BEOGRADSKI LOGOPED ZLOSTAVLJAO AUTISTIČNOG DEČAKA! Da li je kazna koju je dobio adekvatna?!
Foto: Pixabay

slučaj koji je šokirao!

BEOGRADSKI LOGOPED ZLOSTAVLJAO AUTISTIČNOG DEČAKA! Da li je kazna koju je dobio adekvatna?!

Sud je utvrdio da je logoped, 2. novembra 2015, prilikom stručne terapije sa dečakom, u svom "Kabinetu za glas, govor i sluh", u Ulici Maksima Gorkog u Beogradu, dete prvo energično lupio po ruci.

Objavljeno:

Logoped dr Ranko Vuković, koji je, kako je sud utvrdio, zlostavljao petogodišnjeg autističnog dečaka iz Beograda prilikom redovnog tretmana, pravosnažno je osuđen na šest meseci zatvora, tri godine uslovno, uz jednogodišnju zabranu obavljanja delatnosti.

Viši sud u Beogradu, odbivši Vukovićevu žalbu, potvrdio je 4. oktobra presudu Prvog osnovnog suda, kojom je logoped oglašen krivim zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje. Presuda je postala izvršna, a Vukoviću su kao mogućnosti ostali vanredni pravni lekovi - eventualno obraćanje Vrhovnom i Ustavnom sudu.

Sud je utvrdio da je logoped, 2. novembra 2015, prilikom stručne terapije sa dečakom, u svom "Kabinetu za glas, govor i sluh", u Ulici Maksima Gorkog u Beogradu, dete prvo energično lupio po ruci. Zatim ga je, pošto dečak nije sarađivao, već je počeo uplašeno da cvili i skuplja se u stolici, stavljajući ruke u usta, povukao za zulufe. Logoped ga je snažno povukao da bi ga ispravio i nastavio da mu govori da je nenormalan i da ne može da radi sa detetom koje roditelji nisu vaspitali. Na kraju ga je izbacio iz ordinacije.

Prema tvrdnjama roditelja, dečak je danima bio uznemiren, loše je spavao, odbijao je hranu. Stručnjaci Klinike za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" su utvrdili da je vidno uznemiren, da ima otoke i crvenilo na licu, oko ušiju i na prstima. Stručnjaci Instituta za mentalno zdravlje konstatovali su pak da su neadekvatni tretmani, koji nisu pratili njegove mogućnosti, pospešili uznemirenost, razdražljivost i otpor.

Vuković, inače, sprovodi logopedske terapije nad decom sa autizmom i decom ometenom u razvoju. Kako tvrde roditelji dečaka, logoped je odmah posle prvostepene presude promenio ime ordinacije u "Samoglasnici", u kojoj sada, prema pravosnažnoj odluci, ne bi smeo da radi u narednih godinu dana. Roditelji se brinu šta će se desiti posle isteka jednogodišnje zabrane - da li će se ovakav slučaj ponoviti.

- Pitamo se i da li je normalno da logopedi nemaju licence za rad i pružaju medicinske usluge na potpuno neregulisan način. Ne razumemo ni zašto država u okviru zdravstvenog sistema ne obezbeđuje neophodne logopedske tretmane, već se sve odvija u okviru privatne prakse, a logopedi termine od 45 minuta naplaćuju i do 20 evra. Za uspešne rezultate potrebne su bar tri terapije nedeljno, a deci sa posebnim potrebama svakodnevne - kažu roditelji.

Zastupnik roditelja Aleksandar Popović ističe da je zaprećena sankcija mala, pa bi zakonodavac trebalo o tome da razmisli:

- Maksimalna kazna je godinu dana zatvora. Trebalo bi to pooštriti kada je delo učinjeno nad maloletnicima i osobama sa posebnim potrebama, koja ne mogu da se brane, a ponekad ni da se požale na to što im se desilo.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.