PRONAĐEN NIKOLA JOVANOVIĆ: Ubica koji je hladnokrvno smaknuo Igora Mitrovića pred ženom i decom se krije u Nemačkoj
Foto: Printscreen

uhvaćen

PRONAĐEN NIKOLA JOVANOVIĆ: Ubica koji je hladnokrvno smaknuo Igora Mitrovića pred ženom i decom se krije u Nemačkoj

Nikola Jovanović (54) iz Zaječara, zvani Ćela i Kopilan, za kojim je raspisana poternica zbog sumnje da je pre više od četiri meseca ubio Baranina Igora Mitrovića, prema poslednjim operativnim informacijama policije krije se u Nemačkoj.

Objavljeno:

Ovaj Zaječarac se tereti da je 18. jula u blizini žrtvine kuće u regionu Zelenog pojasa, između Šušanja i Črvanja, prišao vozilu „fiat“ i iz pištolja kalibra devet milimetara, za sada nepoznate marke, ispalio u Igora Mitrovića više projektila.

Iskoristio je priliku kada se Mitrović vozilom uključivao sa lokalnog na magistralni put u Šušanju i kada je njegova supruga izašla iz vozila da baci smeće u kontejner. Usmrtio ga je pred dvoje maloletne dece, koja su se nalazila na zadnjem sedištu automobila.

Jovanović je identifikovan na osnovu rezultata veštačenja, izjava svedoka, video-zapisa, a veliki značaj u istrazi dala je srpska policija kada je kolegama iz Crne Gore dostavila podatke o ovom višestrukom povratniku.

Jovanović je ranije osuđivan i sumnjičen za iznudu, otmicu i prevaru, a nije isključeno da mu ovo nije prva likvidacija.

foto: MUP CRNE GORE

Mesecima pratio žrtvu

Istražitelji su utvrdili da je Jovanović pre ubistva Mitrovića boravio u Baru pet meseci, od februara do 18. jula. Precizno je izučio kretanje žrtve i njegove navike i čekao pogodan momenat za egzekuciju. Dan nakon ubistva izuzeti su snimci sa video-nadzora i nakon tri dana utvrđeno je da je osoba sa fotografije počinilac ovog zločina. Tada je Jovanović već bio van granica Crne Gore.

Crnogorski istražitelji su još na početku istrage kolegama iz Srbije, a i još pet zemalja, prosledili fotografiju Jovanovića.

Istražitelji su utvrdili da je Jovanović u Crnu Goru došao s ciljem da ubije Mitrovića, s planom razrađenim do najsitnijeg detalja. Motiv likvidacije, kako nam je nazvanično saopšteno, leži u razračunavanjima zbog ilegalnih poslova vezanih za trgovinu narkoticima.

foto: Printscreen

Debeo dosije ubice

Pravosnažnom presudom u Srbiji, Jovanović je osuđen na 13 i po godina koje je odležao do 1997. godine. Nakon toga za krivično delo otmica osuđen je na osam godina i 2015. godine je izašao iz zatvora.

Pre skoro deset godina hapšen je posle otmice devojke, a policiji je u istrazi pomogla njegova govorna mana, to što ne zna da izgovori slovo „r“.

Jovanovića je zbog otmice mlade Boranke osuđen na osam godina zatvora. Iz zatvora je izašao 2015. godine i prema operativnim saznanjima srpske policije, nastavio je sa kriminalnim aktivnostima, kojima se inače bavio od punoletstva.

Posle suđenja za otmicu Boranke, mediji su objavili da je preko branioca zapretio sudiji koja je vodila slučaj da će joj „unakaziti lice i polomiti noge, ukoliko ga ne pusti iz pritvora”.

Osumnjičeni za ubistvo Igora Mitrovića do sada je četiri puta menjao ime. Rođen je kao Goran Aranđetavić, ali je ime promenio u Željko Ćosić. Posle bekstva iz Makedonije 2005. godine, gde je osuđen na višegodišnju robiju zbog dvostrukog ubistva prilikom pljačke, postao je Kliment Isaković.

Posle toga promenio je samo prezime i to u Jovanović, a poslednji identitet mu je često ime i prezime u Srbiji Nikola Jovanović.

Jovanović iskusan, i pre ubijao?

Iz policije su saopštili da sama činjenica da je krivično delo počinio naočigled dvoje maloletne dece i da je pri tome ispoljio visok stepen smirenosti i profesionalnosti, ukazuje na sumnju da je reč o povratniku u izvršenju ovakvih likvidacija.

- Za sada za to nemamo dokaza, ali sumnjamo da je moguće da se radi o sukobu organizovanih kriminalnih grupa - rekao je Aleksanadar Bošković, rukovodilac grupe za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata Crne Gore.

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.