ZAPOSLILA SE KAO ARHITEKTA NA PROJEKTU RESTAURACIJE, PA UKRALA VREDNE PREDMETE: Srpkinja opljačkala DVORAC NA MALTI
Malta, Foto: Profimedia

razotkrivena

ZAPOSLILA SE KAO ARHITEKTA NA PROJEKTU RESTAURACIJE, PA UKRALA VREDNE PREDMETE: Srpkinja opljačkala DVORAC NA MALTI

Arhitekta iz Srbije, kako prenose mediji na Malti, bila je menadžer projekta resturacije dvorca iz kojeg je ukrala vredne predmete

Objavljeno:

Ljubica Živković (52) iz Srbije, arhitekta koja je bila uključena u restauraciju Grand Master's Palace optužena je za krađu tri antikna vaze i sat iz istorijske zgrade Valete.

Ona je negirala tešku krađu, nezakonito posedovanje kulturnih artefakata stečenih na ilegalan način i kršenje uslovne kazne zbog sličnih prekršaja.

Arhitekta iz Srbije, kako prenose mediji na Malti, bila je menadžer projekta. Ona se pridružila u poslednjih šest meseci projekta, baveći se poslednjim građevinskim radovima.

Malta
Maltafoto: Profimedia

Srpkinja imala pristup celoj palati

Zbog njenog posla, Ljubica je imala pristup celom dvorcu, koji je ponovo otvoren za posetioce u januaru nakon godina obimne restauracije.

Sudu je rečeno da predmeti za koje se tvrdi da ih je ukrala nisu pronađeni. Njihova krađa je prijavljena 5. aprila.

Sud je čuo da optužena, koja je opisana kao arhitekta u sudskim dokumentima, ima problem sa zloupotrebom supstanci i da je bila na uslovnoj kazni zbog sličnih prekršaja.

Policija / Ilustracija
Policija / Ilustracijafoto: Profimedia, Ilustracija

Kaucija je odbijena nakon prigovora tužilaštva, koje je ukazivalo na krivični dosije optužene i činjenicu da civili, među kojima su i njeni saradnici, tek treba da svedoče.

Ona nije arhitekta

Portparol Kamra tal Peritija rekao je da Živkovićeva nije imala nalog za obavljanje delatnosti kao arhitekta ili građevinski inženjer i da po zakonu nije ovlašćena da se naziva arhitektom.

Sve tri vaze i sat procenjeni su na 13.000 evra.

Heritage Malta je pre nešto više od dve nedelje izdala saopštenje u kojem otkriva nestanak artefakata. Predmeti su nestali iz dvorana unutar palate, koja je ponovo otvorena za javnost ranije ove godine nakon pet godina opsežne restauracije.

Bonus video:

00:15

Drama na Bulevaru,devojka opljačkala radnju

(Espreso / Blic / Times Malta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.