OVO JE HRVATSKI DOKUMENT KOJIM JE ARKAN PUŠTEN NA SLOBODU 1991. GODINE: Parče papira koje promenilo tok rata!
Foto: Pforimedia/Printscreen/Express.hr

NEVEROVATNO!

OVO JE HRVATSKI DOKUMENT KOJIM JE ARKAN PUŠTEN NA SLOBODU 1991. GODINE: Parče papira koje promenilo tok rata!

Jedan komad papira formata A4, s tek nekoliko rečenica, doslovno je promenio tok rata

Objavljeno:

Željko Ražnatović Arkan mrtav je gotovo dve decenije, ali njegov lik, a još više delo, ostali su zapamćeni zbog njegove uloge u ratovima i krvavom raspadu bivše Jugoslavije.

Njegova Srpska dobrovoljačka garda, "Arkanovci", učestvovala je u sukobima u Bosni i Hercegovini, ali u Hrvatskoj. Hrvatski mediji još pišu o tome kako je Arkan ležao u njihovom zatvoru Remetincu zbog pripreme učestvovanja u oružanoj pobuni protiv Republike Hrvatske. Naime, Ražnatovića je u Dvoru na Uni uhapsio Milan Šerbula koji je za Express opisao hapšenje tog sudbonosnog 28. novembra.

Arkan u popravnom domu dobio nadimak za koji NIKO NIJE ZNAO! Ko bi rekao da su ga ovako zvali?

foto: Profimedia

"Krenuo sam za njim i pratio ga na pristojnoj udaljenosti. Radio vezom sam pozvao još dve patrole da prate mene. Ja sam mu svojim vozilom prišao tako da sam mu zatvorio put. Vrata terenca su se otvorila. Izašao je muškarac u maskirnoj odori, za koga ću posle saznati da je Arkan." Dok su vrata bila otvorena, kabinsko svetlo je gorelo, a kako je jakna bila raskopčana, Šerbula je uočio da muškarac ispod svakog pazuha ima po jedan pištolj. Čuo je da je neko viknuo: “Pali!” Posle je saznao da je to doviknuo muškarac kojeg su zvali “Crkvenjak”. Verojatno je mislio da Arkan puca na Milana. S mesta gde je Arkan stajao mogao je videti da ga je zagradio policijski automobil i da je Milan Šerbula, iako je bio u civilu, policajac. Mogao je videti da su se iza njega zaustavila još dva policijska auta. Procenio je da nema šansi pa nije ni pokušavao dotaknuti svoj pištolj, nego je mirno spojio ruke i pružio ih prema Šerbuli, u položaj kad se kriminalac predaje policajcu.

Milan Šerbula mu nije mogao staviti svoje lisice na ruke jer je držao pištolj, ali lisice na ruke mu je stavio kriminalistički tehničar Zec. Policajac je odahnuo kad je čuo da su lisice škljocnule.

Tada je znao da je gotovo. Koliko se seća, u terencu je bilo mnogo oružja, automatskih pušaka, bombi, čak i jedan ruski mitraljez. U njemu su bila četiri mladića. Jedan od njih je rekao da je stopirao i da su ga povezli. Tada su uhapšeni i Dušan Bandić (1928, rodom iz Gračaca, nastanjen u Beogradu), Zoran Stevanović (1961, iz Beograda), i Dušan Carić (1952, iz Dvora na Uni). Priveli su ih u stanicu Dvor. Proradili su telefoni. Prema pisanju malo poznatog portala Anti.media, Arkan i kolege prebačeni su u Zagreb gde je podignuta optužnica protiv Bandića, kao prvooptuženog, Carića i Stevanovića da su "pripremali učestvovanje u oružanoj pobuni koja je usmerena na ugrožavanje ustavom utvrđenog državnog i društvenog ustrojstva i sigurnosti Republike Hrvatske".

foto: Printskrin / Youtube / Radovan Džeko

Ražnatović se branio, po savetu advokata, ćutanjem. Zatim je izjavio da je proces „nelegalan, nelegitiman i neregularan“. Tada je i pročitana njegova izjava iz istrage: na put u Knin krenuo je iz avanturističkih razloga jer se upravo "sporečkao" sa suprugom zbog njenog puta u Rim; oružje je poneo jer je bio izložen ozbiljnim pretnjama zbog rada na neutralizovanju uticaja Vojislava Šešelja i Vuka Draškovića na "Zvezdine" navijače; nije znao da su bombe prave; rekao je, međutim, i da se Bandić dogovarao sa Carićem da mu pokaže mesta u Dvoru pogodna za postavljanje barikada.

Arkan je na kraju priče izašao iz zatvora, na intervenciju visokih struktu i nastavio je svoj pohod.

Ovo je zvanični dokument iz Hrvatske kojim je Željko Ražnatović pušten na slobodu, od 14. juna 1991. godine.

foto: Prinstcreen

(Espreso.co.rs / Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.