Sećate li se paljenja američke ambasade u Beogradu? Sad se istraga vodi protiv njih!
Miting, Kosovo je Srbija, Navijači, Foto: EPA/Koca Sulejmanovic

Dopuna istrage

Sećate li se paljenja američke ambasade u Beogradu? Sad se istraga vodi protiv njih!

Novi momenti

Objavljeno: 15:53h

Viši sud u Beogradu vratio je Višem javnom tužilaštvu optužnicu protiv petorice policijskih službenika koji su komandovali policijom 2008. kada je posle mitinga "Kosovo je Srbija" zapaljen ambasada SAD u Beogradu radi dopune istrage.

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu 22.decembra 2017. donelo je naredbu da Više javno tužilaštvo u Beogradu, u roku od tri dana donese naredbu o dopuni istrage, "radi boljeg razjašnjenja stanja stvari, da bi se ispitala osnovanost optužnice" od 20. aprila 2017, podignute protiv okrivljenih Vukolić Slobodana, Bjelić Stevana, Kuribak Mladena, Rašković Zorana i Marković Bojana, koji se terete za izvršenje teškog dela protiv opšte sigurnosti i zloupotrebu službenog položaja,saopštio je Viši sud.

Miting, Kosovo je Srbija, Američka ambasada u Beogradu
Miting, Kosovo je Srbija, Američka ambasada u Beogradufoto: EPA/Koca Sulejmanovic

"U naredbi ovog suda su navedene sve radnje koje je potrebno da Više javno tužilaštvo u Beogradu preduzme u okviru dopune istrage radi ispitivanja osnovanosti optužnice i postojanja opravdane sumnje da su okrivljeni učinili krivična dela koja im se stavljaju na tere", navodi set.

Teško delo protiv opšte sigurnosti, tako je Više tužilaštvo u Beogradu formulisalo optužnicu protiv petorice nekadašnjih i sadašnjih funkcionera policije, koje tereti da, nakon mitinga Kosovo je Srbija 2008. godine, nisu postupali po ranije utvrđenim planovima i nisu zaštitili ambasade SAD i Nemačke, koje su u neredima spaljene, a jedna osoba je poginula.

Prvooptuženi Slobodan Vukolić bio je načelnik Uprave policije Beograda i rukovodio je štabom koji je osnovan zbog mitinga "Kosovo je Srbija", a optuženi su i Stevan Bjelić, tadašnji načelnik beogradske policije, Mladen Kuribak, tadašnji načelnik Uprave policije MUP-a Srbije, Zoran Rašković, tadašnji načelnik Odeljenja za operacije u komandi Žandarmerije, koji je te noći bio Vukolićev zamenik i Bojan Marković, tadašnji komandant Žandarmerije u Kraljevu.

BONUS VIDEO:

Espreso intervju, Aleksandar Šapić

(Espreso / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.