GURNUO MU JE PIŠTOLJ U USTA: "PEVAJ MAMICU TI" Niko nije smeo da GA POGLEDA, oženio udovicu Ljube Zemunca, a sin...
Zlatko Bagarić, Foto: Youtube printscreen

DEVEDESETE

GURNUO MU JE PIŠTOLJ U USTA: "PEVAJ MAMICU TI" Niko nije smeo da GA POGLEDA, oženio udovicu Ljube Zemunca, a sin...

Pripadao je generaciji jugoslavenskih kriminalaca koja je početkom 80-ih činila relativno homogenu populaciju prijatelja i znanaca šarolikog nacionalnog sastava u dobi između 25 i 30 godina

Objavljeno: 10:28h

Zlatko Bagarić, sin hrvatskog azilanta, bio je čuveni kriminalac krajem prošlog veka, ali do vrha te jugoslovenske kriminalne piramide nije mogao u vreme Ljubomira Magaša, poznatijeg kao Ljuba Zemunac.

Zlatko Bagarić je tema odlomka iz knjige "Zagrebačka mafija" najpoznatije hrvatske novinarke Jasne Babić koji je svojevremeno objavio hrvatski portal "Express".

Bagarić je iz Jugoslavije pobegao posle silovanja. Pripadao je generaciji jugoslavenskih kriminalaca koja je početkom 80-ih činila relativno homogenu populaciju prijatelja i znanaca šarolikog nacionalnog sastava u dobi između 25 i 30 godina. Priznati status elite Bagarićeva gangsterskog naraštaja izvojevali su Srbi i Crnogorci razbacani po najbogatijim evropskim državama.

Ljuba Zemunac
Ljuba Zemunacfoto: Facebook printscreen/Puls asfalta

Prvo ubistvo - kao akt vrhunskog samodokazivanja u kriminalnom svetu - Bagarić je počinio tek u Hrvatskoj 1990., uz minimalni rizik od pravosudnih sankcija, jer je u košmarnoj državi na rubu rata ljudski život bio bagatelno jeftin. Izveden u slepom besu, Bagarićev revolveraški debi postao je relevantan događaj samo zbog jednog razloga: u Hrvatskoj je najavio "državotvornu" emigrantsku diktaturu u prvoj polovici 90-ih. Prvo u proustaški HOP, a onda u kriminal. Ipak, tradicija bivše jugoslavenske kriminalne scene nije prekinuta njenim raspadom na područja zaraćenih nacija. Kao područje u kojem je Bagarić konačno doživeo svoju punu gangsterska afirmaciju, Hrvatska je postala pozornica vrlo sličnog procesa koji se nešto ranije, i u mnogo drastičnijem obliku, odvijao u Srbiji: i međusobno istrebljivanje dveju "otadžbinskih" linija kriminalaca, i njihovo povezivanje s raznim frakcijama vladajuće garniture.

Zlatko Bagarić rođen je 1956. u selu Kešinci nedaleko od Đakova kao jedno od troje dece Petra i Smilje Bagarić. Početkom 70-ih Petar Bagarić je napustio Jugoslaviju i aktivirao se u Hrvatskom oslobodilačkom pokretu, jednoj od mnogih političkih grupa hrvatskih nacionalista koje su delovale u Nemačkoj. Petar Bagarić ostavio je ženu i decu u Đakovu, a s nekom Nemicom sklopio i novi brak. Njegov sin je sve do svoje 20. godine bio nastanjen u Jugoslaviji.

Zlatko Bagarić
Zlatko Bagarićfoto: Youtube printscreen

Pre nego što se ostatak porodice takođe preselio u Nemačku, Zlatko Bagarić u Valpovu je završio gimnaziju, a u Bihaću odslužio vojni rok. Došavši u Nemačku mladi Bagarić nekoliko je prvih godina živeo u Majncu, gde je njegova majka otvorila restoran s "narodnjačkim" bendom. Njegov stil života i socijalne veze bitno su odredile besane noći po kockarnicama Frankfurta i Visbadena čija se stalna klijentela sastojala od sumnjivih bogataša na rubu bankrota ili zatvora, profesionalnih i patoloških kockara, lihvara, uterivača dugova, nasilnika i propalih sportskih šampiona.

