KO JE OTAC UROŠA BLAŽIĆA? Evo zašto je bitan u celom slučaju masakra i kako ga je sin opisao!
Radiša Blažić, Foto: Nenad Kostić

otac uroša blažića

KO JE OTAC UROŠA BLAŽIĆA? Evo zašto je bitan u celom slučaju masakra i kako ga je sin opisao!

Roditelji žrtava masakra u Mladenovcu nasrnuli su na masovnog ubicu Uroša Blažića čim je uveden u sudnicu

Objavljeno:

Radiši Blažiću, ocu Uroša Blažića, masovnog ubice koji je 4. maja prošle godine ubio 9, a teško ranio 12 osoba takođe se sudi zbog nezapamćenog masakra. On se tereti da je kuću punu oružja dao ubici na korišćenje i omogućio mu time da dođe do puške kojom je izvršio stravični zločin. Otac ubice više puta je pominjan u optužnici, a osoba iz čijih usta je najviše puta izgovoreno njegovo ime jeste Uroš Blažić, koji je pokušao da opravda zločin time što nije dobio stan od Vojske u kojoj je Radiša radio godinama.

Masovni ubica Uroš Blažić, na osnovu zaključka nadležnih koji su radili njegovo veštačenje nakon masakra jeste prepotentan i narisiodan čovek koji je stvorio samoobanjujuću sliku o sebi, ali i o svojoj porodici, pre svega oca Radiše. Kada nije ostvario zacrtane ciljeve počeo je da krivi druge za to.

- Krivio je okolinu u kojoj je živeo, ali čitavo društvo koje je smatrao odgovornim za navodno bespravno iseljenje njegovog oca i porodice iz stana u kojem su živeli iako je njegov otac, kako je tvrdio na saslušanju: "čovek koji je prilio krv za ovu državu i koji je uništio mentalno i fizičko zdravlje, a postao je vojni beskućnik" - kaže izvor "Blica".

Prema rečima našeg sagovornika, Blažić je zbog svojih frustracija isplanirao da se osveti i zaplaši meštane. Iz svoje bolesne osvete on je 4. maja ubio 9 osoba i ranio jo 12.

Hapšenje Uroša Blažića
Hapšenje Uroša Blažićafoto: EPA ANDREJ CUKIC

Uroš Blažić nakon masakra pričao o ocu

O tome da je otac Uroša Blažića imao veliku ulogu u motivu ubice da izvrši stravični masakr govorio je i taksista kojeg je ubica oteo odmah nakon zločina.

- Ubica je bio veoma uznemiren, delovalo je unezvereno i rekao je: "Pobio sam sada 20 ljudi i to zašto što su maltretirali mog oca". Taksista je rekao da je pomahnitali Uroš Blažić pominjao i neki oduzet stan u Beogradu, kao i da su oni žrtve. Rekao je i da je automatsku pušku kojom je ubio ljude bacio i da je policija nikada neće naći, dok mu je pištolj ispao u autu koji je bio ukrao da bi pobegao do Malog Požarevca. Potom je usledila njegova konstatacija: "Ili će me policija ubiti ili ću se sam razneti bombom!" - rekao je u istrazi taksista, i dodao da je odlučio da radi sve što mu Blažić kaže kako ne bi aktivirao bombu u autu i ubio ih sve troje.

Šta se stavlja na teret ocu Uroša Blažića

Radiši Blažiću stavlja se na teret da je izvršio krivična dela - nedozvoljena proizvodnja, držanjje, nošenje i stavljanje u promet oružja i ekspolizivnih materija u sticaju sa krivičnim delom - teško delo protiv opšte sigurnosti.

Istragom je utvrđeno da je okrivljeni Radiša Blažić u kući u kojoj je živeo, neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija i da to jedan pištolj, jedan revolver, 241 komada metaka različitog kalibra, crni barut u količini od ukupno 854.38 grama, kao i različite delove za oružje.

