilar UN -12” zadobio je teže povrede kada se njegova letelica srušila sa visine od oko 40 metara.

*Pilot helikoptera "gazela SA-341HA", 2. maja iste godine, posle poletanja iz sela Krnješevci kod Stare Pazove, stigao je na visinu od dva do tri metra iznad tla kada je došlo do povećanja sile na cikličnim komandama letelice. Pokušaj pilota da "izravna" helikopter povlačenjem ciklične palice ka sebi nije uspeo, a prilikom udesa jedna osoba je povređena, dok je letilica znatno oštećena.

*Na aerodromu "Ečka" kod Zrenjanina, 6. juna padobranac je prilikom skoka iz aviona "antonov an-2" teže povređen.

*2008. godine dogodila se nesreća kada je u avionu "supergaleb G4" poginuo potpukovnik Ištvan Kanas Pišta (43).

On je bio jedan od najiskusnijih pilota Vojske Srbije i pripadnik aerogrupe „Zvezda“. Do nesreće je došlo kada je Kanas u u rejonu Batajničkog aerodroma uvežbavao akrobacije za aeromiting na Kalemegdanu.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.