U NOVOJ VELIKOJ AKCIJI POLICIJE UHAPŠENO 56 OSOBA ZBOG KORUPCIJE: Proneverili budžet za 8,4 miliona evra, PAO I DIREKTOR AERODROMA!
Foto: Printscreen/Kurir tv

HAPSI SE NA VELIKO

U NOVOJ VELIKOJ AKCIJI POLICIJE UHAPŠENO 56 OSOBA ZBOG KORUPCIJE: Proneverili budžet za 8,4 miliona evra, PAO I DIREKTOR AERODROMA!

Među njima i upravnici brojnih preduzeća, kao i policajci

Objavljeno: 15:58h

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije izdalo je saopštenje da je u nedavnoj akciji uhapšeno 56 osoba osumnjičenih za korupciju.

Osumnjičeni se terete da su oštetili budžet Srbije za 8,4 miliona evra, od 2008. godine do danas.

Akcija je sprovedena na teritoriji Beograda, Novog Sada, Pančeva, Smedereva, Zaječara, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Prokuplja, Pirota i Novog Pazara.

Zaplenjeno je 31.624boksova cigareta različitih marki bez akciznih markica, vrednosti oko 50 miliona dinara.

Među uhapšenima su i bivše odgovorno lice aerodroma ''Nikola Tesla'', četiri policijska službenika iz Barajeva, bivši stečajni upravnik preduzeća ''Zastava Kovačnica u stečaju'', kao i zaposleni u preduzećima ''Železnice Srbije'', ''Poštanska štedionica – ekspozitura Vršac'', u banci ''Inteza ekspozitura Pančevo'' i „Jugobanci-JU banci“ AD Kosovska Mitrovica, kao i vlasnici i odgovorna lica u privrednim društvima.

Uhapsili su i bivše odgovorno lice Aerodroma ''Nikola Tesla“ V.R., osumnjičenog da je od marta 2013. do aprila 2014. godine zloupotrebivši službeni položaj ošetetio to preduzeće za za više od 41.000 evra.

V.R je iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, marta 2013. godine, suprotno Zakonu o javnim nabavkama, bez sprovođenja propisanog postupka i mimo predviđenog godišnjeg plana investicija, zaključio Ugovor iznajmljivanju infrastrukture za implementaciju Disaster Recovery rešenja sa jednim beogradskim privrednim društvom, sa inicijalnim ugovorenim periodom važenja od 36 meseci.

Osumnjičeni je sa tim privrednim, u narednom periodu, zaključio još tri aneksa ugovora, vrednosti 715.000 evra, bez prethodne izrade projektne dokumentacije i provere tržišnih cena ugovorenih usluga koje su u momentu zaključenja predmetnog ugovora bile oko 30 odsto niže od tržišnih.

Za vreme važenja ugovora, kako se sumnja, sa računa aerodroma „Nikola Tesla“za pružene usluge osumnjičeni je tom privrednom društvu isplatio ukupno 31.779.479 dinara.

Uhapsili su i tri policijska službenika Policijske stanice Barajevo osumnjičene da su zloupotrebivši službeni položaj bez prethodno obavljene terenske provere omogućili prijavu prebivalištima u Beogradu licima iz Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija iako za to nisu ispunjavala uslove.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhpašeni su S.P. (1988), G.Đ. (1990) i D.L. (1980). Postoje osnovi sumnje da je D.L., kao rukovodilac smene u Policijskoj stanici, podsterako policijske službenike G.Đ. i S.P. da ne obave terensku proveru za lica sa područja Kosova i Metohije, koja su podnela zahtev za prijavu prebivališta na adresu stana u vlasništvu osumnjičenog D.L.

Sektor unutrašnje kontrole MUP-a uhapsio je policijskog službenika Policijske uprave u Subotici D.J. (1990), osumnjičenog da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja. Postoje osnovi sumnje da je D.J. osumnjičenom za teške telesne povrede javio da je za njim raspisana potraga, čime je otežao rad na rasvetljavanju krivičnog dela, pošto je okrivljeni pobegao i bio u bekstvu tri nedelje.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u akciji usmerenoj na suzbijanje sive ekonomije, na teritoriji Beograda, Kraljeva i Sremske Mitrovice, zaplenili su 31.627 boksova različitih vrsta cigareta, bez akciznih markica i prateće dokumentacije.