Pored ovog, istom se stavlja na teret da je neovlašćeno nabavio veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih sredstava, između ostalog i automatsku pušku sa mahanički uklonjenim fabričkim brojem proizvođača "Zastava", model M70 AB2, pištolj marke "Tokarev TT-33", kao i municiju za navedeno vatreno oružje, jednu ručnu bombu M52, jednu ručnu bombu M75 i jednu kumulativnu ručnu bombu M79, a potom je istu nakon kupovine kuće koja se nalazi u Šepšinu, tamo preneo i držao neobezbeđene na tavanu kuće, omugućivši tako svom sinu okrivljenom Urošu, kome je navedenu kuću dao na korišćenje, da dođe u posed ovog naoružanja i da ga koristi vežbajući pucanje iz označene automatske puške i pištolja u podrumu kuće i džak peska, a koju automatsku pušku, pištolj i municiju je potom koristio 4. maja tokom masakra.

Sramna odbrana Radiše Blažića

Radiša Blažić je, kao i njegov sin, izneo svoju odbranu pred Višim javnim tužilaštvom. Dok je Uroš priznao da je izvršio delo za koje se tereti, njegov otac sve negira i tvrdi da ne zna odakle arsenal oružja u kućama koje su u njegovom vlasništvu, a u kojima su živeli Uroš i on.

- Živim sa porodicom u Donjoj Duboni. Po zanimanju sam vojno lice. Imam čin od 2008. godine, kao pukovnik u Ministarstvu odbrane, kao načelnik vojnog arhiva u Beogradu. Što se tiče krivičnog dela koje mi je predočeno krivičnom prijavom i stavljeno na teret, a u pitanju je krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, mogu da izjavim da je 5. maja u mojoj porodičnoj kući u Donjoj Duboni izvršen pretres od strane policijskih službenika i da je pronađena određena količina oružja. O tome je sačinjen i izdat zapisnik o pretresanju stana i drugih prostorija koji je potpisao moj sin. Nisam siguran gde sam ja tada bio i zašto ja nisam potpisao zapisnik. Nakon što mi je pročitano šta je sve oduzeto i gde, mogu da izjavim, što se tiče vazdušne puške koja je pronađena u pomoćnom objektu na polici, da je to puška mog dede. U pitanju je stara puška koja je dugo stajala tu. Mislim da se vazdušna puška ne prijavljuje. Što se tiče municije koja je kod mene pronađena, a takođe i jednog usnika cevi za automatsku pušku, ne znam šta će to kod mene - rekao je Blažić u tužilaštvu.

1 / 6 Foto: Nenad Kostić

"Pištolji nisu moji, već od mojih sinova!"

On je ispričao da u kući u Donjoj Duboni godinama živi sa porodicom i da su on i supruga koristili spavaću sobu u suterenu, dok na spratu postoje četiri sobe - u jednoj je povremeno spavao Uroš, u jednoj Radišin otac, a u jednoj stariji sin sa suprugom i detetom, dok četvrtu sobu nisu koristili.

- Ja ne znam u kojoj sobi je pronađeno navedeno oružje. Kao što sam rekao, nisam ni znao da to oružje postoji. Što se tiče pretresa koji je obavljen 9. maja u kući u kojoj živim, tom prilikom je policija u mojoj kući pronašla neko oružje. Potpisao sam zapisnik. Znam da je tada kod mene policija pronašla i oduzela lovačku pušku za koju moram da kažem da imam dozvolu, kao i za malokalibarsku pušku i "karabin". Sve dozvole za držanje oružja pokazao sam policiji. Što se tiče pištolja, oni nisu moji, već pištolji mojih sinova. Ja sam policijskim službenicima pokazao i njihove dozvole za te pištolje. Kada je u pitanju optički nišan, mislim da je on od vazdušne puške - dodao je.

Uroš Blažić izveden iz sudnice odmah

Podsetimo, roditelji žrtava masakra u Mladenovcu nasrnuli su na masovnog ubicu Uroša Blažića čim je uveden u sudnicu nakon čega je ubica Uroš Blažić momentalno izveden iz sudnice.

Majka brata i sestre jedne od prvih žrtava masakra Uroša Blažića opisala je šta se dešavalo u sudnici kada su uveli ubicu.

Nakon što su ga roditelji napali, Blažić je sekund kasnije izveden iz sudnice. On i sudski stražari su trčali dalje od sudnice.

Na nogama i rukama Uroš Blažić je imao lisice.

Bonus video:

01:56

OSTAĆE NERAZJAŠNJENO ŠTO JE PORODICA UROŠA BLAŽIĆA IMALA TOLIKO ORUŽJA Advokatica nema dilemu: Ovako će teći postupak!

(Espreso/ Blic/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.