Bratstvo hrvatskih i srpskih mafijaša

Koristeći se poznanstvima, u kratkim intervalima između svojih kockarskih bdenja, pojavljivao se kao organizator ilegalnih kladionica na značajnijim bokserskim takmičenjima i turnirima, ne samo radi izvora novca, nego i radi ulaska u svet koji se ponekad dodirivao sa slavnima i bogatima. Kao simbol prestiža, u nemačko-hrvatskom podzemlju godinama se isticalo Bagarićevo dugogodišnje prijateljstvo s Ebijem Tustom, jednim od poznatijih bokserskih menadžera. Zlatko Bagarić s Ljubom Magašem Zemuncem prvi se put sreo početkom 80-ih, u sudaru hrvatske i srpske bande oko reketaške "zaštite" jednog gastarbajterskog restorana u Frankfurtu. O tome postoje dve različite priče.

Kako tvrdi ulepšana legenda, sukob je završio "hepi endom", u kojemu su jedan drugome priznali ravnopravnost; iskra simpatije razvila se u trajno prijateljstvo i kumstvo, u kojem je postignuta čak i potpuna politička saglasnost. Realističnija verzija tog fatalnog susreta u nešto drugačijem svetlu prikazuje motive Bagarićevih skladnih odnosa s Ljubom Zemuncem: da se Bagarić, priznavši Magaševu nadmoć, uklopio u njegovu jugomafiju, kao rubni kriminalac s vrlo ograničenim pravima delovanja. Bagarićev inferiorni odnos potvrđuju i poznate činjenice o njegovim kasnijim ratovima. U pamćenju hroničara emigrantskih zbivanja u Nemačkoj nije ostao zabeležen ni jedan Bagarićev okršaj sa Srbima.

Ljuba Zemunac
Ljuba Zemunacfoto: Facebook / Legende devedesetih

Lojalnost Ljubi Magašu Zemuncu dokazivaće će do svog poslednjeg dana. Palio je sveće na pragu pokrajinskog suda u Frankfurtu gde je revolveraškim mecima, skončao vođa jugoslovenskog podzemlja. Oženio se Magaševom nevenčanom suprugom Martinom, Nemicom. U čast svog bračnog prethodnika i mafijaškog uzora prvorođenom sinu dao je ime Ljubo.

Godine 1996. putovao je u Beograd da se na desetogodišnjicu smrti pokloni nadgrobnoj skulpturi kojom je pokojnik repliciran u kamenu, u veličini u pozi polugolog boksera u ringu. Po svemu sudeći, prisvajanje magaševskih relikvija bio je prvi čin kojim je Bagarić pokušao dokazati da je dostojan njegovog vrhovnog ranga. Zlatko Bagarić pojavio se u Hrvatskoj sa svojim stalnim pratiocima Miljenkom Žajom Krojfom i Zoranom Ivicom Petrovićem u jesen 1990. predstavljajući se, pre svega, kao ustaša koji je zbog svojih političkih uverenja dobar deo života proveo u nemačkom progonstvu.

Bagarić je tih godina sve je teže podnosio i najmanje količine alkohola; agresijom je reagovao na svaku primedbu, raspoloženje mu je nepredvidivo osciliralo od euforije do mračne depresije. U jednom trenutku bio je odlučan da promeni životne navike, pa bi noći provodio gledajući stare filmove na hotelskom videorekorderu. Već sutradan, poražen starim strastima, vraćao se barbutu, Ukrajinkama i "pevaljkama", tvrdeći kako nema te žene koja je dostojna njegova sveta. Ubijen je u tom ludilu zaljubljenog muškarca na pragu sredovečnosti i opasno uzdrmanog ega. Zbilo se to 15. jula 1998. oko pet sati ujutro, nakon što je obilno konzumirao belo vino u restoranu HDZ tajkuna Josipa Gucića, na proslavi kompanije, čiji je Gucić bio zastupnik za Hrvatsku. Da li zbog alkohola ili već trajne paranoje, u restoranu ga je vidljivo uznemirila pesma "Jedan dan života" koju je pevačica otpevala verovatno kao deo klasičnog repertoara namenjenog toj vrsti publike.