Zaplenjene cigarete, čija se vrednost procenjuje na oko 50 miliona dinara, pronađene su u najvećem broju u iznajmljenim magacinima na više lokacija u Beogradu, a jedan deo je pronađen prilikom transporta u teretnom vozilu, uspecijalno napravljenom bunkeru.

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsila je R.L. (1965) odgovorno lice privrednog društva ''NT-SU Group“ DOO iz Bošnjana i S.P.(1973), zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivičo delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni tokom novembra i decembra 2014. fiktivno fakturisali robu koja nikad nije isporučena, čime su oštetili privredno društvo ''Put“ AD Zaječar za iznos od 11.601.440 dinara. Osumnjičeni R.L. tereti se i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava, jer je policija prilikom pretresa osumnjičenog pronašla 163 komada municije, sedam patrona za lovačko oružje i okvir za pištolj.

U Zaječaru uhapsili su tri osobe osumnjičene da su zloupotrebivši službeni položaj oštetili budžet grada Zaječara za 4.855.034 dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni su bivši funkcioner u skupštini grada Zaječara B.S. (1970), odgovorno lice DOO “Betoneks“ Zaječar I.J. (1982) i odgovorno lice AD “PUT“ Zaječar i Z.J. (1954).

Postoje osnovi sumnje da je B.S., koji je, ispred grada, bio angažovan za vršenje stručnog nadzora, tokom 2014. i 2015. godine overavao lažne privremene situacije koje su sačinjavali osumnjičeni Z.J. i I.V., a na osnovu kojih su oni gradu Zaječaru fakturisali radove koje nisu izveli.

Takođe u Zaječaru, uhapsili su tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit, falsifikovanje službene isprave i dva krivična dela poreska utaja.

Uhapšeni su odgovorno lice DOO ''ABS Gradnja'' Zaječar A.T. (1976), odgovorno lice DOO ''Milić Limitid'' D.V. (1967) i odgovorno lice DOO

''Enterijer Jovanović'' B.J. (1972).

U Novom Sadu, uhapsili su šest zaposlenih u javnom preduzeću ‘'Železnice Srbije'' i još četiri osobe osumnjičene da su od januara 2010. do oktobra 2013. godine proneverili veću količinu naftnih derivata i time ošetetili „Železnice Srbije“ za 825.785.086 dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo pronevera i pronevera u pomaganju uhapšeni su zaposleni u preduzeću „Železnice Srbije“ I.V. (1973), D.T. (1948), Ž.Š. (1966), LJ.B. (1966), Č.Đ. (1965), S.J. (1953), kao i fizička lica M.K. (1984), B.M. (1981), Đ.N. (1955), odgovorno lice službe obezbeđenja „Ful protekt“ M.Đ. (1970), odgovorno lice ZZ „Luks in agrar“ G.P. (1963), dok je za jednim licem raspisana potraga.

Postoje osnovi sumnje da su zaposleni u „Železnicima Srbije“, naftne derivate dopremali u centralno skladište, koje se nalazi u Novom Sadu, a potom ga bez ijednog dokumenta istakali u cisterne, koje je dovozio i odvozio osumnjičeni Đ.N.

U Vršcu su uhapsili su rukovodioca jedne od ekspozitura banke „Poštanska štedionica“ i još sedam zaposlenih u toj filijali osumnjičenih da su sa računa 111 klijenata podizali novac i zadržavali ga za sebe.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili produženo krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni su rukovodilac ekspoziture D.S. (1973) i viši referenti V.T. (1957), Z.B. (1966), S.G. (1962), J.Ć. (1962), M.V. (1963), M.S. (1957) i B.S. (1956).

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni, koristeći službeni položaj i prekoračivši granice svojih ovlašćenja, od oktobra 2013. do juna 2016. godine, u više navrata sa službenih tekućih računa 111 fizičkih lica, neovlašćeno, bez znanja i saglasnosti vlasnika računa, koristeći se prethodno dobijenom informacijom da su navedeni računi u dužem periodu bili neaktivni, podigli 4.653.134 dinara.

Na nalozima za isplatu, kako se sumnja, falsifikovali su potpise vlasnika računa, a novac zadržavali za sebe.

U Kruševcu uhapsili su D.N. (1980) i D. N. (1983) iz Zrenjanina, zbog postojanja osnova sumnje da su u saizvršilaštvu počinili krivično delo prevara.

