NAJBOLJEM PRIJATELJU SALETA MUTAVOG DRUGI PUT UBLAŽENO KRIVIČNO DELO: Ali to nije sve, evo kako režim ČUVA SVOJE KRIMINALCE!
Foto: Printscreen/Youtube/Insajder Video, Zorana Jevtić

pomagač, a ne izvršilac

NAJBOLJEM PRIJATELJU SALETA MUTAVOG DRUGI PUT UBLAŽENO KRIVIČNO DELO: Ali to nije sve, evo kako režim ČUVA SVOJE KRIMINALCE!

Ovo nije prvi put da tužilaštvo menja krivično delo za koje je Belivuk bio optužen, piše Krik

Objavljeno: 09:43h

Iako je Veljko Belivuk, vođa navijača Partizana i jedan od najbližih saradnika osuđivanog narko-dilera Aleksandra Stankovića – Saleta Mutavog, bio uhapšen pod sumnjom da je izvršio ubistvo, prošle nedelje je optužen da je pomogao u ubistvu. Ovo nije prvi put da je Belivuk bio optužen za teže krivično delo koje je zatim promenjeno u blaže, a dogodilo se i da je jedan postupak protiv njega obustavljen, otkriva KRIK.

Belivuk je početkom februara uhapšen zbog sumnje da je ubio Vlastimira Miloševića u centru Beograda na tramvajskim šinama. Policija ga je tada označila kao direktnog izvršioca ubistva, odnosno sumnjičila ga da je upucao Miloševića.

foto: Zorana Jevtić

Šest meseci kasnije, međutim, tužilaštvo ga je optužilo za blaže krivično delo tvrdeći da je bio pomagač, a da ne izvršilac ubistva.

Do promene krivičnog dela došlo je tokom istrage, navodi se u saopštenju Višeg tužilaštva u Beogradu. Tužilaštvo, međutim, nije objasnilo javnosti zbog čega je do ono izmenjeno. Optužnica je prošle nedelje poslata Višem sudu u Beogradu na potvrđivanje.

Ovo nije prvi put da tužilaštvo menja krivično delo za koje je Belivuk bio optužen.

Slično se dogodilo i kada mu se sudilo pošto je u oktobru 2007. napao dvojicu mladića ispred splava „BlayWatch“ gde je radio kao šef obezbeđenja. Godinu dana nakon ovog događaja Belivuk je bio optužen za teško ubistvo u pokušaju, ali je nakon sedam godina optužnica izmenjena – umesto pokušaja ubistva, Belivuku se na teret stavljalo nanošenje teških telesnih povreda. Tek je prošle godine pravosnažno osuđen na svega pet meseci i 15 dana zatvora.

foto: Printscreen/Youtube/Oz Karaduman

Belivuk iza sebe ima još jednu pravosnažnu presudu – zbog prebijanja članova obezbeđenja direktora kluba Partizan Miloša Vazure.

foto: Saša Pavlić Koky

Nakon što je sa tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivice, osuđen je na godinu dana kućnog zatvora. Nije jasno da li je kaznu i odslužio s obzirom da je u vreme ubistva Miloševića trebalo da bude u kućnom pritvoru.

Protiv Belivuka bila je podneta krivična prijava zbog sumnje da je bio umešan u demoliranje kafića Aleksandra Vavića, jednog od vođa Partizanove navijačke grupe „Alkatraz“. Tužilaštvo je, međutim, odbacilo krivičnu prijavu.

Belivuk je jedan od najbližih saradnika ubijenog kriminalca i vođe navijačke grupe „Janjičari“ Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi.

foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/INSAJDER VIDEO

Ova grupa imala je jake veze u policiji, a jedan od članova ekipe, Borko Aranitović, obezbeđivao je zakletvu predsednika Aleksandra Vučića, kako je KRIK nedavno otkrio.

Stanković, iako je bio osuđen da je rukovodio prodajom droge, nikada nije odležao kaznu. Viši sud mu je čak 12 puta odložio odlazak u zatvor zbog navodnih zdravstvenih tegoba, otkrio je KRIK. On se istovremeno pojavljivao na utakmicama i učestvovao u tučama.

Nakon Stankovićevog ubistva u oktobru prošle godine, Belivuk je preuzeo vođstvo nad huliganskom grupom. „Janjičari“ su postali vodeća ekipa na južnoj tribini stadiona Partizan tokom 2013, kada su vođe „Alkatraza“ bili uglavnom u bekstvu ili pohapšeni.

Veze u policiji

Stanković, Belivuk, ali i drugi članovi njihovog klana, bili su u vezi sa pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem Vučkom.

Nedugo posle Stankovićevog ubistva, u javnosti su se pojavile fotografije sa fudbalskih tribina koje ga prikazuju u Vučkovićevom društvu. Na jednoj je i Belivuk kako zagrljen sa njima dvojicom navija.

Imena njih trojice spominju se i u krivičnoj prijavi koju je Vojni sindikat podneo protiv dvojice starešina u kasarni u Pančevu zbog sumnje da su Vučkoviću, Stankoviću i Belivuku omogućili da van radnog vremena koriste strelište, naoružanje i municiju Vojske Srbije kako bi uvežbavali gađanje.

KRIK je objavio i fotografiju Vučkovića u društvu Borka Aranitovića, člana Stankovićeve grupe koji je radio kao obezbeđenje klubova „Fristajler“ i „Tilt“.

Njih dvojica sede zagrljeni, a na košuljama imaju bele ukrase, karakteristične za svadbe. Aranitović je bio angažovan i da obezbeđuje polaganje zakletve predsednika Aleksandra Vučića, a tokom događaja je učestvovao u maltretiranju građana i novinara na skupu.

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da ne vidi kao problem to što se pripadnik policije druži sa huliganima i kriminalcima. Rekao je da „nije protivzakonito navijati“.

foto: Dragana Udovičić

Protiv Vučkovića Sektor unutrašnje kontrole MUP-a nije vodio istragu, kako je rečeno KRIK-u.

(Espreso.co.rs / KRIK.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.