"Zašto tu pesmu izvode gde god se pojavim", sumnjičavo je ispitivao prisutne. Kada se restoran zatvorio, pripiti Bagarić navalio je da se barem deo društva preseli u neku krčmu s narodnjacima. Svi lokali s tzv. živom muzikom bili su već zatvoreni, osim restorana NK Dubrava, inače pod zaštitom Veke Sliška, u kojem se pak Bagarić nikada nije smatrao poželjnim. I tu je program bio blizu fajronta, pa je jedan od Gucića nazvao telefonom i najavio dolazak nove runde gostiju spremnih da potroše znatnu količinu novca. Bagarića nije spomenuo. Bagarić je ušao u krčmu u pratnji Gucićeva sina Ante, njegovog brata Zvonka, Miljenka Žaje Krojfa i Nikice Jelavića, s kojim je poslednjih meseci intenzivnije komunicirao, spojen prvim zajedničkim finansijskim aranžmanima. Za jednim stolom sedili su vlasnici, braća Zoran, Lazar i Vinko Rodić, vidljivo šokirani time što se "kralj kocke" usudio prekoračiti nevidljivu granicu teritorija koji je u tom trenutku, po nepisanoj podeli podzemlja, pripadao "kralju poker automata". Dočekali su ga ledenom, odbojnom tišinom. Bojeći se, navodno, incidenta, obavestili su goste da će im ispuniti samo nekoliko muzičkih želja jer je ansambl već odavno odradio. Bagarić se tome žestoko usprotivio. Počela je gužva.

Jugoslavija
Jugoslavijafoto: daniel0 daniel0 / Panthermedia / Profimedia

"Bagarić je s Antom Gucićem počeo da baca čaše sa stola na pod. Svakog je trenutka postajao sve nasrtljiviji. Plesao je oko mene podižući majicu i pokazujući pištolj. Onda je rukom krenuo ispod moje bluze, govoreći da mu sednem u krilo", reći će pevačica Alma Kahrić u policijskoj istrazi.

Kada je na nekoliko minuta nestao u WC-u, izmrcvareni muzičari ulovili su zgodu da se evakuišu iz NK Dubrava.

"Potpuno je poludeo, niko ga od prijatelja takvog nikada nije video", seća će se posle osoba iz njegove pratnje, opisujući trenutak kada je Bagarić ugledao praznu binu.

"Onda ćeš ti pevati", zaurlao je, ciljajući pištoljem u Lazara Rodića.

Između udaraca pištoljskom cevi, Bagarić je Rodića prisilio da prvo peva, zatim skakuće plesnim koracima, da sedne, opet ustane, legne... Prema kasnijim, neproverenim pričama, policijsku patrolu koja je u lokal stigla oko pet sati ujutro poslao je Sliško od kojeg je četvrti brat Roko Rodić mobilnim zatražio pomoć. Čim je ugledao policijsku uniformu, Bagarić je, iznenada trezan, priseban i pitom kao janje, sam predao pištolj koji je neznatno pre gurao u Rodićeva usta.

Ubijen je s leđa, drugim pištoljem koji je skrivao u torbici za pojasom i koji mu je odatle bio ispao, navodno, dok je pod policijskom pratnjom već koračao po blatnjavom puteljku prema policijskom kombiju. Kako će pisati u obdukcijskom nalazu, taj Bagarićev pištolj dograbio je jedan od braće Rodić i "kralja kocke" ubio ispalivši mu dva metka u glavu. Drugi je odnekud izvukao "agram" i u Bagarićevo već nepomično telo još ispalio ceo šaržer. Godine 2003. suđenje Bagarićevim ubicama okončano je neobično blagim kaznama. Svi osim jednog Rodića proglašeni su nevinima.

Bonus video:

02:42

KRAJ ŠKALJARSKOG KLANA? Radulović: Ubistvom Vukotića oni su obezglavljeni! Kriminal jenjava ili dobija NOVO RUHO?!

(Espreso/Kurir/Express/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.