Postoje osnovi sumnje da su sačinjavanjem lažnih elektronskih naloga za prenos novca, putem računara i računarske mreže neovlašćeno pristupili tekućem računu Javnog komunalnog preduzeća ''Kruševac“ i sa njega izvršili prenos novca na svoje tekuće račune otvorene kod više poslovnih banaka.

Na taj način osumnjičeni su oštetili Javnog komunalno preduzeće ''Kruševac“ za oko osam miliona dinara.

U Kragujevcu uhapsili su bivšeg stečajnog upravnika preduzeća “Zastava Kovačnica” P.J. (1960), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja službenog lica.

Postoje osnovi sumnje da je P.J., u periodu od februara do septembra 2016. godine, zaključio više štetnih poslova sa jednim preduzećem iz Podgorice o kovanju i prodaji proizvoda iz asortimana preduzeća ''Zastava Kovačnica“, po višetruko nižoj ceni od tržišne.

Osumnjičeni je na taj način preduzeću „Zastava Kovačnica» naneo štetu od 10.839.867 dinara.

U Kraljevu uhapsili su petoricu zaposlenih u javnom preduzeću „Šume Goč“ zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Uhapšeni su čuvari šume S.N. (1977), D.Č. (1974), N.M. (1983), N.A. (1977) i šumski tehničar LJ. G. (1974).

Osumnjičeni se terete da su tokom ove godine iz državne šume kojom gazduje preduzeće ''Šume Goč“, u više navrata, jednom preduzeću iz Kraljeva prodali četinarske stubove za bandere i druge vrste drvnih sortimenata za 1.870.000 dinara.

Kako se sumnja, prodaju nisu evidentirali u preduzeću „Šume Goč“, ili su je evidentirali u manjem iznosu od stvarnog, a novac od prodaje su u celosti ili delimično zadržavali su za sebe.

U Smederevu uhapsili su odgovorno lice privrednog društva ''Novi Silos – Silos'' DOO iz Kovina B.P. (1963), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Postoje osnovi sumnje da je B.P. od jula 2015. do jula 2016. godine više od tone merkantilne pšenice, mimo Ugovora o skladištenju zaključenog sa vojnomustanovom Dedinje, isporučio jednom novosadskom privrednom društvu.

Na taj način osumnjičeni je oštetio vojnu ustanovu ''Dedinje'' za 21.117.225 dinara.

U Pančevu uhapsili su J. V. (1963), radnicu u banci „Inteza“ AD Beograd - ekspozitura Pančevo, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo pronevera.

Osumnjičeni je, kako se sumnja, u toku 2016. i 2017. godine neovlašćeno podigla devizna novčana sredstva sa tekućih računa više klijenata, u ukupnom iznosu od 90.502 evra i 1.000 švajcarskih franaka, u dinarskoj protivvrednosti od 10.728.222 dinara. Novac je zadržala za sebe, a pričinila štetu banci „Inteza“ AD Beograd.

U Pirotu uhapsili su M. Đ. (1947), odgovorno lice agencije ''Mara“, dok je krivična prijava u redovnom postupku podneta protiv radnika matične evidencije u Fondu PIO u Pirotu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršenjem krivičnog dela zloupotreba službenog položaja pomaganjem oštetili Fond PIO za više od devet miliona dinara.

Oni su, kako se sumnja, u periodu od 1. avgusta 2008. do 14. novembra 2013. godine, sačinjavali i overavali obrasce o ostvarenom stažu za devet osoba, a potom te obrasce, bez uplaćenih doprinosa, verifikovali u Fondu PIO. Na osnovu toga je ovim osobama upisan radni staž.

Na ovaj način Fond PIO je oštećen za 9.430,610 dinara, za koliko je pribavljena imovinska korist ovim osobama.

U Prokuplju uhapsili su B. S. (1967), zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela prevara u osiguranju i falsifikovanje isprave .

B.S. se tereti da je podizao deviznu penziju svoje majke posle njene smrti u ukupnom iznosu oko 36.000 evra, za koliko je i oštetio Nemački penzioni fond..

Podignuto je i 12 krivičnih prijava, protiv lica u Beogradu, Kraljevu, Kovačici, Boru, Valjevu i Prijepolju.

(Espreso.co.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.